1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Owoce

zawierają całe bogactwo składników odżywczych
•  łatwo przyswajalny cukier (fruktozę),

•  witaminy (przede wszystkim witaminę C niezbędną w procesie przyswajania żelaza),

•  flawonoidy (substancje należące do tzw. przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed niszczącym działaniem wolnych rodników),

•  błonnik regulujący prace przewodu pokarmowego.

Z tych wszystkich powodów są ważnym składnikiem diety. Najwięcej cennych składników znajduje się w miąższu, tuż pod skórką, a wiele z nich łatwo się utlenia w czasie przetwarzania owoców (najmniej podczas mrożenia). Dlatego najlepiej jeść owoce w całości i na surowo.

Soki i przeciery można podawać niemowlęciu od mniej więcej 5. miesiąca życia. Pod koniec 1. roku warto dawać dziecku owoce do rączki: kawałki jabłka czy gruszki, maliny, truskawki... Gdy nauczy się odgryzać i żuć, może jeść wszystkie owoce w takiej postaci jak dorośli. Poza sezonem najwartościowsze będą owoce z mrożonki, pasteryzowane przeciery i soki wzbogacone miąższem.