Wokół diety przyszłej mamy krąży wiele mitów. Gdy dietetycy obalają te najpopularniejsze, w ich miejsce pojawiają się kolejne. Często bezpodstawnie zaleca się odstawianie niektórych produktów żywieniowych, które w rzeczywistość są dla ciężarnej kobiety i jej przyszłego dziecka wskazane. Joanna Giza Gołaszewska, dietetyk z Poradni dietetycznej Smakfit rozwiewa wątpliwości dotyczące jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w ciąży nie musi się różnic od dobrze zbilansowanej diety, której powinny się trzymać także te kobiety, które nie spodziewają się dziecka.
Ryby i owoce morza nie są zabronione w ciąży, ale powinno się unikać gatunków z wysoką zawartością rtęci, która ma toksyczne działanie na organizm. Do takich gatunków należą: miecznik, rekin, makrela królewska, łosoś i śledź bałtycki wędzony, panga. Poza tym ryby to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka, zmniejszają ryzyko alergii, depresji poporodowej. Według niektórych badań korzystnie wpływają też na poziom IQ dziecka. Zalecana ilość ryb dla kobiet w ciąży i mam karmiących to dwie porcje w tygodniu. Zarówno pierwsze, jak i drugie powinny sięgać po dorsza, morszczuka, makrelę atlantycką, łososia norweskiego, hodowlanego, pstrąga hodowlanego, flądrę. Dopuszczalne ryby, czyli spożywane nie więcej niż raz w tygodniu, to karp, halibut i okoń.
Nieprawda. Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyki (American Dietetic Association), Amerykańskiej Akademii Zdrowia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics), Amerykańskiego i Kanadyjskiego Stowarzyszenia Pediatrów (American Academy of Pediatrics), Kanadyjskich Zaleceń Żywieniowych, (Canada's Food Guide) prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska jest odpowiednia pod względem odżywczym dla kobiet w ciąży, karmiących i rozwijającego się dziecka i może przynieść pozytywne skutki zdrowotne u matek i dzieci nawet w okresie dojrzewania. Planując ciążę warto skonsultować swoją dietę z dietetykiem oraz w niektórych przypadkach rozważyć odpowiednią suplementację.
Dieta w ciąży musi być stworzona w oparciu o zasady zdrowego i racjonalnego żywienia. Powinna być lekkostrawna, urozmaicona, bogata w produkty zasobne w cenne i potrzebne mamie oraz dziecku składniki odżywcze. Fot. Shutterstock
W ciąży można pić kawę, ale w ograniczonych ilościach. Nie zaleca się przekraczania 200-300 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy. Wynika to z faktu, że duże ilości kofeiny mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwój płodu. Należy również pamiętać, że kofeina znajduje się tez w herbacie, napojach typu cola, napojach energetycznych, kakao i w czekoladzie. Obecnie na rynku dostępne są kawy bez kofeiny oraz zbożowe, które mogą być dobrym zamiennikiem tradycyjnego naparu kawy.
Pikantne produkty mogą nasilić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego np. zgagę. Nie jest to jednak regułą, to kwestia indywidualnej tolerancji, dlatego warto obserwować reakcje organizmu i samodzielnie zdecydować. Należy jednak pamiętać, że powinno się wykluczyć z diety niezdrowe przekąski: chipsy, chrupki oraz dania typu fast food.
Stosowanie diet eliminacyjnych w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii u dziecka nie ma uzasadnienia. Badania sugerują, że dzieci mam stosujących profilaktycznie dietę eliminacyjną w okresie ciąży, częściej miały alergię na poszczególne produkty. Ponadto orzechy i pestki to naturalne źródło różnych witamin i składników mineralnych, na które zapotrzebowanie w ciąży jest większe np. żelazo, wapń, magnez oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a nawet błonnika.
To dość poważny problem i gdy zostanie zdiagnozowana, przyszła mama musi przejść na specjalną dietę dla kobiet w ciąży i bezwzględnie jej przestrzegać. Jeśli lekarz zdiagnozuje cukrzycę w ciąży, warto nie tylko zastosować się do jego zaleceń, ale także skonsultować z dietetykiem, który dokładnie wyjaśni czego nie powinna jeść kobieta, która cierpi na ciążową cukrzycę.