Przyrost wagi w ciąży jest rzeczą nieuniknioną. Nie wolno w tym okresie odchudzać się ani stosować żadnych drastycznych diet. Dobrze jest przybyć na wadze nie mniej niż 10, ale nie więcej niż?12-13 kilogramów. Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety w ciąży wzrasta nieznacznie, i to dopiero w drugim trymestrze, dlatego nie należy jeść "za dwoje". Wręcz przeciwnie, warto przyjrzeć się temu, co się je.
Dobrze byłoby ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz wyeliminować z diety słodycze, białe pieczywo i produkty mączne na korzyść warzyw, owoców, mleka i produktów mlecznych (są bogate w wapń i witaminę B2), a także ryb morskich. Te ostatnie są dobrym źródłem białka, witamin A i D, jodu oraz kwasów Omega-3. Przy takim sposobie odżywiania można być pewnym, że dziecku niczego nie zabraknie.