Truskawki w ciąży - na ich temat krąży wiele teorii. Czy są prawdziwe? Wyjaśniamy

Truskawki w ciąży - to pytanie powraca jak bumerang co roku, gdy zaczyna się sezon na te owoce. Na temat ich jedzenia w ciąży można przeczytać wiele, ale czy na pewno wszystko jest prawdą? To, co nie budzi wątpliwości, to fakt, że truskawki to mało kalorii, a wiele witamin.

Więcej porad dla osób w ciąży znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sezon na truskawki rozpoczyna się w Polsce w okolicach maja. Początkowo w sklepach i na targach dostępne są głównie truskawki importowane, nieco później pojawiają się truskawki polskie - najpierw do sprzedaży trafiają tzw. truskawki z folii, czyli szklarniowe. W czerwcu możemy się już zwykle cieszyć truskawkami gruntowymi.

Zawsze, gdy te pyszne i słodkie owoce pojawiają się na bazarkach, wiele osób zadaje sobie pytanie, czy truskawki w ciąży to na pewno dobry wybór. Na ich temat krąży bowiem w internecie wiele informacji i teorii, które jednak nie zawsze są prawdziwe. Można między innymi przeczytać, że truskawki w ciąży powodują alergię zarówno u kobiety, jak u dziecka, wywołują coś, co nazywa się znamionami truskawkowymi oraz przyczyniają się do tycia. Czy rzeczywiście tak jest? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę pozioma. I na dodatek... ananasowa

Truskawki w ciąży to alergia u mamy i dziecka - fałsz

To chyba najpopularniejszy mit, który krąży po sieci. Jak dotąd nie zostało udowodnione, aby rzeczywiście jedzenie truskawek w ciąży wpływało na wystąpienie alergii u matki lub u dziecka. Dr Marzena Jurczak-Czaplicka, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, w rozmowie z serwisem mamotoja.pl mówi, że nie istnieje związek pomiędzy spożywaniem truskawek w ciąży a zwiększonym ryzykiem alergii. "Wiadomo, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe, takie, które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i o danej porze roku" - dodaje ekspertka.

Jeżeli więc nie jesteś już uczulona na truskawki, nie musisz się obawiać, że gdy zjesz je w ciąży, taka alergia wystąpi u ciebie lub u dziecka. Spożywane z umiarem z pewnością nie zaszkodzą, a w razie wątpliwości najlepiej poradzić się specjalisty - lekarza lub dietetyka.

Truskawki w ciąży przyczyniają się do otyłości

To kolejny mit, na który można się natknąć. Warto wiedzieć, że truskawki zawierają mało kalorii. W 100 gramach tych owoców jest ich zaledwie 28. Sytuacja zmienia się oczywiście, jeśli truskawki będziemy jeść z cukrem czy śmietaną. Wówczas kaloryczność takiego posiłku znacząco wzrasta. Jeśli jednak truskawki w ciąży będą spożywane bez tych dodatków, śmiało można je włączyć do swojej diety.

Należy również dodać, że truskawki zawierają fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu po zjedzeniu truskawek nie ma gwałtownego skoku poziomu insuliny we krwi. Oznacza to, że mogą jeść je również osoby, które chorują na cukrzycę. 

Truskawki w ciąży powodują znamiona truskawkowe

Z pewnością część mam spotkała się z tym przesądem. Tak jak piszemy - jest to przesąd. U dzieci rzeczywiście czasem pojawiają się czerwone, twarde, wystające i przypominające bąble znamiona. Nie mają jednak nic wspólnego z tymi owocami. To po prostu powiększone naczynia krwionośne, czyli tak zwane naczyniaki. Pojawiają się u 1/10 noworodków i samoistnie znikają po około 4-5 miesiącach.

Truskawki - jakie mają wartości odżywcze?

Jedzenie tych owoców, o ile nie ma się alergii, jest jak najbardziej wskazane. Truskawki są bogate w witaminę C. Mniej więcej 10 sztuk owoców to około 80 mg tej witaminy, więc już taka ilość pozwoli na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Poza tym w truskawkach znajdują się też:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • niektóre witaminy z grupy B: B1, B2 oraz PP.

Truskawki to także źródło wapnia i fosforu, które są niezbędne do prawidłowej budowy kości oraz pracy układu mięśniowego. W ich składzie znajdują się ponadto:

  • żelazo,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Te owoce dobrze działają również na pracę układu pokarmowego. To dzięki enzymowi zwanemu bromeliną, która odpowiada za rozkład białka pokarmowego. Truskawki wzmacniają również odporność organizmu i są pomocne w walce z wirusami. Działają również przeciwbakteryjnie - w ich składzie znajdują się fitocydy, które wykazują się silnymi właściwościami bakteriobójczymi. Ponadto truskawki działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. 

Jak widzisz, truskawki w ciąży, o ile nie masz na nie alergii, nie są niczym złym. Jeśli jednak nie czujesz się pewnie i obawiasz się zjeść dany produkt, najlepiej skonsultuj się z lekarzem, który rozwieje twoje wszelkie wątpliwości.

****

Edziecko.pl jest dla Was i dla Was piszemy o parentingu. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,edziecko.pl/ukraina.

Więcej o: