Szpinak, pomidory, jajka - co jeszcze trzeba jeść, żeby zajść w ciążę? Dieta dla płodności dotyczy też panów

Niektóre składniki diety sprzyjają płodności. Co powinno zatem znaleźć się na talerzu pary, która stara się o dziecko? Po które pożywienie sięgać, aby zwiększyć szanse na ciążę?
Ars amandi podpowiada aby cynku i selenu szukać w ostrygach Ars amandi podpowiada aby cynku i selenu szukać w ostrygach fot: istockphoto

Szpinak, pomidory, jajka - co jeszcze trzeba jeść, żeby zajść w ciążę? Dieta dla płodności dotyczy też panów

Niektóre składniki diety sprzyjają płodności - to nie mit, a coraz częściej podkreślany przez naukowców fakt. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu pary starającej się o dziecko? Po co sięgać, aby zwiększyć szanse na zapłodnienie?

Stres, wszelkie używki, przepracowanie, a w przypadku przyszłych ojców też gorące kąpiele - te niedobre nawyki trzeba odstawić na czas starania się o potomka. Lekarze i dietetycy coraz częściej zachęcają też, aby w miesiącach starań o dziecko zadbać o dietę i wzbogacić ją o składniki, które wzmagają płodność. U kobiet mogą one wyregulować cykl owulacyjny, a u mężczyzn poprawić jakość nasienia i zwiększyć ilość plemników.

Wydana w 2007 r. książka harwardzkich naukowców "The Fertility Diet" (pol. "Dieta płodności") obudziła duże nadzieje wśród par długo starających się o dziecko i leczących się z powodu niepłodności. Dzięki tej publikacji w nawykach żywieniowych zaczęto doszukiwać się przyczyn niepłodności, dieta stała się sposobem na poprawienie parametrów nasienia czy wyregulowanie cyklu. Wiemy już, że utrata wagi w przypadku osób przy kości może być kluczem do odzyskania płodności. Dowiedziono też, że niektóre produkty wpływają zbawiennie na płodność.

W tym roku doczekaliśmy się rodzimej publikacji na temat diety propłodnościowej. Dietetyczka kliniczna Sylwia Leszczyńska w swojej książce ''Dieta dla płodności'' wyjaśnia dlaczego niektóre ze składników diety poprawiają płodność i dlaczego warto po nie sięgać.

Zanim jednak przejrzymy się jedzeniu, które wspomaga płodność, bardzo ważne jest, aby starające się o dziecko pary były świadome, że nie wszystko da się wyregulować dietą. Jeśli po roku starań nadal nie ma ciąży, to sygnał, że należy udać się do specjalisty i na badania.

Warto też pamiętać, że według powszechnie przyjętej zasady para powinna przeznaczyć 12 cykli miesiączkowych na starania się o dziecko. Jeśli uda się w pierwszym cyklu, to szczęście, jeśli dopiero w dwunastym, to z punktu widzenia medycyny para nadal jest uważana za zdrową i płodną. Za niepłodność uważa się brak ciąży pomimo regularnych stosunków płciowych 2-3 razy w tygodniu przez ponad 12 miesięcy bez stosowania antykoncepcji. W 35 proc. przypadków niepłodność dotyczy kobiety i dokładnie w tylu samo procentach mężczyzny. U 20 proc. leczących się par przyczyna niepłodności tkwi po stronie obojga.

Dla pana selen, a dla pani?

Sylwia Leszczyńska w swojej publikacji zwraca uwagę na to, że pomimo iż diety propłodnościowe dla kobiet i mężczyzn zazębiają się, to jednak w przypadku panów tak dobiera się składniki pożywienia, aby wpływały na poprawę budowy i ruchliwości plemników.

Panowie chcący spłodzić potomka powinni zatem zadbać o to, aby w ich diecie znalazł się cynk i selen, które biorą udział w prawidłowym procesie tworzenia plemników, czyli sprzyjają temu, że komórki rozrodcze są zdrowe. Niedobór cynku powoduje obniżenie poziomu testosteronu i zmniejszenie ilości nasienia. Ars amandi podpowiada, aby cynku i selenu szukać w ostrygach i podawać przy okazji romantycznej kolacji, ale ponieważ nie jest to popularny składnik polskiej diety, to można w zamian podjadać orzechy (brazylijskie, włoskie) nasiona, pestki np. dyni, kasze. To najlepsze nośniki cynku i selenu.

Co jeszcze powinno znaleźć się w jadłospisie pary starającej się o ciążę? Czytaj dalej>>>

Starając się o ciążę warto jeść pełnotłusty nabiał Starając się o ciążę warto jeść pełnotłusty nabiał fot: istockpohoto

Śniadanie dla płodności: pełnotłusty nabiał i płatki gryczane

Niedobór żelaza może spowodować niepłodność zarówno u kobiety, jak i u mężczyzny. Zbyt mała ilość tego pierwiastka w organizmie bywa skutkiem błędów dietetycznych (np. całkowitego wykluczenia czerwonego mięsa bez zapewnienia innych źródeł żelaza) lub zaburzeń jego wchłaniania (w chorobach jelit lub w niektórych kuracjach, np. silnymi lekami przeciwzapalnymi). Również kofeina zawarta w kawie i coli zmniejsza przyswajanie żelaza. Komponując śniadanie warto zatem pamiętać o tym, aby znalazło się na talerzu trochę żelaza.

Płatki gryczane to jedno z lepszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego, korzystnie wpływające na płodność. Chcąc zwiększyć przyswajalność żelaza, można do płatków dodać łyżeczkę owoców goji.

Orzechy brazylijskie są najlepszym źródłem selenu, niezbędnego do produkcji plemników.

Jedna porcja dziennie mlecznych pełnotłustych produktów zwiększa szanse na ciążę. Osoby z nietolerancją laktozy mogą wybrać nabiał bezlaktozowy.

W czasie starań o dziecko nie warto sięgać po produkty mleczne typy light lub te odtłuszczone. Kiedy usuwa się z mleka tłuszcz, zostaje samo białko i wapń, ale już nie ma witamin tłuszczorozpuszczalnych. Tłuszcz mleczny bierze udział w produkcji hormonów płciowych, na pewnym etapie jest niezbędny. Eliminując go całkowicie z diety, zabiera się czynnik odpowiedzialny za odpowiedni balans hormonów płciowych. Na niepłodność spowodowaną zaburzeniami owulacji korzystnie wpływają tłuste produkty mleczne.

Płatki migdałowe uzupełnią dietę w witaminę E, która jest zwana "witaminą płodności". Jej niedobór zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn, u kobiet natomiast może prowadzić do obumierania płodu. Witaminę płodności zawierają również: oleje roślinne, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.

Czytaj również: Najszybciej zachodzą w ciążę kobiety, których waga mieści się między 20 a 24 BMI". Dieta na płodność - nowa moda?

Kwasu foliowego można szukać w pożywieniu np.: w szpinaku i cukinii. Kwasu foliowego można szukać w pożywieniu np.: w szpinaku i cukinii. fot: istockphoto

Obiad dla płodności: szpinak, kasza jaglana, łosoś

Kwas foliowy zapobiega powstawaniu u płodów wrodzonych wad układu nerwowego (np. rozszczep kręgosłupa). Zaleca się przyjmowanie na trzy miesiące przed zajściem w ciążę (a także w pierwszym jej trymestrze) około 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Kwasu foliowego można szukać też w pożywieniu, np. w szpinaku i cukinii.

Olej lniany to dobry wybór, aby wzbogacić dietę w kwasy omega-3. To ważny element błon komórkowych i tkanek. Aby zminimalizować utlenianie tych wrażliwych kwasów warto zadbać o to, żeby olej lniany kupować w ciemnej butelce i przechowywać w lodówce.

Pełnoziarniste produkty dostarczą organizmowi znacznie więcej mikroelementów niż te z mąki białej.

Otręby to świetne źródło cynku niezbędnego do procesu powstawania i dojrzewania plemników.

Olej z zarodków pszennych wyróżnia się zawartością witaminy E i koenzymu Q10.

Kasza jaglana to najbogatsze pośród kasz źródło żelaza. Jego biodostępność jest jednak niższa niż w produktach zwierzęcych. Dlatego dodanie do jaglanki papryki, cechującej się wysoką zawartością witaminy C, zwiększy jego przyswajanie.

Wybór brązowego ryżu, zamiast białego, dostarczy znacznie więcej magnezu, cynku, witaminy E i wapnia.

Łosoś to świetne źródło kwasów z grupy omega-3. Kwasy te poprawiają płodność: regulują gospodarkę hormonalną oraz cykle menstruacyjne, polepszają śluz szyjki macicy i ogólnie poprawiają jakość macicy poprzez zwiększenie napływu krwi do organów rozrodczych. Ponadto obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, co pomaga w zaburzeniach erekcji. Najmniej zanieczyszczony jest łosoś dziki z Alaski.

Powinno cię również zainteresować: Wolą steki od golonki, są zimnolubne, czasami chorują - co jeszcze powinien wiedzieć mężczyzna o swoich plemnikach?

Mleko migdałowe dostarczy potrzebną dla procesu spermatogenezy witaminę E Mleko migdałowe dostarczy potrzebną dla procesu spermatogenezy witaminę E fot: istockphoto

Kolacja dla płodności: mleko migdałowe, warzywa zielonolistne, jajko

Szklanka mleka migdałowego to doskonały zamiennik dla mleka krowiego, nieustępujący zawartością wapnia. Wraz z zarodkami pszennymi mleko migdałowe dostarczy potrzebną dla procesu spermatogenezy witaminę E, która jest silnym antyoksydantem, a w połączeniu z witaminą C (szpinak) zapobiegnie zaburzeniom owulacji.

Warzywa zielonolistne to nie tylko dobre źródło kwasu foliowego (udział w wytwarzaniu kwasu nukleinowego) i magnezu, ale i żelaza. Bób również dostarczy organizmowi dużą dawkę żelaza.

Badania potwierdzają, że żelazo pochodzenia roślinnego zwiększa płodność, a witamina C z pomidora i szpinaku zwiększy jego przyswajalność.

Jajko dostarczy pełnowartościowego białka potrzebnego do produkcji hormonów, mąka pełnoziarnista i płatki gryczane pomogą utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.

Pomidory to świetne źródło witaminy C, likopenu i kwasu elagowego - zwalczają stres oksydacyjny powodujący uszkodzenie komórek, w tym komórek rozrodczych, korzystnie działają w zaburzeniach fazy lutealnej.

Więcej o diecie propłodnościowej oraz przepisy na zdrowe śniadania, obiady i kolacje, które poprawią płodność w książce "Dieta dla Płodności", Sylwia Leszczyńska, wyd. Zwierciadło.

Poradnik dla starających sięfot: Wydawnictwa Zwieriadło

Zapisz

Więcej o:
Copyright © Agora SA