Kobiecy pokarm - co warto wiedzieć o przechowywaniu mleka

Kobiecy pokarm można przechowywać. Mleko, które dziecko je bezpośrednio z piersi jest tak samo wartościowe, jak to właściwie przechowywane - warto mieć zatem małe mleczne zapasy. Dzięki temu mama może wyjść z domu na dłużej bez obaw, że jej maluch będzie głodny

Kobiecy pokarm można przechowywać

Karmiące piersią mamy często martwią się o to, co będą jeść ich dzieci, gdy te będą musiały wyjść z domu w porze karmienia. Mleko mamy maluch może dostać nawet, gdy nie ma jej w pobliżu - wystarczy, że mama wcześniej ściągnie pokarm. Kobiece mleko można także przechowywać - wiele mam ma w lodówkach solidne zapasy.

Aby móc przechowywać kobiecy pokarm, przyda się kilka akcesoriów i zasad, o których trzeba pamiętać. Dzięki temu maluch dostanie do jedzenia tak samo wartościowy pokarm jak ten, który pije bezpośrednio z piersi.

Zobacz wideo

Jak długo można przechowywać kobiecy pokarm?

Odciągnięte z piersi mleko można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, zamrażalniku lodówki, w zamrażarce, a także w pojemniku z wkładami chłodzącymi.

Odciągnięty laktatorem kobiecy pokarm można przechowywać:

  • do ośmiu godzin w temperaturze pokojowej (latem krócej),
  • do pięciu dni w lodówce (w temperaturze do +4°C),
  • do dwóch tygodni w zamrażalniku lodówki (w temperaturze -10°C),
  • do sześciu miesięcy w zamrażarce (w temperaturze od -18°C do -20°C),
  • dobę w pojemniku z wkładami chłodzącymi (temperatura do 15ºC).

Nie należy mleka przetrzymywać zbyt długo, ponieważ jego skład zmienia się wraz z rozwojem i wzrastaniem dziecka. Optymalnym terminem przechowywania kobiecego pokarmu wydają się dwa tygodnie.

Przechowywanie kobiecego pokarmu - co się przyda?

Aby móc przechowywać kobiecy pokarm, należy mieć: laktator ręczny lub elektryczny, butelkę ze smoczkiem lub - jeśli dziecko umie pić w ten sposób - odpowiedni kubeczek. Przyda się lodówka, zamrażarka lub wkłady chłodzące, a także woreczki, butelki lub pojemniki do przechowywania pokarmu. Ich wybór jest całkiem spory.

Warto pamiętać, że nie należy wlewać mleka do zwyczajnych słoików, ponieważ jego skład może się zmieniać wskutek reakcji z metalem. Nie wolno również używać pojemników z poliwęglanu, ponieważ może się z nich uwalniać szkodliwy dla najmłodszych Bisfenol A. Bezpieczne są pojemniki przeznaczone do kontaktu z żywnością - z polipropylenu czy polietylenu.

Co warto wiedzieć o magazynowaniu kobiecego pokarmu?

Odciągnięty laktatorem pokarm trzeba wlać pojemniczków, buteleczek czy woreczków. Na opakowaniu dobrze jest napisać bądź nakleić informację, kiedy mleko zostało ściągnięte. Przyda się również informacja, jaka jest jego objętość.

Najważniejsze jest, by mleko ściągnięte z piersi było przechowywane w optymalnych warunkach, z zachowaniem zasad higieny. O czym trzeba pamiętać? Przede wszystkim o tym, by woreczki, buteleczki czy pojemniki z pokarmem były szczelnie zamknięte i sterylne. Jeśli nie są jednorazowe, po każdym użyciu dokładnie umyć i wyparzyć.

Jak podawać dziecku rozmrożone mleko z piersi?

Kobiecy pokarm należy rozmrażać powoli, na kilka sposobów. Zamrożone mleko należy wyjąć z zamrażarki i:

  • wstawić do lodówki na dobę,
  • pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia,
  • wstawić do naczynia z ciepłą wodą,
  • ogrzewać pod bieżącą wodą.

Rozmrożonego pokarmu kobiecego nie wolno podgrzewać do wysokiej temperatury i gotować, a także wstawiać do kuchenki mikrofalowej (fale zmieniają strukturę białek). To spowodowałoby zniszczenie składników odżywczych.

Rozmrożone mleko można przechowywać w lodówce do 24 godzin, jeśli pojemnik nie był otwierany oraz 12 godzin, jeśli były otwarty.

Podgrzane mleko powinno być podane dziecku w ciągu godziny. Niezjedzony pokarm trzeba wylać. Najlepiej zamrażać pokarm o objętości jednego karmienia, by nie trzeba było wylewać nadmiernej ilości mleka.

Przed podaniem dziecku mleka warto wstrząsnąć butelkę, by wszystkie składniki, które mogły się oddzielić podczas mrożenia, dokładnie się ze sobą połączyły (na powierzchni mleka, już po rozmrożeniu, pojawia się żółta warstwa, którą tworzy tłuszcz).

Rozmrożonego pokarmu nie można ponownie zamrażać.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Agora SA