1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Szczepienie alergika

Moja roczna córka ma alergię pokarmową na mleko, jaja i pomidory. Bardzo ciężko znosi kontakt z tymi alergenami: robi kupki z krwią, jest bardzo niespokojna, nie może spać, nie chce jeść, boli ją brzuszek, dostaje wysypki. Za miesiąc ma być zaszczepiona szczepionką MMR II. Słyszałam, że zawiera ona drobinki białka jaja kurzego. Czy jej to nie zaszkodzi? Czy są jakieś zastępcze szczepionki nie zawierające białka?
To prawda, że szczepionka MMR zawiera śladowe ilości białek jaja kurzego i tak jest ze wszystkimi tego typu szczepionkami bez względu na producenta. Wynika to z technologii produkcji tej szczepionki: wirusy są namnażane na zarodkach kurzych. Według najnowszych zaleceń uczulenie nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia MMR, powinno się ono jednak odbyć w warunkach umożliwiających udzielenie pomocy, gdyby jakiś odczyn alergiczny wystąpił. Jednak nawet u uczulonych na jaja zdarza się to niezwykle rzadko.



Więcej o: