1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Nietolerancja laktozy u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży: objawy, przyczyny i leczenie

Nietolerancja laktozy jest dziś bardzo powszechną chorobą - zmaga się z nią co trzeci dorosły Polak. Jakie są przyczyny i objawy kłopotów z trawieniem tego mlecznego cukru? Czy da się ją jakoś leczyć?

Na czym polega nietolerancja laktozy? Część osób myli nietolerancję laktozy z alergią na mleko. Jednak w większości przypadków osoby, które nie trawią mleka krowiego, nie są na nie uczulone. Przyczyną ich dolegliwości jest zbyt mała produkcja enzymu zwanego laktazą, odpowiedzialnego za rozkład głównego cukru zawartego w mleku (czyli laktozy).

Laktoza to cukier mleczny, składający się z cząsteczki glukozy oraz galaktozy. W naturalnej postaci występuje wyłącznie w mleku ssaków. Organizm, który nie produkuje laktazy, nie potrafi samodzielnie rozłożyć laktozy, co prowadzi do fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, powodując nieprzyjemne dolegliwości w układzie pokarmowym.

Najczęstsze problemy z brzuchem u dzieci - jak sobie z nimi radzić

Nietolerancja laktozy - objawy

W organizmie osób, które nie tolerują laktozy, pojawiają się charakterystyczne objawy, występujące zazwyczaj po spożyciu produktów mlecznych. Są to m.in.:

  • mdłości, a niekiedy wymioty,
  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • wodniste biegunki,
  • bolesne kolki,
  • uciążliwe gazy,
  • uczu-cie przelewania się w jelitach,
  • nieprzyjemne odbijanie,
  • zapale-nie zatok,
  • astma,
  • bóle kości i stawów,
  • osteoporoza,
  • problemy z koncentracją,
  • zespół jelita nadwrażliwego,
  • egzema.

Przyczyny nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy może  wynikać z różnych powodów, zarówno z uwarunkowań genetycznych, jak i poważnych chorób, wymagających zmiany dotychczasowej diety, jak np. celiakia. Ustalając przyczynę dolegliwości, pomoże podjąć odpowiednie leczenie. W zależności od przyczyny, wymienia się cztery różne typy nietolerancji laktozy:

  1. opisane wyżej zaburzenia przyswajania i trawienia laktozy. Sytuacja, w której jedzenie produktów mlecznych wykracza poza możliwości strawienia cukru mlecznego w jelicie.
  2. pierwotny niedobór laktazy - to najczęstsza przyczyna nietolerancji laktozy. Ten typ zaburzeń rzadko pojawia się u niemowląt i małych dzieci, zazwyczaj uaktywnia się u młodzieży i dorosłych. Najprawdopodobniej jest dziedziczny. W tym przypadku objawy nasilają się stopniowo, wraz z upływem lat.
  3. wtórny niedobór laktazy, spowodowany uszkodzeniem błony śluzowej jelita w wyniku przebytych infekcji, wirusów, pasożytów, celiakii (czyli choroby trzewnej), alergii pokarmowej, choroby Leśniowskiego-Crohna, chemioterapii czy nadużywania alkoholu, niektórych leków lub antybiotyków. Ten rodzaj dolegliwości może zostać wyeliminowany, jeśli możliwe jest leczenie błony śluzowej jelita - w przypadku celiakii można przejść na dietę bezglutenową, która znacznie łagodzi objawy choroby.
  4. wrodzona nietolerancja laktozy czyli tzw. alaktazja - jest to rzadko występujący defekt metaboliczny, w wyniku którego organizm nie wytwarza laktazy. Ponieważ jest wrodzony, dotyka niemowląt, które mają problemy z trawieniem mleka matki i mleka modyfikowanego, zawierającego laktozę.

Nietolerancja laktozy u niemowląt

Wrodzona nietolerancja laktozy zdarza się bardzo rzadko, ale takie przypadki również trzeba brać po uwagę. U noworodka urodzonego z brakiem enzymu laktazy mogą pojawić się takie objawy, jak: biegunka, bóle brzucha, płaczliwość, bardzo słaby przyrost masy.  W takim przypadku najczęściej pomaga mieszanka z niską zawartością laktozy, lub zupełnie jej pozbawiona. Wrodzona nietolerancja laktozy nie jest stanem przejściowym, dzieci dotknięte tą dolegliwością najprawdopodobniej będą zmagały się z nią do końca życia, stosując odpowiednią dietę eliminacyjną.

Nietolerancja laktozy u kobiet w ciąży

Nietolerancja laktozy spędza sen z powiek przyszłym mamom. Kobieta w ciąży potrzebuje bowiem wapnia, którego jednym ze źródeł są produkty mleczne. Jeśli jednak picie mleka skutkuje dla kobiety w ciąży nieprzyjemnymi dolegliwościami, nie musi tego robić. Jest wiele zamienników, które równie skutecznie co mleko uzupełnią zapotrzebowanie organizmu -  np. soki wzbogacone wapniem.

Niektóre kobiety, nietrawiące mleka, są w stanie spożywać inne produkty pochodzenia mlecznego, np. jogurty czy sery. Obecnie na rynku dostępne jest także mleko bez laktozy, bardzo często wzbogacone wapniem. Poza tym w aptece są do kupienia specjalne tabletki z laktazą, których zażycie przed spożyciem przetworów mlecznych wpływa na właściwe trawienie.

Zdarza się również tak, że kobiety cierpiące na nietolerancję laktozy widzą ogromną poprawę w trzecim trymestrze ciąży, gdy dziecko najbardziej potrzebuje wapnia. Jeśli taka sytuacja pojawia się u ciebie, mimo wszystko nie przesadzaj i zachowaj umiar w jedzeniu mlecznych przekąsek.

Jeśli jednak okazałoby się, że samą dietą nie jesteś w stanie zapewnić odpowiedniej dawki wapnia, lekarz może zalecić odpowiednią suplementację wapniem. Należy pamiętać, by przyjmować też witaminę D, która zwiększa przyswajalność wapnia. Największą zawartość laktozy posiada mleko owcze (5,1 g na 100 g) oraz mleko krowie (od 4,6 do 4,9 g w 100 gramach).

To także może cię zainteresować:

Więcej o: