Alergia na gluten

Magda Szyczypiorska- Mutor, konsultacja: dr n. med. Ewa Najberg, pediatra alergolog z CZD
24.04.2008 , aktualizacja: 25.04.2008 23:31
A A A Drukuj

Fot. Pawel Kiszkiel / AG

Co uczula: gluten, czyli białko roślinne występujące w czterech najpopularniejszych w Polsce zbożach - pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.
Objawy

Zmiany na skórze (wysypki, szorstkie plamy), dolegliwości żołądkowe (np. biegunka), problemy z układem oddechowym (duszności, katar, kaszel).

Co pomaga

Wykluczenie z diety dziecka produktów zawierających gluten.

Zadbaj o to, by dziecku nie było przykro, że niektórych rzeczy nie może jeść. Wyjaśnij mu, dlaczego tak jest, ale bez dramatyzowania i popadania w martyrologię. Zacznij eksperymentować w kuchni a przekonasz się, że wiele potraw można zrobić ze składników bezglutenowych tak, by wyglądały identycznie jak te, które je reszta rodziny.

•  Zakazane są produkty zbożowe (chleby, bułki, wyroby cukiernicze, płatki, kasze, kawa zbożowa, kakao owsiane) oraz m.in. tłuste mięsa, niskogatunkowe kiełbasy, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, pasztety, zupy i sosy w proszku, musztardy i majonezy, panierowane półprodukty, wyroby garmażeryjne, gotowe koktajle i desery, produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy.

•  Gluten jest nie tylko w mące żytniej, pszennej, owsianej i jęczmiennej. Wykorzystywany jest też w różnych procesach technologicznych do poprawy wyglądu niektórych produktów (np. kiełbas, owoców), dlatego zakupy lepiej robić u zaufanych sprzedawców a najlepiej u producentów.

•  Podobnie jak przy innych rodzajach alergii pokarmowych bardzo ważny jest nawyk czytania etykiet podczas robienia zakupów - skrobia lub białko roślinne nieznanego pochodzenia dyskwalifikują produkt. Przy bardzo silnej alergii lepiej nie liczyć na solidność producentów „zwykłej” żywności i po prostu kupować produkty z przekreślonym kłosem.

•  Dozwolone produkty z roślin zbożowych i strączkowych to:

- mąka, skrobia, kasza, makarony i płatki ryżowe

- mąka, kasza, płatki, chrupki i skrobia kukurydziana

- mąka i kasza jaglana

- soja, makaron sojowy i mąka sojowa

- mąka niskobiałkowa i bezglutenowa

- mąka ziemniaczana

- kasza i mąka gryczana

•  Ważną pozycją w diecie bezglutenowej małych dzieci może być mlekopodobny preparat zbożowy Sinlac, zawierający białka pochodzące z mąki ryżowej i mączki chleba świętojańskiego.

•  Aby upewnić się, czy dany produkt nie zawiera skrobi (a więc, pośrednio, glutenu), można przeprowadzić test przy pomocy płynu Lugola (do kupienia w aptece). W zetknięciu ze skrobią płyn Lugola zmieni kolor z pomarańczowego na czarny. Warto w ten sposób upewnić się, czy nie ma mąki tam, gdzie nie powinno jej być - w przetworach mlecznych, deserach, wędlinach.

•  Pamiętaj, że w diecie bezglutenowej jest niewiele błonnika i dziecko może mieć zaparcia. Jeśli tak jest z twoim dzieckiem, dawaj mu mniej ryżu a więcej warzyw, owoców, kaszy gryczanej i jaglanej.

•  Żeby oszczędzić sobie zamieszania w kuchni, postaraj się do przyrządzania posiłków dla całej rodziny używać mąki, która nie szkodzi dziecku uczulonemu na gluten. Niech cała rodzina podczas wspólnych posiłków jak najczęściej je to co maluch - zdrowym to nie zaszkodzi a alergik będzie się lepiej czuł.

•  Postaraj się, żeby alergia dziecka i związane z nią problemy dietetyczne nie były dyżurnym tematem na spotkaniach rodzinnych i towarzyskich. Nie dyskutuj przy dziecku na temat celowości jego diety.

•  Pozwól dziecku bywać u kolegów i zapraszaj ich do waszego domu - poznaj rodziców kolegów twojego malucha i ustal z nimi ważne dietetyczne zasady. Upiecz bezglutenowe smakołyki i częstuj nimi waszych małych gości - może będą smakowały im bardziej niż „zwykłe” ciasteczka?

Pierwszy sucharek?

Jeszcze do niedawna pediatrzy zalecali , by produkty zawierające gluten podawać maluchom dopiero pod koniec pierwszego roku życia. Ostatnie badania wykazały jednak, że opóźnienie wprowadzania glutenu do diety nie ma większego znaczenia w profilaktyce alergii. Według nowych zaleceń pokarmy zawierające gluten można dawać dziecku już w 6 - 7 miesiącu.

Alergia czy celiakia?

•  Celiakia to wrodzona nietolerancja glutenu.

•  Pojawia się najczęściej u dzieci w drugim roku życia, które już od kilku miesięcy jedzą produkty zbożowe. Układ odpornościowy chorego dziecka reaguje na gluten uszkadzając błonę śluzową jelita cienkiego, co poważnie upośledza wchłanianie i trawienie pokarmów.

•  Możesz podejrzewać u dziecka celiakię jeśli obserwujesz następujące objawy: chudniecie, spowolnienie lub zahamowanie wzrostu, obfite, cuchnące stolce, powiększony, sterczący brzuszek. Dziecko bywa smutne, apatyczne lub odwrotnie, agresywne. Aby stwierdzić celiakię (a bardzo ważne jest szybkie postawienie diagnozy) trzeba wykonać dwa badania - analizę krwi i oznaczenie przeciwciał gliadynowych oraz biopsję jelit.

•  Celiakię, podobnie jak alergię na gluten leczy się dietą bezglutenową, tyle że alergia mija a celiakię ma się przez całe życie.

ZOBACZ TAKŻE
  • 3
  • 2
  • Alergia na gluten pediatria.bytom 03.04.13, 15:52

    Witamy Drodzy Rodzice/Opiekunowie,Jesteśmy studentakami IV i V roku kierunku lekarskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.Prowadzimy badnia na temat : Wiedza rodziców/opiekunów»

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl