Pierwszy trymestr ciąży to okres między pierwszym a trzynastym tygodniem ciąży. W tym czasie, od zapłodnienia do początku drugiego trymestru ciąży zarodek intensywnie się rozwija, trwają podziały komórkowe, tworzą się nowe struktury. Powstają wszystkie układy i narządy wewnętrzne dziecka, które podczas kolejnych miesięcy jedynie powiększają się i doskonalą.
Czego nie wolno robić w ciąży - opowiada ginekolog dr Grzegorz Południewski:
Pierwszy trymestr ciąży obejmuje 3 miesiące:
W tym czasie w orgazmie kobiety zachodzi wiele dużych zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii i metabolizmie. Te są niezbędne dla rozwoju dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży. Dotyczą nie tylko układu rozrodczego, ale również pracy serca, jak i objętości krwi krążącej, układu oddechowego czy pokarmowego oraz skóry.
W pierwszym trymestrze, zwłaszcza na początku, ciąża jeszcze nie jest widoczna, ale pojawia się cały wachlarz dolegliwości, będących objawami ciąży. To efekt gwałtownych przemian hormonalnych. Za głównego winowajcę uznaje się wysoki poziom ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (HCG ang. human chorionic gonadotropin). W pierwszym trymestrze ciąży mogą pojawić się objawy takie dolegliwości, jak:
W pierwszym trymestrze ciąży istnieje wysokie ryzyko poronienia. W ciągu dwunastu pierwszych tygodni poronieniu ulega nawet 25% ciąż. Zespół ekspertów (Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące stosowania progesteronu w ginekologii i położnictwie) są zdania, że do poronień samoistnych dochodzi zarówno w wyniku nieprawidłowości chromosomalnych zarodka, jak również przyczyn matczynych związanych najczęściej z zaburzeniami procesu implantacji.
W czasie ciąży bardzo ważna jest dieta przyszłej mamy. Ta musi być pełnowartościowa, różnorodna i dobrze zbilansowana. Powinny się w niej znaleźć produkty odżywcze, zasobne w witaminy i minerały, które są niezbędne zarówno kobiecie, jak i rozwijającemu się dziecku. Tym samym jadłospis ciężarnej powinien zawierać kasze, pełnoziarniste ziarna (pieczywo, makarony), zdrowe naturalne tłuszcze, owoce i warzywa, ryby, mięso i jajka. Należy z niego jednocześnie wyeliminować produkty, które nie są wskazane. Warto pamiętać, że w ciąży zapotrzebowanie na niektóre składniki diety wzrasta (na przykład żelazo).
Bardzo ważna jest suplementacja kwasem foliowym, wprowadzenie regularnych, urozmaiconych posiłków, dbanie o wysoką jakość spożywanych produktów oraz higienę żywienia.
Przyszła mama powinna o siebie dbać: przestrzegać racjonalnej diety, wykonywać zlecone przez ginekologa badania, a i prowadzić higieniczny tryb życia, pamiętając o śnie i odpoczynku. Powinna też unikać pewnych sytuacji.
Najpóźniej do 10. tygodnia ciąży należy odwiedzić ginekologa-położnika i pozostawać pod jego opieką do końca ciąży. Cykliczne badania moczu, krwi czy USG, połączone z wizytami i badaniem ginekologicznym są niezbędne i konieczne. Pierwszy trymestr ciąży jest szalenie ważny, istnieje też wysokie ryzyko poronienia. To dlatego należy szybko skontaktować się z lekarzem zawsze, gdy pojawia się: