Ocet jabłkowy - co to jest, jego działanie i właściwości

Ocet jabłkowy od bardzo dawna ceni się za jego korzystne dla zdrowia działanie. Wśród jego zalet wyróżnia się właściwości wspomagające odchudzanie, wzmacniające odporność organizmu, pomaga także w regulowaniu ciśnienia krwi i poziomu glukozy. Dlaczego jeszcze warto włączyć ocet do swojego menu? Czy można go przygotować samodzielnie we własnym domu?

Ocet jabłkowy - czym jest, czyli ogólna charakterystyka

Ocet jabłkowy jest produkowany z jabłek i drożdży. Drożdże przerabiają cukier z jabłek na alkohol, a w procesie fermentowania alkohol jest przetwarzany w kwas octowy -  główny składnik octu jabłkowego. Dobry ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę, jest lekko mętny, ma kwaśny, octowy smak i oczywiście pachnie jabłkami.

Zobacz wideo

Substancja ta zawiera składniki dobroczynne dla organizmu człowieka. Wśród nich są enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe, jak kwas chlorogenowy lub kawowy. Ocet jabłkowy jest źródłem wielu witamin z grupy B, biotyny, kwasu foliowego i witaminy C, a także pierwiastków odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu: fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Badana naukowe potwierdziły, że taki ocet obniża poziom glukozy we krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia, ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, zapobiega namnażaniu się bakterii (można go traktować jak naturalny probiotyk), wspomaga odchudzanie. Jest naturalnym konserwantem; można go stosować do zabezpieczenia pożywienia przed zepsuciem. Płukanie warzyw i owoców  4-procentowym roztworem kwasu octowego ochroni nas przed zakażeniem drobnoustrojami chorobotwórczymi, bytującymi na świeżych produktach.

Ocet jabłkowy - działanie:

  • pozytywnie wpływa na układ krążenia; uważa się, że regularne stosowanie octu jabłkowego może minimalizować czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. 
  • reguluje poziom glukozy we krwi; zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi oraz zwiększa wydzielanie insuliny. Pożądany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • może być elementem kuracji odchudzającej; reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie
  • pomaga usunąć nieprzyjemny zapach z ust; po posiłku należy wypić szklankę wody z łyżką octu jabłkowego i miodu.

Ocet jabłkowy - stosowanie

Zaleca się, aby 1 lub max. 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku (1-2 razy dziennie). Nie należy pić octu bez rozcieńczenia w wodzie lub w zbyt wysokim stężeniu. Czysty ocet jabłkowy, z uwagi na kwaśny odczyn, może uszkadzać szkliwo zębów, a spożyty w nadmiernej ilości może podrażnić lub poparzyć jamę ustną i przełyk. Osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi powinny mieć na względzie, że ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię.

Ocet jabłkowy - zastosowanie:

  • do spłukiwania włosów: 1 łyżka octu jabłkowego wymieszana ze szklanką wody nada im połysk;
  • łagodzi palenie w przełyku: szklanka wody z 1 łyżką octu jabłkowego zmieni środowisko w żołądku, gdy jest ono zasadowe;
  • stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga w niestrawności; 1 lub max. 2 łyżki stołowe rozcieńczone w szklance wody, wypijane w ciągu dnia; 
  • może zapobiegać zaparciom; szklanka wody z 1 łyżką octu jabłkowego, wypita na czczo;
  • jako naturalny dezodorant i tonik do twarzy; rozcieńczony ocet jabłkowy ma właściwości przeciwbakteryjne;
  • jako płukanka na ból gardła: 1/3 szklanki octu uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie.

Ocet jabłkowy - kupić gotowy czy zrobić samodzielnie?

Przy zakupie octu jabłkowego, najlepiej wybrać lekko mętny, zamknięty w butelce z ciemnego szkła, niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany. Można go również przyrządzić w domu. W tym celu należy przygotować niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Podzielone na ćwiartki, trzeba umieścić w czystym słoju i zalać przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Słoja nie zakręcamy: przykrywamy go kawałkiem ręcznika papierowego lub bawełnianej tkaniny. Odstawiamy go w spokojne i ciepłe miejsce. Po około miesiącu od nastawienia ocet jabłkowy będzie gotowy do spożycia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA