1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Najbardziej ukochane potrawy naszego dzieciństwa

Unoszący się po całym domu zapach i smak, jakiego już nie ma. Każdy z nas ma jakieś ukochane dania, z którymi kojarzy mu się dzieciństwo.

Zwykła pajda chleba z dodatkami

Dania naszego dzieciństwa - potrawy proste, niewyrafinowane, przygotowane ze zwykłych składników, ale naturalnych, pysznych i bez konserwantów. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia - mamy krojącej pajdę pysznego chleba ze śmietaną i cukrem, zanim wyszliśmy na podwórko. Babci robiącej pierogi, omlet albo wyjątkową pomidorówkę. Choć nie były to zasobne czasy, w naszych domach wyczarowywano pyszne dania, które bogactwem smaku przewyższały menu najlepszych restauracji.

Pomimo ówczesnego kryzysu i kiepskiego zaopatrzenia, dobrego chleba u nas nigdy nie brakowało. Tak jak dla Włocha święte jest prawo do dobrego espresso, dla Francuza do chrupiącej bagietki a Anglika tosta z fasolką, dla Polaka nadrzędnym prawem ludzkim jest dostęp do dobrego chleba. Może stąd popularność zwykłej pajdy świeżego chleba podawanej w różnych wersjach -  z cukrem, śmietaną kremówką albo solą, smalcem i ogóreczkiem kiszonym. Trudno było o bardziej prostą i smaczną przekąskę gdy zmęczeni zabawą wracaliśmy z podwórka.

Domowa pomidorówka

Najsłynniejsza zupa w Polsce, którą uwielbiają nawet największe niejadki. Pomidorowa też ma kilka wersji - w polskiej tradycji nie jest podawana jako gęsta zupa krem jak we Włoszech, ale jako rzadka zupa, bez widocznych innych warzyw, nierzadko przygotowana na bazie pysznego rosołu. Do wyboru opcja z ryżem albo makaronem według uznania. Smak pomidorówki przyrządzonej przez mamę czy babcię a nawet kucharkę w przedszkolu jest nie do podrobienia, choć składniki i sposób gotowania zupy są niezwykle proste.

Chrupiące placki ziemniaczane

Na słono, czy na słodko z cukrem albo śmietaną? Z cienką chrupiącą skórką czy bardziej mięsiste? Placki ziemniaczane to kolejna kultowa potrawa, której nie można na było nie lubić. Prosta do przygotowania, sycąca, rozgrzewająca - i te ziemniaki miały smak, jakiego dziś próżno szukać.

"Brudzące" pierogi z jagodami

Na prawdziwe mistrzostwo świata zasługują domowe pierogi z jagodami, zwłaszcza własnoręcznie uzbieranymi w lesie, po których porównywaliśmy kto ma bardziej czarny język. Pierogi w naszej tradycji są mocno zakorzenione - znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Dlaczego wspominamy z takim rozrzewnieniem właśnie owocowe pierogi? Może w okresie utrudnionego dostępu do mięsnego farszu, łatwiej było je przyrządzić? Warto wiedzieć, że potrawa ta występuje nie tylko w w Polsce, ale i na Litwie, w Rosji, na Białorusi, Ukrainie, w Chinach i Japonii oraz we Włoszech. Podobnymi potrawami są rosyjskie pielmieni i ukraińskie wareniki. We Włoszech są natomiast ravioli i tortellini, a w Chinach je się np. pierożki wonton.

Magiczny omlet grzybek

Kolejne sentymentalne danie, nie tylko idealne na śniadanie - sycącym omletem na słodko lub słono można było podtuczyć dziecko, które nie jadało niczego poza pomidorową, za to chętnie wcinało apetyczny omlet z nadzieniem owocowym albo warzywnym. Takie proste w przygotowaniu przepisy dla dzieci, podawane na różne sposoby dawały szanse na urozmaicenie menu nawet największego niejadka.

Aromatyczny ryż z jabłkiem

To danie też doskonale sprawdzało się w kryzysie - wystarczyły podstawowe produkty jak ryż i jabłka, których zawsze było w Polsce pod dostatkiem i to najlepszej jakości. Niektórzy z nas jadali taki zestaw tylko w przedszkolu czy szkole, inni w wykonaniu babci czy mamy. Jednak zawsze to danie będzie się kojarzyć z dzieciństwem. Jako dorośli mamy zdecydowanie mniejszą skłonność do dań z owocami.

Antidotum na całe zło - Kogel - mogel

Ten prosty deser na bazie surowych jaj i cukru miał wielu oddanych fanów wśród dzieci. Znany jest zarówno jako kogiel-mogiel lub kogel-mogel i pojawił się w Polsce już w XVII wieku. Jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol. Klasyczny kogel-mogel uciera się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, można dodać do niego między innymi miód, bitą śmietanę, kakao i rodzynki.

Więcej o:
Komentarze (13)
Najbardziej ukochane potrawy naszego dzieciństwa
Zaloguj się
  • marcinxxx_3

    Oceniono 15 razy 15

    Chleb obtoczony w jajku i usmazony:) niezdrowo ale mniam!:)

  • anasz

    Oceniono 14 razy 12

    Młodziutki rabarbar w kawałkach maczany w cukrze.
    Bułka z masłem, a na wierzchu pierwsze wiosenne rzodkiewki, lub pierwsze (drogie!) truskawki pokrojone w plasterki.
    p.s. ciężkie lata piećdziesiąte ubiegłego wieku.

  • alemeksykeu

    Oceniono 8 razy 6

    Moim smakiem z dzieciństwa jest ciastko ze śliwkami. Pyszne domowe... od dawien dawna pieczone przez moją mamę wg tego samego przepisu... smak nic a nic się nie zmienił :D www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/207-domowe-ciasto-ze-sliwkami.html Polecam!

  • scrivo

    Oceniono 8 razy 6

    łłłłeee tam, cóż to za rewelacje! taki unikat kulinarny jakim jest polewka na serwatce to jest dopiero zapomniane a niezwykle stare i pożywne danie! I ugotowałam je parę dni temu ku radości moich gości;) Niezbędne jest ku temu dobre wiejskie pełnotłuste mleko a co dalej to już ciiiiiiiii! sekret babuni;)

  • night.owl

    Oceniono 3 razy 3

    sympatyczny artykuł, fajnie napisany. co nie jest takie częste. Ale zdjęcia mogliście zrobić sami! Albo poszukać lepiej, albo choćby mnie poprosić .....(żartuję). Kto widizał tak podany kogel-mogel (btw.u mnie po warszawsku się mówiło kogiel-mogiel :-)
    I co to za ilustracja pajdy chleba na pierwszym zdjęciu... ? Wiecie wogóle, co to jest pajda?

  • boel4

    Oceniono 7 razy 3

    No po prostu rewelacja - wszystko się zgadza na 100%. Same pyszności!

  • szary212

    Oceniono 4 razy 2

    Przysmaki z corocznych wiejskich wakacji lata 1970-80:
    - gotowane ziemniaki pokrojone w plasterki z prawdziwą wiejską śmietaną, na zimno - na kolację, jak zostały z obiadu, do tego kubas wiejskiego mleka
    - wiejski chleb pieczony przez sąsiadkę, na pajdę szło masło i plastry pomidora z ogródka, posypane ...cukrem, lub wersja "jarska", czyli chleb z masłem, śmietaną i cukrem
    - Kiełbasa prosto z wędzarni, jeszcze ciepła
    - młode gołąbki (te zielone grzyby) z solą, pieczone na blasze - najpyszniejszy był "rosołek", który tworzył się w środku

  • czoper62

    Oceniono 5 razy 1

    Żurek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A potem długo, długo nic.

  • jack20

    Oceniono 23 razy -17

    O szczawiu a´la niesiuol zapomnieliscie !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX