1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

Tran, olej pochodzący z ryb, jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym. Niegdyś nienawidzony przez dzieci, dziś przeżywa swoje drugie życie. To świetnie, ponieważ tran ma wiele cennych i wyjątkowych właściwości prozdrowotnych

Tran - co to takiego?

Tran jest koncentratem oleju, otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Nazwa ta nie ma zastosowania do oleju pozyskiwanego z innych ryb, np. rekina czy wieloryba.

Co takiego ma w sobie tran, że jest tak wysoko cenionym preparatem prozdrowotnym? Otóż dowiedziono, że zawiera cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie często trudne do pozyskania. Przede wszystkim są to:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, także te w nim najcenniejsze: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) oraz omega-6. Co istotne występują one w najbardziej korzystnych proporcjach 1:4.
  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E.

Najczęściej dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i D.

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Właściwości prozdrowotne tranu

Tran dba o mózg, gdyż:

  • usprawnia wspiera pracę mózgu,
  • zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją,
  • u osób starszych zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji,
  • jest niezbędny do prawidłowego rozwoju neurologicznego, czyli prawidłowego rozwoju i działania systemu nerwowego.

Tran wspiera układ odpornościowy. Kwasy omega pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych, witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe. W procesie budowania odporności uczestniczy także witamina D. To dlatego tran polecany jest w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza osobom, które często zapadają na infekcje.

Tran wspiera pracę układu krwionośnego, ponieważ:

  • obniża stężenie triglicerydów i złego cholesterolu (LDL),
  • zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL),
  • obniża krzepliwość krwi,
  •  zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy,
  • reguluje nadciśnienie tętnicze krwi,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • wspiera prawidłową pracę serca.

Tran dba o oczy. Kwasy omega-3 i witamina A wspierają oczy, zapobiegają nie tylko pieczeniu i wysychaniu spojówek, ale i chorobom narządu wzroku, takim choćby kurza ślepota. 

Tran zapewnia mocne kości i zęby. To głównie zasługa witaminy D, która uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej, wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Tym samym tran zapobiega krzywicy czy osteoporozie.

Tran odżywia skórę. Dzięki witaminie E przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, wpływa na regenerację naskórka, poprawia jakość włosów i paznokci. Łagodzi trądzik i inne zmiany skórne.

Tran ma działanie przeciwnowotworowe. To zasługa kwasów omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit. Co więcej tran może wpłynąć na zmniejszenie guzów oraz ograniczyć ich skłonność do przerzutów.

Tran - wskazania

Mogą go przyjmować prawie wszyscy, od najmłodszego do najstarszego, ale szczególnie zaleca się go:

  • dzieciom w okresie intensywnego wzrostu,
  • młodzieży w okresie dojrzewania,
  • osobom osłabionym, często zapadającym na infekcje,
  • chorym i rekonwalescentom,
  • osobom, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: żyją w stresie, nadużywają alkoholu lub papierosów,
  • ludziom w podeszłym wieku.

Kiedyś zażywanie tranu nie było przyjemną czynnością. Specyfik był wręcz postrachem dzieci - ze względu na swą oleistą konsystencję, rybi zapach i posmak. Dziś tran nie musi straszyć. Można wybrać produkt smakowy bądź tran zamknięty w kapsułkach.

Przedawkowanie tranu

Choć tran jest szalenie zdrowy, nie należy przesadzać z jego zażywaniem.  Długotrwałe przyjmowanie zbyt wysokich dawek tranu może nie wyjść na zdrowie, a skończyć się przedawkowaniem witaminy A lub D. Wówczas może dojść do hiperwitaminozy, która objawia się:

  • bólami głowy,
  • wielomoczem,
  • brakiem apetytu,
  • powiększeniem wątroby i śledziony,
  • zaburzeniami neurologicznymi.

Ponieważ duże dawki witaminy A powodują rozrzedzanie masy kostnej, nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy. Uważać również powinny kobiety w ciąży. Tran, ze względu na obecność witaminy A, może być niebezpieczny dla dziecka, bowiem jej przedawkowanie może doprowadzić do uszkodzenia płodu.

Odradza się przyjmowania tranu w okresie letnim - może dojść do przedawkowania witaminy D, która w dni słoneczne jest wzmożona.

Tran - przeciwwskazania

Specyfiku nie powinny przyjmować osoby:

  • uczulone na alergeny ryb,
  • cierpiące na hiperkalcemię,
  • chorujące na kamicę nerkową,
  • przyjmujące preparaty zawierające witaminy A i D,
  • stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

Jaki tran wybrać?

  1. Wybierając tran warto zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im większa, tym lepszy produkt.
  2. Dobrym wyborem jest tran w kapsułkach. W takiej postaci będzie nie tylko łatwiejszy w użyciu, ale i nie będzie się utleniał jak tran płynny.
  3. Należy pamiętać, by tran w płynie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu sześciu tygodni od otwarcia.

To także może cię zainteresować:

Więcej o: