1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Pozyskuje się go z owoców arganii żelaznej. Nazywa się go płynnym złotem Maroka, ponieważ drzewa arganowe rosną tylko tam. Olej arganowy jest znany z wielu cennych właściwości. Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, ale także kuchni. Co warto o nim wiedzieć?

Olej arganowy, nazywany płynnym złotem, wytwarzany jest z owoców arganii żelaznej, zwanej też drzewem arganowym (Argania spinosa), która rośnie wyłącznie na południu Maroka. To dlatego olej arganowy jest nie tylko cennym, ale i rzadkim surowcem.

Tradycyjna metoda wytwarzania oleju arganowego była domeną marokańskich kobiet. Jak wyglądał ręczny proces produkcji? Polegał na oczyszczeniu, rozbiciu pestek owoców kamieniami, suszeniu i prażeniu, a następnie zmieleniu ziaren owoców drzewa arganowego w ręcznych żarnach. Olej wyciskany był w ręcznie, z oleistej pasty, jaka powstawała po wymieszaniu masy z wodą. Do wyprodukowania 1 litra płynnego złota tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba około 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Dziś olej arganowy wytwarza się głównie maszynowo.

Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy - kosmetyczny. Arganowy olej jadalny wytwarza się z prażonych pestek owoców, zaś olej kosmetyczny - z pestek nieuprażonych (nie ma zapachu, zawiera mniej przeciwutleniaczy).

Olej arganowy - właściwości

Głównym składnikiem oleju arganowego są acyloglicerole. To organiczne związki chemiczne zbudowane z połączonych cząsteczek gliceryny oraz kwasów tłuszczowych (głównie kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy omega 9 i omega 6), choć tłuszcz ten zawiera również przeciwutleniacze, sterole i stanole roślinne, karotenoidy, alkohole triterpenowe, a także skwalen i polifenole. Za dobroczynne właściwości oleju arganowego odpowiada głownie bogactwo przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej arganowy w kosmetyce

Olej arganowy ma wiele właściwości, stąd jest znanym i cenionym składnikiem kosmetyków. Można go znaleźć w kremach, balsamach czy szamponach. Do pielęgnacji stosuje się także czysty olej arganowy na twarz. Regularne aplikowany na skórę zmniejsza jej przetłuszczanie i poprawia wygląd. Zawarte w nim antyoksydanty przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają już istniejące. Olej arganowy jest idealny dla skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej i zniszczonej. Zaleca się również nakładanie go na włosy, by zapobiec ich wypadaniu i przesuszeniu.

Dobrym pomysłem jest olejek arganowy do włosów dla dzieci, ale nie tylko. Okazuje się, że złoto Maroka jest doskonałym środkiem nawilżającym i regenerujący delikatną skórę maluchów. Można go stosować na różne problemy skórne nawet u niemowląt. Fantastycznym pomysłem jest również olejek arganowy dla ciężarnych. Wcieranie go w skórę zapobiega rozstępom.

Olej arganowy - zastosowanie w kuchni

Olej arganowy odnajduje się również w kuchni. Jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak (przypominającym orzechy laskowe) i prozdrowotne właściwości. Ponieważ nadaje daniom orientalną nutę, wykorzystywany jest do przygotowywania takich potraw jak tażin czy kuskus, choć Marokańczycy jedzą go również na śniadanie z chlebem. Na jego bazie można przyrządzać sosy i marynaty. To doskonały dodatek do potraw z ryb, owoców morza i mięsa, a także sałatek.

Warto pamiętać, że olej arganowy nie jest przeznaczony do smażenia. Aby nie stracił swoich właściwości, najlepiej stosować go na zimno, dodając do potraw bezpośrednio przed podaniem.

Warto zwrócić uwagę na medyczne właściwości oleju arganowego, który:

  • ma działanie przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi, a może też zwiększać poziom "dobrego" cholesterolu (HDL),
  • poprawia krążenie,
  • wspomaga naturalną odporność organizmu,
  • łagodzi ból stawów,
  • chroni wątrobę,
  • niektóre składniki oleju mogą mieć działanie przeciwnowotworowe,
  • stosowany zewnętrznie w chorobach skóry leczy wypryski i wysypki, suchość lub stany zapalne i łuszczyca.

Olej arganowy jest naturalnym kosmetykiem, bezpiecznym i jednym z najbardziej cenionych na świecie, to także źródło cennych składników odżywczych - z jednym jednak zastrzeżeniem. Należy go kupować w sprawdzonych miejscach, ponieważ na rynku znajduje się wiele podróbek. Czasem jest to rozcieńczony tłuszcz arganowy lub jego tańsze zamienniki, takie jak choćby olejek ze słodkich migdałów, ale również preparaty o złej jakości, które mogą powodować problemy dermatologiczne i zdrowotne. Prawdziwy, szlachetny olej arganowy nie jest tani - 100 ml kosztuje około 50 zł.

Więcej o: