• Link został skopiowany

Czego nie jeść w ciąży? Jakie produkty są wtedy zakazane? [DIETA W CIĄŻY]

Kobiety w ciąży szczególnie zwracają uwagę na spożywane dania. Trudno się dziwić - w końcu to czas, kiedy dziecku dostarczane są wszelkie produkty ułatwiające prawidłowy rozwój. Czego warto wówczas unikać? Jakich potraw nie powinno się jeść w trakcie ciąży?
Dieta w ciąży - zdjęcie ilustracyjne
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Ciąża to wyjątkowy okres, w którym kobiety szczególnie zwracają uwagę na spożywane przez siebie produkty. W internecie można znaleźć wiele porad na temat diet czy zalecanych porcji warzyw w trakcie ciąży. Zanim jednak wprowadzi się je w życie, warto pamiętać, aby skonsultować ten zamiar z lekarzem. Często na forach dla przyszłych mam pojawiają się także pytanie dotyczące produktów zakazanych. Czego nie jeść w ciąży? Co może zaszkodzić mamie lub dziecku? Czego w nadmiarze unikać? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Co warto wiedzieć o okresie ciąży? Na częste pytania odpowiada położna

Dieta w ciąży - jakich produktów powinna unikać ciężarna?

Podczas ciąży ciało kobiety przygotowuje się do dostarczenia jak największej ilości cennych składników maluchowi. Oprócz zwracania uwagi na to, co powinno się jeść, warto zainteresować się również tym, czego szczególnie należy unikać. Jednymi z rzeczy zakazanych są oczywiście alkohol oraz papierosy

Jeszcze kilkanaście lat temu można było usłyszeć, że "jeden kieliszek wina kobiecie w ciąży nie zaszkodzi". Obecnie jednak badania wykazują, że nawet niewielkie ilości alkoholu nie powinny być spożywane w trakcie ciąży. Alkohol przeszkadza przede wszystkim w prawidłowym rozwoju dziecka, może zwiększać prawdopodobieństwo poronienia, a w większych ilościach doprowadzić nawet do alkoholowego zespołu płodowego. 

Więcej podobnych informacji przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Tytoń i papierosy z kolei mogą znacząco zmniejszyć odporność malucha. Ponadto nierzadko u dzieci kobiet palących w ciąży obserwuje się: niedotlenienie mózgu, zmniejszony iloraz inteligencji, a także wady wrodzone, jak. np. wada serca. Tytoń może wpłynąć także na długość ciąży - skrócić okres jej trwania oraz zwiększyć ryzyko śmierci dziecka w pierwszych 12 miesiącach od jego narodzin.

Czego nie można jeść w ciąży? Lista produktów zakazanych w ciąży

Poza całkowitym odstawieniem alkoholu i papierosów, są oczywiście produkty spożywcze, których w ciąży lepiej unikać. Należą do nich: 

  • jajka w formie surowej lub tzw. na miękko, 
  • surowe mięso (w tym oczywiście również ryby i owoce morza), 
  • sery pleśniowe, 
  • niepasteryzowane mleko, 
  • wątróbka, 
  • ryby drapieżne (np. tuńczyk, rekin, miecznik, marlin), 
  • mocna kawa i czarna herbata.  

Podczas ciąży odporność organizmu na wszelkie infekcje spada. Niedogotowane bądź surowe jajka zwiększają ryzyko salmonelli.  Z kolei surowe mięso może prowadzić do listeriozy czy toksoplazmozy - szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży. Sery pleśniowe i niepasteryzowane mleko mogą również wywołać listeriozę, dlatego zaleca się unikanie ich oraz produktów pochodnych niepasteryzowanego mleka jak np. ser feta czy sery niebieskie. 

Wątróbka odradzana jest znów kobietom w ciąży z powodu dużej ilości witaminy A (retinol), która powoduje zagrożenie wadami rozwojowymi płodu. Ryby drapieżne oraz te długo żyjące, należą zaś do gatunków o szczególnie wysokiej zawartość rtęci. Natomiast mocna kawa to wysoka zawartość kofeiny, a w przypadku czarnej herbaty - teiny.

Poza tym, należy również pamiętać, żeby każde warzywa czy owoce umyć dokładnie przed ich spożyciem. Dodatkowo powinno się unikać produktów, które niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy - np. powodują bolesne wzdęcia. 

Więcej o: