Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny (składnika krwi) i mioglobiny, czerwonego barwnika mięśni, który przejmuje tlen z czerwonych krwinek i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji - jedną z podstawowych jest udział w transporcie i magazynowaniu tlenu. Większość dietetyków uważa, że urozmaicona dieta bogata w produkty roślinne i zwierzęce dostarcza organizmowi odpowiednią ilość żelaza. Są jednak w naszym życiu takie momenty, gdy szczególnie musimy zadbać o jego poziom we krwi. Jednym z nich jest okres ciąży i karmienia piersią.
Anemia ciążowa zdarza się dość często (ma ją około 40 proc. kobiet). Wynika to z tego, że w organizmie kobiety w ciąży, zwłaszcza od drugiego trymestru, zwiększa się ilość krwi. Jest ona jednak bardziej "rozcieńczona" niż przed ciążą, w jednostce objętości surowicy krwi jest mniej erytrocytów (czerwonych krwinek). O klasycznej anemii możemy mówić dopiero, gdy dochodzi do niedoboru żelaza. Jego poziom może się zmniejszyć w drugim trymestrze ciąży, około 7.?miesiąca. Dziecko coraz szybciej się rozwija, a zapasy żelaza w organizmie kobiety powoli się wyczerpują. Tymczasem zarówno mama, jak i dziecko bardzo go potrzebują. Aby zatem nie dopuścić do spadku poziomu żelaza, warto zawczasu pomyśleć o odpowiednim komponowaniu diety. Właśnie pod tym kątem.
Kobieta w ciąży powinna spożywać około?30 mg żelaza na dobę. Dostarczamy je sobie z pożywieniem w dwóch postaciach: żelaza hemowego i niehemowego. Hemowe, które znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, jest lepiej przyswajalne (na poziomie 20-30 proc.). Źródłem niehemowego są natomiast niektóre pokarmy roślinne. Niestety, ten rodzaj żelaza wchłania się o wiele gorzej (na poziomie 1-6 proc.). Na szczęście przyswajanie żelaza niehemowego poprawia witamina C (jej obecność w organizmie zwiększa wchłanianie żelaza 2-3-krotnie). Warto wzbogacić jadłospis w potrawy zawierające tę witaminę. I wykluczyć lub ograniczyć te, które wchłanianie żelaza osłabiają. Do nich należą głównie kawa (redukuje wchłanianie żelaza o 40 proc.) i herbata (o?60 proc.).
mięso: mięso czerwone, wątroba, podroby;
ryby: tuńczyk;
jajka: żółtko jaja.
herbata z pokrzywy;
kiełki fasoli mung;
sok z buraka, marchewki i jabłka;
morele suszone (niesiarkowane);
zielone koktajle ze spiruliną, chlorellą, pędami jęczmienia.
pomarańcze, truskawki, czerwona porzeczka, kiwi, natka pietruszki, papryka, warzywa kapustne, warzywa liściowe, ziemniaki.
Co można jeść w ciąży mając anemię?
Poziom Hb w dolnej granicy normy - czy to już anemia?