Siemię lniane to ziarenka lnu pospolitego. Mają brązowawo-złotą barwę, lekko połyskują, są spłaszczone i malutkie. Można je kupić również zmielone lub zmielić je samodzielnie w młynku do kawy. Siemię lniane w kontakcie z wodą zmienia się - szybko ją wchłania, pęcznieje i otacza się dużą ilością śluzu.
Walory prozdrowotne lnu są znane i cenione od wieków. Roślinę tę uprawiano w starożytnym Egipcie czy Babilonie, na tysiące lat przed naszą erą. Od niedawna, wraz z modą na zdrowe odżywianie, siemię lniane nie tylko powraca do łask, ale i święci triumfy. To doskonale, ponieważ jego działanie obejmuje cały organizm, od włosów i cerę, przez regulację pracy przewodu pokarmowego, po profilaktykę nowotworową. Zdecydowanie trudno go przecenić.
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Wystarczy jedna łyżeczka siemienia lnianego dziennie, by dostarczyć organizmowi wielu cennych składników, takich jak: kwasy omega 3, witamina B6, kwas foliowy, witamina E, witamina K, tiamina, ryboflawina, niacyna, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Na szczególne wyróżnienie zasługuje błonnik i lignany. Nasiona siemienia lnianego zawierają dwa rodzaje błonnika:
Z kolei lignany mają nie tylko działanie antyoksydacyjne, ale posiadają też właściwości estrogenów, czyli hormonów płciowych. To dlatego regulują pracę układu hormonalnego i mają zbawienny wpływ na życie kobiet w okresie menopauzy. Siemię lniane zawiera kilkaset razy więcej lignanów niż inne rośliny.
Siemię lniane może być wykorzystywane na wiele sposobów. Oprócz tego, że ma wiele walorów odżywczych, działa prozdrowotnie, a wręcz leczniczo, świetnie smakuje i doskonale zagęszcza potrawy. Warto to wykorzystać i stosować siemię lniane w codziennej diecie.
Po uprażeniu siemię lniane urozmaici sałatkę owocowa czy warzywną, świetnie smakuje jako dodatek do kanapki. Zmielone siemię lniane jest doskonałym zamiennikiem jajek. Zagęszcza kotlety, pulpety, zupy. Można je dodawać do naleśników i ciast, tak na sucho, jak i po wymieszaniu z niewielką ilością wody.
Siemię lniane ratuje, gdy dokuczają sensacje ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się przy biegunkach, zaparciach, bólu żołądka. Aby przygotować ratunkowy kisiel, należy zastosować się do instrukcji na opakowaniu siemienia. Najczęściej zalewa się łyżeczkę zmielonych ziaren niedużą ilością gorącej wody. Po energicznym wymieszaniu odstawia się do ostygnięcia. Jeśli dodamy do niego miód, napój wesprze przy bólu gardła i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Przede wszystkim załagodzi ból, nawilży śluzówki, ale i wzmocni układ odpornościowy.
Ziarenka siemienia lnianego można dodać do własnoręcznie wypiekanego pieczywa - chleba czy bułek. Zmielone siemię lniane warto dodać do koktajlu czy shake'a - warzywnego czy owocowego. Wpływa to zarówno na podniesienie walorów smakowych, jak i odżywczych.
Zawsze, niezależnie od tego, czy w diecie obecne jest siemię lniane, należy pamiętać o nawodnieniu organizmu. Picie dużych ilości wody to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.
To także może cię zainteresować: