1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Hiperglikemia: przyczyny, objawy i powikłania

Hiperglikemia, czyli tzw. przecukrzenie to stan, w którym stężenie glukozy we krwi przekracza prawidłowe wartości. Ponieważ utrzymujące się nieprawidłowe parametry mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań, bardzo ważne jest ustabilizowanie poziomu cukru w organizmie.

Hiperglikemia (przecukrzenie) jest charakterystyczną cechą cukrzycy. Pojawia się, kiedy w organizmie brakuje insuliny, na przykład w typie 1 cukrzycy lub gdy organizm nie potrafi jej odpowiednio wykorzystać. To na przykład insulinooporność w cukrzycy typu 2. U osób zdrowych hiperglikemia to sygnał ostrzegawczy. Przedłużające się przecukrzenie może bowiem wywołać stan przedcukrzycowy, a także cukrzycę.

Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Kiedy się mówi o hiperglikemii?

U zdrowego człowieka glikemia na czczo powinna zawierać się w granicach 70-99 mg/dl. Dwie godziny po posiłku nie powinna zaś przekraczać 140 mg/dl. U chorych na cukrzycę typu 1 prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo nie może przekraczać 110 mg/dl, a dwie godziny po posiłku - 140 mg/dl. U chorych na cukrzycę typu 2 prawidłowe wartości utrzymują się w zakresie 123-185 mg/dl. Warto pamiętać, że wartości stężenia cukru na czczo i po posiłku mogą być różne u każdego diabetyka.

Ponieważ hiperglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi wzrasta ponad poziom prawidłowy, mówi się o niej, gdy stężenie glukozy przekroczy górne granice normy. Tym samym hiperglikemia to stężenie glukozy we krwi, które na czczo wynosi 100-125 mg/dl (nieprawidłowa glikemia na czczo) lub dwie godziny po posiłku 140-199 mg/dl (nieprawidłowa tolerancja glukozy). Zjawiskiem odwrotnym do hiperglikemii jest hipoglikemia, czyli zbyt niski poziom cukru we krwi.

Hiperglikemia: przyczyny

Hiperglikemia jest najczęściej skutkiem nieleczonej lub źle leczonej cukrzycy. U osób zdrowych wskazywać może na niezdiagnozowaną cukrzycę. To najczęstsza przyczyna występowania chronicznej hiperglikemii. Jakie są przyczyny hiperglikemii u osób chorych? To:

  • zbyt niska dawka insuliny lub doustnego leku hipoglikemizującego,
  • błędy leczeniu: pominięcie dawki, za wczesne spożycie posiłku od podania insuliny,
  • przerwanie leczenia, czyli odstawienie insuliny lub doustnych leków hipoglikemizujących,
  • błędy dietetyczne, na przykład zwiększone spożycie pokarmów, zbyt obfity posiłek bogaty w węglowodany, podjadanie między posiłkami,
  • za mała aktywność fizyczna,
  • sytuacje stresowe, silne emocje,
  • choroby, na przykład infekcje górnych dróg oddechowych czy zakażenie układu moczowego i inne.

Hiperglikemia: objawy

Umiarkowana hiperglikemia zwykle nie daje objawów, ponieważ organizm się do niej przyzwyczaja. Im poziom cukru we krwi jest wyższy, tym objawy hiperglikemii są bardziej wyraźne i dotkliwe.

Objawy hiperglikemii są podobne do objawów cukrzycy. To między innymi:

  • uczucie wzmożonego pragnienia,
  • oddawanie dużych ilości moczu, zwłaszcza w nocy,
  • uczucie zmęczenia, senność,
  • złe samopoczucie,
  • problemy ze wzrokiem, niewyraźne widzenie,
  • problemy ze skórą. Może pojawić się suchość, świąd, stany zapalne, trudne gojenie się ran,
  • wrażenie suchości w jamie ustnej, może pojawić się również zapach acetonu z ust,
  • bóle głowy, zaburzenia koncentracji,
  • przewlekłe zaparcia lub biegunki.

Hiperglikemia: powikłania

Choć umiarkowana hiperglikemia nie daje niepokojących czy dokuczliwych objawów, jest szkodliwa. Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi może prowadzić do ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. Powodują bardzo poważne zaburzenia metaboliczne w całym organizmie.

Ostrym powikłaniem hiperglikemii, które może rozwinąć się w ciągu kilku dni jest kwasica ketonowa, która jest stanem zagrożenia życia. Wymaga zdecydowanych kroków, hospitalizacji i niezwłocznego wdrożenia leczenia. Jej objawami są bóle brzucha, nudności, wymioty, jak również stężenie glukozy we krwi >250 mg%. Kwasica ketonowa może doprowadzić do śpiączki hiperglikemicznej, a nawet śmierci.

Powikłania przewlekłe rozwijają się w ciągu kilku lat. Hipoglikemia może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i nerwów, zaburzeń widzenia, uszkodzenia nerek, zaburzeń czucia, rozwoju chorób układu krążenia (zawał serca, udar).

Hiperglikemia: zapobieganie

Jeśli poziom glukozy we krwi jest wysoki, należy dążyć do tzw. wyrównania cukrzycy, czyli osiągnięcia jak najlepszych wartości glikemii. Hiperglikemii można i trzeba zapobiegać. Co robić? Najważniejsze jest właściwe leczenie, które prowadzi specjalista. Nie mniej ważna jest właściwa dieta, jak również aktywność fizyczna. Kluczowe są systematyczne badania kontrolne.

Więcej o: