Rozszerzanie diety o gluten, mleko i twaróg

dr Piotr Albrecht
28.10.2004 , aktualizacja: 17.11.2004 14:41
A A A Drukuj
Moją dziesięciomiesięczną córeczkę karmię piersią. Poza tym daję jej już obiadki, deserki, chrupki ryżowe, kukurydziane i kaszki bezmleczne. Czy mogę już wprowadzić do jej diety gluten, np. kromkę chleba z masłem lub kaszę? Od kiedy mogę jej podać serek homogenizowany, twarożek, żółty ser? Słyszałam na ten temat bardzo sprzeczne opinie.
Nie ma powodów, dla których nie miałaby Pani wprowadzić glutenu między 10. a 11. miesiącem życia dziecka. Jeśli chodzi o przetwory mleczne, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana - w Polsce zaleca się wprowadzanie serów (wszelakich) po ukończeniu 12 miesięcy życia, ale warto sobie zdawać sprawę, że te zalecenia są nieco umowne, gdyż są kraje (np. Francja) gdzie sery pleśniowe wprowadza się już od 6. miesiąca życia i nic złego się tam dzieciom nie dzieje. We Francji do niedawna podawano ośmiomiesięcznym niemowlętom krwiste befsztyki i też nikomu nie działa się krzywda. Jak Pani widzi zalecenia są różne i traktować je trzeba jako pewną wytyczną, a nie jakiś dogmat.

Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl