bąblowica

Więcej o:

bąblowica

  • Bąblowica - co to za choroba? Objawy i leczenie

    Bąblowica jest rzadką u ludzi odzwierzęca chorobą pasożytniczą wywoływaną przez larwy tasiemców bąblowcowych z rodzaju Echinococcus. Najczęściej źródłem zakażenia są dwa gatunki tasiemców: Echinococcus granulosus, wywołujące bąblowicę jednojamową (jednokomorową) oraz Echinococcus multilocularis

  • Nigdy nie podawaj ich dziecku. Pasożyt atakuje wątrobę i mózg

    się przez chwilę. Czy dziecko nie jadło przypadkiem owoców prosta z krzaczka? Choroba odzwierzęca. Na powierzchni owoców ? szczególnie tych dzikorosnących - może znajdować się może tasiemiec Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis. Ich larwy odpowiadają za rozwój bardzo niebezpiecznej bąblowicy

  • Jagody - dlaczego warto je jeść?

    zawsze i bezwzględnie należy umyć, aby chronić się przed patogenami, a także przed zarażeniem bąblowicą. Do rodziny owoców jagodowych należą także maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny, poziomki oraz arbuzy. Czarne jagody mają niski indeks glikemiczny - mniej niż 50 kcal w 100 gramach Jagody warto jeść na surowo

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.