Syrop z cebuli - popularny sposób na kaszel u dzieci

Większość z nas pamięta ten smak z dzieciństwa. Gdy dopadało nas przeziębienie do akcji wkraczał syrop z cebuli. Przyrządzany przez mamy i babcie był tradycyjnym remedium na kaszel i katar.

Czy rzeczywiście syrop z cebuli jest taki zdrowy jak nam mówiono?

Ten tradycyjny specyfik ma silne i sprawdzone działanie a przy tym wiele zastosowań. Warto przyjrzeć się właściwościom cebuli - docenić bogactwo kryjących się w niej leczniczych składników i przypomnieć sobie recepturę syropu z cebuli.

Cebula jest dobra na wszystko

Cebula jest znana i ceniona praktycznie we wszystkich krajach. Światowa kariera tego warzywa wynika z jego niezwykłych właściwości. Cebula jest niewymagająca w uprawie, łatwa do przechowywania, zdrowa i niskokaloryczna (oczywiście jedzona na surowo). Dodawana jest do niezliczonej liczby dań z najodleglejszych regionów, zawsze stanowiąc ważny komponent smakowy. Wiemy doskonale, że jest źródłem wielu witamin: C, B1, B2, B3 i A oraz cynku, sodu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Mało znanym z nazwy, choć ważnym związkiem zawartym w cebuli jest kwercetyna, która hamuje  wydzielanie histaminy odpowiadającej za reakcje alergiczne.

W starożytnym Egipcie cebula była nawet symbolem życia wiecznego. Jej prozdrowotne właściwości cenimy nieprzerwanie do dziś. Podobnie jak czosnek, nazywana jest naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera dużo substancji bakterio- i grzybobójczych. Niestety te same związki siarki powodują również ostry, charakterystyczny zapach.

Cebula ma też udowodnione działanie obniżające ciśnienie, moczopędne, poprawiające przemianę materii oraz wykrztuśne. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest często stosowana do łagodzenia obrzęku po ukąszeniach owadów. Wystarczy położenie plasterka cebuli na skórę, by opuchlizna zeszła, a ból powoli ustępował. Podobnie leczniczo działa również na małe uszkodzenia śluzówki jamy ustnej, jak afty czy otarcia. 

Syrop z cebuli - na przeziębienia i na odporność

Możemy oczywiście zadbać by tego warzywa nie zabrakło w diecie malucha, ale popularną i efektywną metodą na dostarczenie dziecku jak największej dawki zawartych w cebuli leczniczych składników jest przygotowanie syropu domowym sposobem.

Syrop z cebuli stosowany jest dla dzieci profilaktycznie i na infekcje. Niewątpliwie jego najczęstszym zastosowaniem jest walka z drobnoustrojami wywołującymi infekcje górnych dróg oddechowych. Podawany jest więc, gdy tylko pojawia się katar i kaszel (niezależnie od jego rodzaju). Doskonale udrażnia nos i ułatwia oddychanie. Warto, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, pamiętać o profilaktyce i wzmocnić nim naszą odporność. Wystarczy pić go codziennie zanim pojawią się objawy infekcji.

Przy katarze ten lek może mieć również zastosowanie zewnętrzne - by udrożnić zatkany nos u dziecka smarujemy syropem z cebuli skrzydełka jego noska. U dorosłych można pokusić się o bardziej radykalne metody - syropem nasączamy waciki i wkładamy je na chwilę do dziurek nosa.

Syrop z cebuli pomoże nie tylko w walce z przeziębieniami. Ze względu na właściwości moczopędne zawartych w cebuli flawonoidów, syrop można z powodzeniem stosować przy zapaleniach pęcherza u dzieci. Zawiera też dużo żelaza i dlatego podaje się go również maluchom cierpiącym na anemię.

Pamiętajmy jednak, że domowe sposoby nie zastąpią wizyty u lekarza. Jeśli więc objawy nie ustępują, bądź się nasilają, spotkanie z lekarzem jest absolutnie konieczne.

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

Syrop z cebuli - tradycyjny przepis           

Nawet jeśli uwielbiamy smażoną cebulkę dodawaną do mięs, albo chrupiące piórka surowej cebuli w sałatce, to na pewno nie przepadamy za siekaniem cebuli i jej gryzącym w oczy aromatem unoszącym się nad deską. By wykorzystać lecznicze działanie cebuli tego etapu nie uda się jednak uniknąć, gdyż gotowego syropu nie dostaniemy w aptece, trzeba postarać się o niego samodzielnie. Na szczęście przyrządzenie syropu z cebuli jest wyjątkowo proste i tanie. Jak go zrobić?

Podstawowe składniki to:

  • 2-3 cebule
  • 10  łyżeczek cukru

Cebule obieramy i drobno siekamy. By uniknąć podrażnienia oczu możemy zastosować kilka prostych triów - przed krojeniem dobrze jest to warzywo schłodzić a nóż którego użyjemy zmoczyć zimną wodą.

Posiekaną cebulę wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej kilka godzin by puściła sok. Po tym czasie w pojemniku powinien zebrać się płyn, który trzeba następnie odcisnąć przez gazę. Tak uzyskany aromatyczny syrop przelewamy do szczelnie zamykanej butelki i przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu (najlepiej w lodówce) do dwóch tygodni - po tym czasie trzeba przygotować kolejną porcję.

Ten przepis można modyfikować i wzbogacać, np. zastępując cukier miodem, dodając czosnek lub sok z cytryny.

Nawet jeśli taki domowy syrop nie stanie się ulubionym przysmakiem dziecka, to jego słodki smak powinien pomóc zaakceptować cebulowy aromat, tym bardziej, że dla zakatarzonego nosa malucha prawie nie będzie on wyczuwalny.

Dawkowanie

Profilaktycznie syrop powinien być podawany codziennie. Przy przeziębieniu pije się go częściej - kilka razy dziennie i w większych dawkach. Konkretną ilość syropu zalecaną w zależności od wieku i stanu zdrowia dziecka najlepiej jest skonsultować z pediatrą.

Syrop z cebuli zazwyczaj podaje się dzieciom od drugiego roku życia, początkowo sprawdzając czy organizm malucha dobrze go toleruje. Zdarza się, że warzywo to wywoła dolegliwości ze strony układu pokarmowego albo wysypkę.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.