Mleko UHT - pediatra radzi

dr Piotr Albrecht
28.06.2004 , aktualizacja: 28.06.2004 10:05
A A A Drukuj
Przeczytałam w jednym z tygodników, że mleko UHT wcale nie zawiera wapnia, a zawartość innych składników, np. kwasu foliowego, jest znacznie obniżona. Podaję swojemu dziecku mleko UHT, odkąd skończyło rok. Czy to znaczy, że w dobrej wierze dawałam mu produkt bezwartościowy?
Zupełnie nie wiem, skąd wzięła się ta informacja, gdyż proces, jakiemu jest poddawane mleko UHT, nie ma żadnego wpływu na zawartość w nim wapnia ani innych substancji odżywczych (co do kwasu foliowego, to jest go w mleku krowim i tak bardzo mało). Mleko UHT otrzymuje się przez ogrzanie (na kilka sekund) surowego mleka do temperatury 135-150 st. C i natychmiastowe ochłodzenie do 20 st. C. Takie postępowanie niszczy wszelkie znajdujące się w nim mikroorganizmy, ale nie niszczy substancji odżywczych, czyli witamin (B2, A, D), białka i wapnia. Jak więc sama Pani widzi, nie ma powodu do niepokoju.



















Zobacz więcej na temat:

  • 2
  • Mleko UHT zapomniana_poziomka 11.10.05, 11:58

    Jestem bardzo ciekawa kto zapłacił osobie zamieszczającej te bzdury??!! wystarczy iść do sklepu i przeczytać etykietę na mleku UHT- nie ma w nim ani grama wapnia! tylko mleko »

  • tia czyli witaminy rzekomo nie sa... piekny_romanek 13.06.08, 10:34

    ...wrazliwe na temperature? ROTFL To co pijemy w UHT to martwa flora bakteryjna - przeciez nikt nie oczyszcza mleka z tych podobno zabijanych bakterii!Tak wiec faktycznie bzdury - UHT jest »