DHA z alg morskich. Dlaczego jest ważny w czasie ciąży?

Kwas DHA, to kolejny, po foliowym, o którym powinny pamiętać przyszłe mamy. Niezbędny w czasie ciąży, bo gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka. Też zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego oraz depresji poporodowej. Gdzie szukać kwasu DHA i jakie ma jeszcze dobroczynne działanie u kobiet w ciąży?

Czym jest DHA?

To jeden z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega?3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega ? 6 i 3 są niezbędne organizmowi człowieka, choć niestety, sam nie potrafi ich wytwarzać. Instytut Matki i Dziecka podkreśla rolę kwasów tłuszczowych omega - 3, a w wśród nich w szczególności kwasu dokozaheksaenowy- czyli DHA.

Dlaczego przyswajanie odpowiedniej ilości DHA jest takie ważne w okresie ciąży?

DHA jest głównym budulcem mózgu, dlatego największe zapotrzebowanie na niego pojawia się w 3. trymestrze ciąży, gdy układ nerwowy malucha intensywnie rozwija się. Dziecko pobiera DHA od matki, poprzez łożysko. Kwas ten wpływa także na prawidłowy rozwój siatkówki oka dziecka. Jest również istotny dla prawidłowego przebiegu ciąży - zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów przedrzucawkowych, przedwczesnego porodu, zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka oraz depresji poporodowa u mamy. Dzieci kobiet, które przyjmowały w trakcie ciąży kwasy omega - 3 mają wyższy poziom inteligencji  i rzadziej cierpią na alergie. Badania pokazują ogromne korzyści, jakie przynosi odpowiednia suplementacja DHA: ryzyko przedwczesnego porodu zostało zmniejszone o 85%, a ryzyko późniejszego wystąpienia u dzieci astmy, alergii i chorób układu krążenia o ponad 70%.[1]

Czy odpowiednią dawkę DHA można dostarczyć w samym pożywieniu?

Kwasy DHA są niezbędnymi składnikami naszej diety na każdym etapie życia. Najbogatszym ich źródłem są tłuste ryby: makrela, śledź, łosoś czy sardynki, owoce morza oraz wodorosty. Znana z prozdrowotności dieta śródziemnomorska obfituje w te składniki. W Polsce jemy ich znacznie mniej - zbyt mało by dostarczać odpowiednią ilość DHA. Zalecana dawka DHA, którą należałoby przyjmować w formie suplementu będzie zależała od indywidualnej diety. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne oszacowało wskazaną dzienną dawkę dla kobiet w ciąży na 200-300 mg, a w przypadku, gdy dieta przyszłej mamy zawiera zbyt małe ilości ryb, nawet 400-600 mg.

Jeść więcej ryb morskich, czy nie jeść - oto jest pytanie

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny podchodzić z dużą ostrożnością do naturalnych źródeł DHA. Jedzenie dużych ilości ryb morskich - szczególnie tych z gatunków drapieżnych, jak tuńczyk czy rekin, w których tłuszczu kumulują się zanieczyszczenia z wód morskich, jest obarczone ryzykiem spożycia metali ciężkich i dioksyn w ilościach, które mogą być szkodliwe dla płodu.

Algi morskie - bezpieczne źródło DHA

Specjalne preparaty dla kobiet w ciąży zawierające DHA to bezpieczniejsze rozwiązanie - są dokładnie kontrolowane, czy nie ma w nich zanieczyszczeń i dają gwarancję dostarczania odpowiedniej dziennej dawki tych kwasów. Na rynku oferowane są suplementy zawierające DHA pozyskiwane z olejów rybich  i pochodzące z alg morskich. Algi przeznaczone do produkcji preparatów DHA  są hodowane w kontrolowanych warunkach, poza narażonymi na zanieczyszczenia zbiornikami morskimi i dzięki temu są najbezpieczniejszym i częściej zalecanym kobietom w ciąży źródłem tych kwasów.

[1] DHA supplementation and pregnancy outcomes 2013, Susan E. Carlson, John Colombo, Byron J. Gajewski, Kathleen M. Gustafson, David Mundy, John Yeast, Michael K. Georgieff, Lisa A. Markley, Elizabeth H. Kerling, and D. Jill Shaddy

Copyright © Agora SA