1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dieta w ciąży - co można jeść a czego nie?

Dieta w ciąży wymaga odrobiny rozsądku, samokontroli i przestrzegania kilku prostych zasad. W trakcie jej trwania, swoimi działaniami możesz pozytywnie wpłynąć na zdrowie swoje i swojego maluszka.

Dieta w ciąży: jak odżywiać się w ciąży?

Pierwszy trymestr to czas delikatnych zmian, masz okazję, żeby odpowiednio przygotować się do roli mamy i stopniowo wdrażać nowe reguły. W tym okresie powinnaś przede wszystkim przestrzegać racjonalnych zasad zdrowego żywienia w ciąży i wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w kwas foliowy lub zająć się jego suplementacją. Kwas foliowy znajdziesz m.in. w:

  • szpinaku,
  • jarmużu,
  • brokułach,
  • natce pietruszki,
  • białej fasoli,
  • jajach.

Zobacz też: Pijesz kawę w ciąży? Prawdopodobnie twoje dziecko będzie otyłe

Dieta w ciąży – podstawowe zasady  

Zdrowe odżywianie w ciąży tylko nieznacznie różni się od zdrowej diety w ogóle. Jeśli zatem przed ciążą starałaś się dbać o swoje zdrowie jesteś na bardzo dobrej drodze. Teraz będziesz musiała wprowadzić tylko kilka dodatkowych modyfikacji, unikać niektórych produktów i odpowiednio zwiększać kaloryczność przyjmowanych posiłków. Jeśli do tej pory byłaś fanką fast foodów i batoników to przed Tobą mała rewolucja, ale pamiętaj, że wszystkie zmiany mają na celu zadbanie o zdrowie Twoje i Twojego dziecka. Podejdź do nich ze spokojem i zrozumieniem.

Popularne powiedzenie naszych babć i mam ''w ciąży musisz jeść za dwoje'' ma w sobie ziarno prawdy. Kaloryczność Twoich posiłków należy zwiększać odpowiednio:

  • Pierwszy trymestr – bez zmian (o ile nie masz niedowagi)
  • Drugi trymestr – zwiększamy kaloryczność o około 350 kcal
  • Trzeci trymestr – zwiększamy kaloryczność o około 475 kcal

Musisz dać szansę swojemu organizmowi, by mógł zgromadzić odpowiednią ilość tkanki tłuszczowej i umożliwił rozwój Twojego maluszka. Najważniejsze, by zarówno podstawowe kalorie, jak i te dodatkowe pochodziły z produktów najwyższej jakości i tworzyły zbilansowaną dietę ciężarnej. Zadbaj o prawidłowy rozkład makroskładników, czyli proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów. U zdrowej kobiety w ciąży ten rozkład powinien wyglądać następująco:

  • Tłuszcze: 20-35 proc. (dobrej jakości tłuszcze zapewnisz sobie jedząc orzechy, masło, awokado, pestki, oliwę z oliwek, oleje z pierwszego tłoczenia, ryby z naturalnych zbiorników wodnych)
  • Białka: zapotrzebowanie zwiększa się o mniej więcej 0,3 g na kg masy ciała na dobę. Dbajmy nie tylko o ilość, ale przede wszystkim o rodzaj białek: 60 proc. ogółem powinno pochodzić z produktów odzwierzęcych, 40 proc. zaś z roślinnych
  • Węglowodany: 55-60 proc. (polecamy spożywanie kasz, komosy ryżowej, batatów)

Dieta w ciąży – co jeść?  

Po pierwsze pamiętaj, że jedzenie w ciąży musi być przed spożyciem umyte! Zawsze myj gorącą wodą wszystkie warzywa i owoce, a jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych, możesz nawet używać mydła lub płynu do mycia naczyń (należy je potem bardzo dokładnie opłukać). Zaplanuj sobie 5 posiłków dziennie – lepiej przyjmować mniejsze porcje, ale częściej i o regularnych porach dnia. Postaraj się jeść regularnie co 3-4 godziny, najpóźniej 2 godziny przed snem. Pamiętaj o uzupełnianiu płynów. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Co warto wprowadzić do swojej diety ciążowej?

  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Kasze (np. pęczak, gryczana, jaglana)
  • Szpinak
  • Bataty
  • Ziemniaki
  • Warzywa strączkowe np. ciecierzycę
  • Czerwoną paprykę
  • Sok pomarańczowy świeżo wyciskany
  • Truskawki
  • Chudą wołowinę
  • Duże ilości napojów – głównie wody
  • Kapustę
  • Płatki owsiane
Zobacz wideo Sprawdź czego nie można jeść w ciąży

Czego nie jeść w czasie ciąży? 

Zdrowe odżywianie w czasie ciąży wyklucza z diety przyszłych mam przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, które są po prostu niezdrowe i nie dostarczają żadnych wartości odżywczych dla organizmu naszego i dziecka. W czasie ciąży powinnyśmy więc zrezygnować z gotowych dań do podgrzewania w mikrofalówce (pełnych tłuszczów trans, polepszaczy smaku i sztucznych barwników), słodyczy (chyba, że zdecydujemy się na zdrowe słodycze bez dodatku cukrów i słodzików, najlepiej przygotowane samodzielnie) i fast foodów.

Mamy także listę produktów bardziej lub mniej oczywistych (które są powszechnie zalecane i uważane za zdrowe), z których należy zrezygnować w diecie dla ciężarnych:

  • Alkohol – to oczywistość, ale nie można o tym nie wspomnieć!
  • Wątróbka – ze względu na wysoką zawartość witaminy A
  • Surowe: jajka, mięso, ryby, niepasteryzowane mleko – możesz zarazić się toksoplazmozą!
  • Jaja gotowane na miękko – ryzyko salmonelli
  • Sery pleśniowe – niebezpieczne bakterie listeria
  • Mocna kawa i herbata oraz cola – nadmiar kofeiny może powodować zaburzenia rytmu serca
  • Surowe owoce morza (np. sushi) – groźne pasożyty i bakterie
  • Ryby drapieżne, takie jak makrela czy tuńczyk – ze względu na wysoką zawartość rtęci

W przypadku żywienia w ciąży wykluczyć należy też wszystkie produkty, które powodują wzdęcia, bóle żołądka czy zaparcia. Objawy te mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej

Zobacz też: Waga w ciąży - fakty i mity

Więcej o: