1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zatrucie pokarmowe

Nieżyt żołądka i jelit, wywołany zjedzeniem czegoś, co zawierało toksyczne bakterie.
Objawy zatrucia pojawiają się mniej więcej po 3 godzinach po zjedzeniu nieświeżego pokarmu, ale czasem nawet po 24 godzinach.

Objawy:

bolesne skurcze żołądka;

silne bóle brzucha;

wymioty;

gorączka, dreszcze;

biegunka.

Podawaj malcowi dużo płynów do picia, najlepiej Gastrolit (do kupienia w aptece), który dostarczy dziecku potrzebnych elektrolitów.

Idź do lekarza, jeśli:

dziecko ma mniej niż 6 miesięcy;

myślisz, że zjadło coś trującego;

wymiotom i biegunce towarzyszy wysoka gorączka;

biegunka nasila się, dziecko jest odwodnione (ma suchą skórę, rzadko siusia, płacze bez łez).

Jak uniknąć zatrucia:

przygotowuj posiłki z zachowaniem zasad higieny;

przechowuj jedzenie w lodówce;

nie podawaj dziecku produktów, których data ważności już minęła;

nie zabieraj dziecka na posiłki do barów czy restauracji, jeśli nie jesteś pewna jakości podawanych potraw.

Więcej o: