Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Ma ono jasną, kremową barwę, konsystencję półpłynnej śmietany oraz perłowy połysk. Na samym mleczko jest żelowe. Z czasem staje się jednak coraz gęstsze.
Cechuje je lekko cierpki, kwaśnawy smak. To zaskakuje wiele osób, które spodziewają się bardzo słodkiego produktu. I właśnie z powodu specyficznego smaku nie przekonują się do mleczka, zapominając o jego wielu cennych właściwościach.
W nawiązaniu do kwestii smaku mleczka warto wspomnieć także o jeszcze jednej ważnej kwestii. Jeśli zakupiony produkt jest bardzo słodki, oznacza to, że prawdopodobnie zostaliśmy oszukani i nie jest to prawdziwe mleczko pszczele.
Mleczko pszczele odgrywa bardzo ważną rolę w pszczelim świecie. Jest to jedyny pokarm królowej - zarówno w stadium larwalnym, jak i dorosłym. Spożywanie mleczka pozwala jej na przeżycie kilku lat (robotnice żyją od kilku lat do kilku miesięcy) i złożenie nawet 2500 jaj na dobę.
Mleczko pszczele jest także pożywieniem dla wszystkich młodych larw. Odżywiają się nim także trutnie - dzięki mleczku mogą być aktywne płciowo.
Co ciekawe, produkt ten został doceniony już w starożytnej Grecji. W tamtych czasach powszechnie wierzono, że wchodzi on w skład ambrozji. Sam Arystoteles uważał, że zwiększa on zdolności intelektualne i siłę fizyczną.
Z kolei w starożytnym Egipcie mleczko było popularnym produktem kosmetycznym. I co ciekawe, właśnie to zastosowanie mleczka pszczelego jest powszechne także współcześnie. Obecnie z tego cennego produktu, pochodzącego prosto z natury, na szeroką skalę korzysta przemysł kosmetyczny.
Co takiego zawiera mleczko pszczele? To m.in.:
Warto dodać, że w jego składzie znajduje się także acetylocholina. Co ciekawe, w naturalnej postaci znajdziemy ją tylko i wyłącznie w mleczku pszczelim.
Mleczko pszczele to naturalny i bezpieczny suplement diety, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Możemy zakupić go m.in. u pszczelarzy, w aptekach, zielarniach, a także sklepach ze zdrową żywnością. Jego ceny nie są jednak niskie. Za 20g zapłacimy około 80 złotych.
Warto pamiętać, że pszczele mleczko, które nie było konserwowane, w pokojowej temperaturze zachowa swoje właściwości jedynie przez 2-3 godziny. Z kolei gdy jest szczelnie zamknięte, liofilizowane, wytrzyma w naszej lodówce nawet przez rok.
Dlaczego mleczko pszczele stało się popularnym suplementem diety? To dlatego, że może ono m.in.:
Produkt ma także bardzo dobry wpływ na nasz układ krwionośny. Może m.in. wyrównywać ciśnienie i rozszerzać naczynia krwionośne. Przez to korzysta z niego medycyna przy leczeniu wielu schorzeń - m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy niedokrwistości.
Mleczko pszczele słynie przede wszystkim z właściwości antybakteryjnych. Z tej przyczyny produkt ten wykorzystywany jest od lat przez przemysł kosmetyczny. Jest on popularnym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry - balsamów, kremów i płynów. Warto zaznaczyć, że takie produkty pobudzają nasz metabolizm komórkowy. Dzięki temu mogą normować działanie gruczołów łojowych. Warto więc zwrócić uwagę w trakcie zakupów, czy kosmetyk, który chcemy nabyć zawiera mleczko pszczele.
Zobacz także: