1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Witamina K dla dzieci - dlaczego jest taka ważna?

Tuż po urodzeniu wszystkie dzieci otrzymują witaminę K. Dla dorosłych też jest ważna, jednak dobrze skomponowana dieta rzadko prowadzi do niedoborów.

Witaminy z grupy K to substancje rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina K1 (fitochinon), jest naturalną substancją zawartą w roślinach, którą możemy przyswoić pod postacią warzyw. Witamina K2 (menachinon) jest w mięsie, serach i jajach, jest substancją syntetyzowana przez bakterie. U dorosłych witaminę K wytwarzają bakterie zasiedlające jelito grube. Ostatnia z grupy - K3 (menadion) jest substancją syntetyczną, spełniającą funkcję prowitaminy.

Dlaczego witamina K jest taka ważna?   

Witamina K jest niezwykle istotna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Zapobiega nadmiernym krwawieniom, które mogą być niezwykle niebezpieczne. Hamuje rozwój niektórych nowotworów i wpływa na gospodarkę wapniową organizmu, stąd jej niedobór może wiązać się ze zbyt niskim uwapnieniem kości (osteoporozą).

Objawy niedoboru witaminy K:

Podawanie witaminy K jest konieczne u noworodków

W czasie ciąży płód nie jest w stanie zgromadzić odpowiednio dużych zapasów witaminy K, gdyż substancja ta tylko w niewielkich ilościach przenika przez łożysko. Tuż po urodzeniu dziecku zaczyna brakować witaminy K. Jelita noworodka są jałowe i niedojrzałe. Tworząca się flora bakteryjna w pierwszych miesiącach życia nie jest jeszcze w stanie produkować odpowiedniej ilości witaminy, a w mleku matki jest jej za mało. Dzieci są narażone na wystąpienie skazy krwotocznej.

Noworodkom podaje się jednorazowy zastrzyk z witaminy K (możliwe jest też podanie doustne, jednak to mniej zalecane rozwiązanie).

Dawkowanie witaminy K

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami witaminę K otrzymują profilaktycznie noworodki. Standardowo, urodzonym o czasie dzieciom, podaje się ją w szpitalu w formie zastrzyku domięśniowego z 1 mg witaminy K. Niekiedy podaje się po 2 mg doustnie, w kilku dawkach, ale jest to metoda uważana za mniej odpowiednią, gdyż nie daje pewności czy dziecko nie uleje i czy odpowiednia ilość witaminy K zostanie przyswojona przez jego organizm. Podanie doustne stosuje się jako alternatywę zastrzyku w przypadkach, gdy rodzice wyrażają swój sprzeciw lub gdy są przeciwwskazania medyczne - między innymi, gdy dziecko urodziło się przedwcześnie, cierpi na cholestazę lub matka w trakcie ciąży przyjmowała leki wpływające na przyswajanie witaminy K.

W przypadku dzieci urodzonych przed czasem dawki witaminy K podawanej w zastrzyku domięśniowym są uzależnione od ich wagi przy urodzeniu:

  • wcześniakom ważącym od 500 g do 1000 g podaje się 0,2 mg witaminy K;
  • od 1001 g do 1500 g - 0,3 mg;
  • powyżej 1500 g - 0,5 mg.

Zapotrzebowanie na witaminę K

U starszych, zdrowych dzieci nie jest konieczne podawanie witaminy K. Najlepszym jej źródłem będzie zdrowa, zbilansowana dieta. Witamina K znajduje się w zielonych warzywach: szpinaku, sałacie, jarmużu, kapuście, szparagach, brokułach. Zawierają ją mięso, jaja, sery a także truskawki.

Zapotrzebowanie na witaminą K zależy od wieku, wagi i płci. Dzienne normy to:

  • niemowlęta - 5-10 µg witaminy K
  • młodsze dzieci:

1-3 lata - 15 µg;
4-6 lat - 20 µg;
7-9 lat - 25 µg

  • chłopcy:

10-12 lat - 40 µg;
13-15 lat - 50 µg;
16-18 lat - 65 µg

  • dziewczynki:

10-12 lat - 40 µg;
13-15 lat - 50 µg;
16-18 lat - 55 µg

  • mężczyźni - 65 µg
  • kobiety - 55 µg

Witamina K nie wchodzi w skład popularnych suplementów diety. Nie ma ustalonej bezpiecznej górnej dawki spożycia, choć jej nadmiar może wywoływać niepożądane objawy w postaci reakcji alergicznych.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Niedobory witaminy K u dorosłych

Organizm dorosłego człowieka potrafi syntetyzować witaminę K i zazwyczaj przyswaja odpowiednie jej ilości w diecie. U dorosłych niedobór witaminy K jest stanem bardzo rzadkim. Pojawia się u osób z zaburzeniami wchłaniania jelitowego (np. z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy zapaleniem jelita grubego). Przyswajanie witaminy K może być też zaburzone na skutek przyjmowania niektórych leków: antybiotyków,  obniżających poziom cholesterolu, przeciwzakrzepowych. W takich przypadkach lekarze przepisują specjalne dawki witaminy K.

Więcej o: