Jak się żywić przed ciążą?
Mam 26 lat. Jako nastolatka bardzo źle się odżywiałam z powodu odchudzania. Teraz staram się odżywiać lepiej - jem owoce, nabiał, produkty pełnoziarniste. Martwię się jednak tym, że nie mogę jeść warzyw (źle je toleruję). Proszę o szczegółowy wykaz produktów, jakie powinna spożywać kobieta przed i w czasie ciąży. Chciałabym zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, jednak boję się, że przez złe odżywianie mogłabym mu zaszkodzić. Ewelina
Prawidłowe odżywianie przyszłej mamy ma oczywiście ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Nie warto jednak popadać w przesadę i obsesję na punkcie diety, w obie strony- zarówno w stronę odchudzania, jak i zdrowego żywienia. Jeśli obecnie Pani masa ciała mieści się w granicach normy i stosuje Pani normalną dietę, wszystko powinno się udać. Restrykcyjne diety stosowane w przeszłości raczej nie mają wpływu na przebieg ciąży. Jeśli nie toleruje Pani warzyw, warto dbać o to, by w diecie znalazło się dużo owoców, orzechów, migdałów, ziaren itp. W codziennym menu powinny też znaleźć się ryby, mięso, nabiał. Warto też zrobić podstawowe badania morfologii krwi i poziomu żelaza. W razie stwierdzenia niedoborów można przyjmować preparaty witamin i mikroelementów dla kobiet przygotowujących się do ciąży, dostępne w aptekach bez recepty.
Nie da się przedstawić szczegółowej listy produktów oraz ich ilości, jakie powinna spożywać kobieta przygotowująca się do ciąży i w czasie jej trwania. Każdy ma nieco inne zapotrzebowanie energetyczne i upodobania kulinarne. Nie warto siadać do stołu z listą rzeczy do zjedzenia. Lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i jeść to, na co ma się aktualnie ochotę. Organizm często sam podpowiada, jakie ma wlaśnie potrzeby. Jeśli jednak lepiej się Pani czuje, jedząc według listy, istnieje wiele poradników i książek kulinarnych dotyczących odżywiania w czasie ciąży, którymi można się wspierać.
lek. med. Agnieszki Kurczuk-Powolny
Nie da się przedstawić szczegółowej listy produktów oraz ich ilości, jakie powinna spożywać kobieta przygotowująca się do ciąży i w czasie jej trwania. Każdy ma nieco inne zapotrzebowanie energetyczne i upodobania kulinarne. Nie warto siadać do stołu z listą rzeczy do zjedzenia. Lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i jeść to, na co ma się aktualnie ochotę. Organizm często sam podpowiada, jakie ma wlaśnie potrzeby. Jeśli jednak lepiej się Pani czuje, jedząc według listy, istnieje wiele poradników i książek kulinarnych dotyczących odżywiania w czasie ciąży, którymi można się wspierać.
lek. med. Agnieszki Kurczuk-Powolny
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nauka w klasach 1-3 wraca do trybu zdalnego. Niedzielski: "mały kroczek w tył"
-
Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
-
Agata Młynarska świętuje urodziny syna. Nie widzieli się ponad rok. "Wiem, że jest szczęśliwy ze swoją fantastyczną żoną"
-
Rok temu urodziło się dziecko ze wściekłym wyrazem twarzy. "Nie dajcie się zwieść fotografii, dziewczynka jest słodka"
-
Powrót dzieci do szkół pod koniec marca bądź w kwietniu. Adam Niedzielski: "Sytuacja potoczyła się w innym kierunku"
- Polska mama z Austrii: Do porodu potrzebowałam jedynie własnej szczoteczki do zębów
- Nowe obostrzenia w Polsce. Konferencja ministra zdrowia. "Trzecia fala się rozpędza"
- "Lalka" Bolesława Prusa - streszczenie lektur, plan wydarzeń, problematyka. Pewniak maturalny
- Zmiany w procesach z udziałem dzieci. Koniec "biało-czarnych kartek"
- Kiedy jest dzień kobiet? Pomysły na wyjątkowe prezenty dla pań