Dzieci często zadławiają się kawałkami jedzenia. Zazwyczaj odruch kaszlu umożliwia wypchnięcie ich z dróg oddechowych, ale nie zawsze się to udaje. Jeśli np. okrągły owoc zatka tchawicę, to życie dziecka jest zagrożone. Zatrzymanie oddychania i brak dopływu tlenu do organizmu prowadzi do śmierci z uduszenia w ciągu kilku minut. Dlatego pediatra dr Luke Sammartino z Melbourne ostrzega rodziców.
Winogrona to jedne z najczęstszych produktów żywnościowych powodujących u dzieci śmierć przez zakrztuszenie. Dr Luke Sammartino z Melbourne przypomina rodzicom, jak niebezpieczne może być dla dziecka spożycie takich produktów.
Jako pediatra, który co roku konsultuje się z setkami rodzin, widziałem i słyszałem to wszystko, a taki incydent jest oczywiście niezwykle niepokojący dla rodziców i stanowi sytuację nadzwyczajną wymagającą natychmiastowej reakcji
- powiedział. Dr Sammartino radzi rodzicom, aby kroili niektóre owoce. To pomoże uniknąć zadławienia.
W 2017 roku pięciolatek z Brisbane połknął całe winogrona, które zatrzymały się w drogach oddechowych. Wiśnie, jagody i kulki melona, kawałki jabłka, a także całe owoce w puszkach to jedne z produktów spożywczych, które stwarzają ryzyko zadławienia. Pediatra apeluje do rodziców, aby uważali też na niegotowane suszone owoce, takie jak rodzynki i gotowane lub surowe ziarna kukurydzy.