Problemy żołądkowo-jelitowe rzadko omijają kobiety, które spodziewają się dziecka. Wiele z nich skarży się na uciążliwe pieczenie w przełyku oraz nieprzyjemny, kwaśny posmak w ustach. To, w połączeniu z ciągłymi wahaniami nastroju, może okazać się naprawdę drażniące i wpływać na rosnącą irytację ciężarnej. Choć najczęściej zgaga w ciąży pojawia się nieco później, są kobiety, którym doskwiera od samego początku. Warto jednak mieć świadomość, że istnieją sposoby na tę dolegliwość, bezpieczne zarówno dla matki, jak i rozwijającego się dziecka.
Zobacz też: Krew z nosa w ciąży - przyczyny krwotoku i zapobieganie tej dolegliwości
Jedną z częstych dolegliwości przyszłych matek jest zgaga w ciąży. Przyczyny tego stanu są różne. Wśród nich znajduje się progesteron wyściełający śluzówkę macicy. Gdy jego poziom znacznie wzrasta, dochodzi do rozluźnienia mięśni gładkich należących do przewodu pokarmowego, wskutek czego pokarm cofa się do przełyku. W takim wypadku kobieta już we wczesnym stadium ciąży może odczuwać dolegliwości związane ze zgagą. Istotny wpływ na pieczenie w przełyku ma także przedostający się tam kwas żołądkowy, który w znaczny sposób może podrażniać śluzówkę. Najsilniejsza zgaga występuje zwykle w II oraz III trymestrze ciąży.
Zgaga w ciąży wzmaga ucisk macicy na żołądek – zdarza się to szczególnie wtedy, gdy dziecko jest duże bądź kobieta ma do czynienia z ciążą bliźniaczą. Same objawy mogą się nasilić, gdy przyszła matka spożyje nieodpowiednie pokarmy lub nawet nieodpowiednio ułoży ciało (nie powinno się leżeć na wznak lub pochylać się do przodu). Złym posunięciem może się też okazać noszenie obcisłych strojów w ciąży.
Objawy zgagi w ciąży nie zawsze są takie same, choć we wszystkich przypadkach powtarza się pieczenie w przełyku oraz nieprzyjemny smak utrzymujący się w ustach. Do częstych dolegliwości towarzyszących zgadze zalicza się również uporczywe bóle zamostkowe. Kobieta może też uskarżać się na stałe odbijanie, a niekiedy mogą ją dodatkowo męczyć wymioty. U niektórych objawy są silniejsze, u innych z kolei przechodzą niemal niezauważalnie.
Co na zgagę w ciąży? Jest kilka sposobów, które można wykorzystywać w walce z uciążliwymi dolegliwościami, które męczą przyszłe mamy. Choć nie będzie to proste, warto próbować, by pozbyć się objawów, które nierzadko odbierają chęć do czegokolwiek. Powinno się zacząć od unikania złych przyzwyczajeń. W ciąży bowiem często doskwiera głód, jednak nie powinien to być powód do tego, by się przejadać. W ten sposób ciężarna naraża żołądek na dodatkowe obciążenie. Aby pozbyć się denerwującego uczucia głodu, może przygotowywać mniejsze posiłki, ale za to częściej niż dotychczas. Zdecydowanie natomiast powinna zrezygnować z dotychczasowego przyzwyczajenia spożywania trzech dużych posiłków w trakcie dnia. Istotne jest także to, by kobieta jadła powoli i dokładnie przeżuwała każdy kęs, by żołądkowi było łatwiej trawić dostarczony pokarm.
Warto też unikać szczególnie obcisłych strojów, by te nie wywierały niepotrzebnego nacisku na talię oraz sam brzuch. Trzeba wziąć pod uwagę, że zgagę mogą nasilać gorące, bardzo ostre lub tłuste dania, w tym w szczególności te smażone. Kobiety w ciąży powinny też ograniczyć spożycie herbaty, kawy, czekolady oraz mięty. Zamiast tego mogą sięgać po herbatki z imbiru lub rumianku. Niedobre będą także gazowane napoje zwiększające objętość pokarmu. Podczas snu najlepiej będzie z kolei przyjąć pozycję, w której głowa znajdzie się wyżej od reszty ciała – to pozwoli uniknąć ucisku na żołądek.
W ciąży można stosować leki homeopatyczne. Warto ograniczyć także przyjmowanie soli. Aby dolegliwości się nie nasilały, ostatni posiłek warto spożyć około dwóch godzin przed pójściem spać. Pomocny podczas zgagi okaże się również czosnek – kobieta w ciąży może zjadać go na surowo lub przyjmować pod postacią kapsułek. Warto też skorzystać z masaży klatki piersiowej, a także górnej części pleców przy użyciu olejków do aromaterapii.
Gdyby wspomniane wcześniej sposoby nie pomogły pozbyć się zgagi, kobieta może się zwrócić do swojego lekarza. Wspólnie z nim może rozważyć wprowadzenie odpowiednich leków na nadkwasotę, które nie będą w stanie zaszkodzić ani jej, ani rozwijającemu się płodowi. Taka porada zawsze może się przydać, ponieważ ciężarna zyska pewność, że postępuje właściwie, nie wybierając żadnego szkodliwego rozwiązania.
Zobacz też: Dieta w ciąży - co można jeść a czego nie?