1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kuchnia "Rodzina" Caritas dostarczała dzieciom dania z salmonellą. Bakterię wykryto w surówce

Dzieci ze żłobków i szkoły podstawowej na Śląsku trafiły do szpitala z objawami zatrucia. Okazało się, że w surówce, którą podawano tam dzieciom, była salmonella. Posiłki przygotowywała kuchnia Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" Caritas.

Piętnaścioro uczniów Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Świerklańcu trafiło do szpitala z objawami zatrucia pokarmowego. Później, z podobnymi objawami trafiło tam także troje dzieci ze żłobków w Zabrzu. Dzieci żywiły się posiłkami, przygotowywanymi przez Kuchnię „Rodzina”, część Domu Dziennego Pobytu „Rodzina”. Sanepid zbadał to miejsce. Okazało się, że w surówce podawanej dzieciom jest obecna salmonella. Bakterię mają również osoby z personelu DDP "Rodzina". 

Salmonella w surówce z kapusty to nie jedyna nieprawidłowość jaką stwierdzono

Kontrola sanitarna wykazała szereg nieprawidłowości w zakresie stanu sanitarnego i procedur higienicznych

- poinformowała Hanna Nabrdalik, Zastępca Dyrektora Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach. Potwierdza, że stwierdzono obecność Salmonelli gr. D enteritidis w surówce z kapusty białej z koperkiem, którą kuchnia Caritas serwowała dzieciom w żłobkach i szkole. Zbadano także wodę i stwierdzono przekroczoną ogólną ilość mikroorganizmów. U trzech pracowników kuchni wykryto obecność salmonelli. Nadal prowadzone są badania. Dzięki ich wynikom, będzie wiadomo, czy to osoby z personelu były nosicielami bakterii.

Elżbieta Bula, kierownik Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" potwierdza, że w momencie rozpoczętego przez sanepid postępowania i podejrzenia zatrucia, kuchnia została zamknięta i wyłączona z produkcji, a pracownicy zostali skierowani na badania. 

Posiłki są obecnie przygotowywane w innym lokalu

Obecnie posiłki przygotowywane są przez całkowicie odrębną organizację – Kuchnia „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej, która dysponuje osobnym budynkiem, pomieszczeniami kuchennymi, zapleczem i pracownikami

- podaje Elżbieta Bula. Dodaje, że kuchnia prowadzona jest przez DDP „Rodzina” od ośmiu lat bez zastrzeżeń.

Salmonella - co to za bakteria?

Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Wyróżnia się kilka rodzajów bakterii, które mogą wywoływać takie choroby jak salmonelloza, dur brzuszny czy dur rzekomy. Do zakażenia dochodzi najczęściej wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności lub z powodu braku higieny w żywieniu. 

Pierwsze objawy wskazujące na zatrucie mogą pojawić się po 10-48 godzinach od kontaktu z bakterią. W przebiegu salmonellowego zatrucia pokarmowego pojawiają się: ból brzucha, biegunka (stolec jest luźny, z domieszką śluzu i czasem krwi. W badaniu mikroskopowym obecne są granulocyty), wymioty, bolesne skurcze jelit, gorączka

U niektórych osób zakażenie salmonellą przebiega łagodnie i szybko, wręcz bezobjawowo, a u innych choroba ma przebieg ciężki, w skrajnych przypadkach prowadząc do śmierci. Objawy zakażenia zależą od kilku czynników, m.in. od stanu zdrowia pacjenta, a także ilości bakterii w organizmie. 

Objawy zatrucia pokarmowego może również wywołać obecność pleśni w jedzeniu. Czy usunięcie jej z produktu żywnościowego, a zjedzenie reszty wystarczy?

Więcej o:
Komentarze (3)
Kuchnia "Rodzina" Caritas dostarczała dzieciom dania z salmonellą. Bakterię wykryto w surówce
Zaloguj się
  • homo_lupus

    Oceniono 9 razy 9

    Najwyraźniej pracownicy będący nosicielami nie przystąpili na czas do sakramentu spowiedzi, a w samej kuchni pożałowano święconej wody.

  • realistas

    Oceniono 5 razy 5

    Widocznie mało gorliwie się modlili i za mało było święconej wody.

  • drdr2

    Oceniono 5 razy 5

    tymi samymi rękami robili surówkę, co liczyli tacę

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX