1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

Syrop z czosnku to jeden z tradycyjnych, domowych i naturalnych leków, który w prosty sposób można zrobić w domu. To mikstura, która od wieków pomaga na przeziębienie czy grypę, ale i wzmacnia organizm. Działanie i właściwości prozdrowotne czosnku oraz innych składników wchodzących w skład syropu działają cuda. Jak zrobić syrop z czosnku?

Syrop z czosnku - właściwości

Syrop z czosnku to silny naturalny antybiotyk i prozdrowotna mikstura, którą można stosować zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Wszystko za sprawą czosnku, którego lecznicze właściwości są cenione od wieków.

Czosnek ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców).

Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło:

  • witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A,
  • minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, siarka, selen,
  • olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, działanie której jest porównywane do działania penicyliny. Allicyna ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, pobudza czynność białych krwinek. Allicyna jest odpowiedzialna za silny i charakterystyczny zapach czosnku, który po jego spożyciu wyczuwa się w oddechu i pocie osoby go spożywającej,
  • flawonoidów.

Zarówno syrop z czosnku, jak i sam czosnek jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, ponieważ łagodzi kaszel i ból gardła, ułatwia odkrztuszanie, udrażnia i chroni drogi oddechowe. Warto pamiętać, że czosnek można jeść na surowo, obrany i pokrojony na kanapce, dodany do sałatek czy gotowanych bądź pieczonych posiłków. Warto po niego sięgać, ponieważ nie tylko pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych, ale również:

  • ma właściwości przeciwzakrzepowe,
  • zapobiega zawałowi serca oraz udarowi mózgu,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • ma korzystny wpływ na układ pokarmowy - łagodzi wzdęcia, ułatwia trawienie, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przed zgagą, reguluje florę bakteryjną,
  • pomaga zwalczać pasożyty: owsiki, glisty, tasiemce,
  • działa antynowotworowo, zmniejsza ryzyko raka żołądka,
  • niszczy wolne rodniki,
  • uśmierza ból,
  • reguluje poziomu cukru we krwi,
  • zmniejsza gorączkę,
  • poprawiaj funkcjonowanie mózgu,
  • wzmacnia naturalne reakcje immunologiczne organizmu.

Syrop z czosnku - przepis. Składniki i wykonanie

Aby zrobić syrop z czosnku, należy przygotować:

  • główkę dobrego czosnku (najlepiej polskiego),
  • sok z 1 cytryny,
  • szklankę przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 3 łyżki naturalnego miodu - tylko naturalny, dobry miód ma dobroczynne działanie, a i pozwala wydobyć z czosnku właściwości lecznicze. Po czym go poznać? Naturalny miód krystalizuje się, rozpuszcza nierównomiernie w płynach, a i nierównomiernie ścieka z łyżki. Nie należy stosować miodu sztucznego.

Jak zrobić syrop z czosnku?

Czosnek należy przecisnąć przez praskę i przełożyć do czystego słoika. Dodać sok z cytryny, miód i wodę. Całość wymieszać. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po mniej więcej 48 godzinach miksturę należy przecedzić przez gazę, po czym przelać ją do innego czystego słoika. Syrop z czosnku należy trzymać w lodówce, można go stosować przed 2 tygodnie.

Syrop z czosnku - dawkowanie

Syrop z czosnku można pić zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Aby wzmocnić organizm, wspomóc odporność i uchronić się przed infekcją, wystarczy jedna łyżka mikstury dziennie, dzieci - 1 łyżeczka.

Gdy pojawią się objawy przeziębienie czy grypy, dokucza kaszel i gorączka, dawkę syropu należy zwiększyć. Syrop z czosnku na ból gardła i inne zdrowotne przypadłości należy pić w ilości 3 łyżek na dobę, podawanych trzy razy dziennie po jednej łyżce w przypadku dorosłych i 3 łyżeczek na dobę, podawanych trzy razy dziennie, po jednej łyżeczce. Syrop z czosnku cytryny i miodu w ciąży jest dozwolony.

Syrop z czosnku dla dzieci nie jest może najsmaczniejszym sposobem na wzmocnienie czy kaszel, niemniej warto po niego sięgać. Jego wyrazisty smak, który może nie odpowiadać dzieciom, można łagodzić, rozcieńczając syrop ciepłym płynem.

Domowy syrop z czosnku jest bezpieczny i skuteczny, nie ma skutków ubocznych, choć przy nadużywaniu czosnku mogą pojawić się wzdęcia bądź objawy alergiczne. Dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Jak długo stosować syrop z czosnku? Warto go podawać przez 7 dni. Jeśli objawy infekcji nie ustąpią, zalecana jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu.

Więcej o:
Komentarze (1)
Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?
Zaloguj się
  • manikan

    0

    jeżeli ułatwia trawienie to jest to coś na serio dla mnie. Bo ja po niestrawności jeszcze potem mam problemy z jelitami straszne, zaparcia mam takie i wzdęcia ze wytrzymac się nie da, ostatnio znajoma mi intestę poleciła, bo ma ten sam problem z jelitami i świetnie się po niej czuje.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX