1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ocet jabłkowy - co to jest, jego działanie i właściwości

Ocet jabłkowy od bardzo dawna ceni się za jego korzystne dla zdrowia działanie. Wśród jego zalet wyróżnia się właściwości wspomagające odchudzanie, wzmacniające odporność organizmu, pomaga także w regulowaniu ciśnienia krwi i poziomu glukozy. Dlaczego jeszcze warto włączyć ocet do swojego menu? Czy można go przygotować samodzielnie we własnym domu?

Ocet jabłkowy - czym jest, czyli ogólna charakterystyka

Ocet jabłkowy jest produkowany z jabłek i drożdży. Drożdże przerabiają cukier z jabłek na alkohol, a w procesie fermentowania alkohol jest przetwarzany w kwas octowy -  główny składnik octu jabłkowego. Dobry ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę, jest lekko mętny, ma kwaśny, octowy smak i oczywiście pachnie jabłkami.

Substancja ta zawiera składniki dobroczynne dla organizmu człowieka. Wśród nich są enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe, jak kwas chlorogenowy lub kawowy. Ocet jabłkowy jest źródłem wielu witamin z grupy B, biotyny, kwasu foliowego i witaminy C, a także pierwiastków odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu: fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Badana naukowe potwierdziły, że taki ocet obniża poziom glukozy we krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia, ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, zapobiega namnażaniu się bakterii (można go traktować jak naturalny probiotyk), wspomaga odchudzanie. Jest naturalnym konserwantem; można go stosować do zabezpieczenia pożywienia przed zepsuciem. Płukanie warzyw i owoców  4-procentowym roztworem kwasu octowego ochroni nas przed zakażeniem drobnoustrojami chorobotwórczymi, bytującymi na świeżych produktach.

Ocet jabłkowy - działanie:

  • pozytywnie wpływa na układ krążenia; uważa się, że regularne stosowanie octu jabłkowego może minimalizować czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. 
  • reguluje poziom glukozy we krwi; zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi oraz zwiększa wydzielanie insuliny. Pożądany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • może być elementem kuracji odchudzającej; reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie
  • pomaga usunąć nieprzyjemny zapach z ust; po posiłku należy wypić szklankę wody z łyżką octu jabłkowego i miodu.

Ocet jabłkowy - stosowanie

Zaleca się, aby 1 lub max. 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku (1-2 razy dziennie). Nie należy pić octu bez rozcieńczenia w wodzie lub w zbyt wysokim stężeniu. Czysty ocet jabłkowy, z uwagi na kwaśny odczyn, może uszkadzać szkliwo zębów, a spożyty w nadmiernej ilości może podrażnić lub poparzyć jamę ustną i przełyk. Osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi powinny mieć na względzie, że ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię.

Ocet jabłkowy - zastosowanie:

  • do spłukiwania włosów: 1 łyżka octu jabłkowego wymieszana ze szklanką wody nada im połysk;
  • łagodzi palenie w przełyku: szklanka wody z 1 łyżką octu jabłkowego zmieni środowisko w żołądku, gdy jest ono zasadowe;
  • stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga w niestrawności; 1 lub max. 2 łyżki stołowe rozcieńczone w szklance wody, wypijane w ciągu dnia; 
  • może zapobiegać zaparciom; szklanka wody z 1 łyżką octu jabłkowego, wypita na czczo;
  • jako naturalny dezodorant i tonik do twarzy; rozcieńczony ocet jabłkowy ma właściwości przeciwbakteryjne;
  • jako płukanka na ból gardła: 1/3 szklanki octu uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie.

Ocet jabłkowy - kupić gotowy czy zrobić samodzielnie?

Przy zakupie octu jabłkowego, najlepiej wybrać lekko mętny, zamknięty w butelce z ciemnego szkła, niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany. Można go również przyrządzić w domu. W tym celu należy przygotować niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Podzielone na ćwiartki, trzeba umieścić w czystym słoju i zalać przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Słoja nie zakręcamy: przykrywamy go kawałkiem ręcznika papierowego lub bawełnianej tkaniny. Odstawiamy go w spokojne i ciepłe miejsce. Po około miesiącu od nastawienia ocet jabłkowy będzie gotowy do spożycia.

Więcej o: