Jedną z najważniejszych witamin w okresie ciąży jest witamina B9, znana także jako kwas foliowy. Ma ona bardzo istotny wpływ na rozwój dziecka. Dlatego powszechnie nazywa się ją "witaminą życia".
Kwas foliowy jest substancją szczególnie ważną na początkowych etapach ciąży, gdy tworzy się cewa nerwowa dziecka, z której następnie rozwinie się rdzeń kręgowy i mózg. Niedobór tej substancji może mieć bardzo poważne konsekwencje. W niektórych przypadkach prowadzi to m.in. do rozszczepu kręgosłupa, wodogłowia, bezmózgowia u dziecka. Z kolei ciężarna z powodu niedoboru kwasu foliowego może zachorować na anemię megaloblastyczną lub zmagać się z przewlekłym zmęczeniem.
Warto jednak podkreślić, że suplementacja kwasu foliowego zalecana jest już na etapie starań o dziecko. Wskazana dawka wynosi od 0,4 do 1 mg dziennie. Oprócz tego nie możemy zapominać o uwzględnianiu w codziennym jadłospisie produktów bogatych w ten składnik.
Inną bardzo istotną witaminą w okresie ciąży, której suplementację zaleca wielu lekarzy, jest witamina D. Umożliwia ona dobre przyswajanie wapnia, co wpływa na wzmocnienie kości i zębów dziecka. Jej niedobory, podobnie jak w przypadku kwas foliowego, mogą mieć poważne konsekwencje. Prowadzi to m.in. do problemów z łamliwością kości, a także cukrzycy typu pierwszego.
Dobowe zapotrzebowanie u kobiet w ciąży na witaminę D wynosi 10 µg.
Kwas foliowy i witamina D to nie jedyne witaminy, które mogą być suplementowane w czasie ciąży. Należy także wspomnieć o bardzo istotnych witaminach z grupy B, witaminie C i witamina, E. Nie musimy ich jednak uzupełniać, gdy nie zachodzi taka konieczność. Warto więc na początku ciąży wykonać badania i skonsultować tę kwestię z lekarzem.
Ciąża to okres, kiedy zdrowie dziecka dla przyszłych mam jest zazwyczaj najważniejsze. Stąd duże zainteresowanie różnymi suplementami witamin. Niektóre kobiety przyjmują je nawet wtedy, gdy badania nie wykazały żadnych niedoborów. Czy takie podejście jest słuszne?
Wielu przyszłym mamom wydaje się, że dodatkowe witaminy w ciąży to konieczność. Jednak ten punkt widzenia podważyli jakiś czas temu specjaliści z College of Midwives, którzy swoje stanowisko opublikowali na łamach czasopisma "Drug and Therapeutics Bulletin".
Ich zdaniem przyjmowanie syntetycznych suplementów diety jest stratą pieniędzy. Zawarte w tego typu produktach minerały nie wpływają na zdrowie dziecka. Poza tym przez suplementację może dojść do przedawkowania witamin. Eksperci podkreśli jednak, że w większości przypadków zalecana jest suplementacja witaminy D oraz kwasu foliowego.
Autorzy badań zwracają uwagę także na pewne zjawisko. Wiele kobiet, które w okresie ciąży przyjmują różne suplementy, myśli, że dzięki temu rozwiązaniu odpowiednio dbają o zdrowie swoje i dziecka. Jednak eksperci zaznaczają, że znacznie lepsze niż suplementowanie wielu witamin jest wprowadzenie do codziennej diety świeżych owoców i warzyw, a także zbóż, kasz i ryb. Zmiana nawyków jest ich zdaniem bezpieczniejsza dla zdrowia i może przynieść więcej korzyści dla mamy i dziecka.
Warto także wspomnieć, że w trakcie ich badań okazało się, że jedynie 30 procent kobiet w ciąży spożywało zalecaną dzienną dawkę pięciu porcji owoców i warzyw.
Zobacz także: