Sekrety mleka. Wiesz, na co zwracać uwagę?

Nie ma dla dziecka nic cenniejszego niż pokarm matki - nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Życie pisze jednak różne scenariusze. Czasem młode mamy, mimo ogromnych chęci, w ogóle nie mają możliwości, by karmić piersią. Czasem natomiast to ich własna decyzja i świadomy wybór. Niezależnie jednak od tego, co było przyczyną wprowadzenia do diety niemowlęcia mleka modyfikowanego, ważne jest jedno - by wybrać to najlepsze. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę

Mleko modyfikowane. Produkcja

Nim mleko krowie lub kozie będzie nadawało się do spożycia dla niemowląt, musi zostać poddane szeregowi procesów. Co ciekawe, wszystkie dostępne na polskim rynku mleka modyfikowane krowie produkowane są nie z samego mleka, lecz z serwatki. Inaczej jest w przypadku mieszanek na bazie mleka koziego. Możemy znaleźć takie, które są pozyskiwane z pełnego mleka koziego, dzięki czemu zostają zachowane jego właściwości, a proces modyfikacji jest krótszy.

Mleko modyfikowane. Jak powstaje?

Półki z mieszankami dla niemowląt uginają się pod ciężarem różnych produktów. Zasadniczo można jednak podzielić je na dwie kategorie: te na bazie mleka krowiego i te na bazie koziego. Co ciekawe, mleko kozie i mleko kobiece są wydzielane podobnie. W obu przypadkach produkują je głównie gruczoły apokrynowe, przez co kropelki mleka oddzielają się od komórki wraz z jej fragmentem, a co za tym idzie - zawierają dużo substancji bioaktywnych. W przypadku mleka krowiego jest inaczej. Wydzielają je wyłącznie gruczoły merokrynowe, przez co mleko to jest uboższe np. w wolne aminokwasy czy nukleotydy.

Dlaczego boli brzuszek?

Mleko mamy ma najwłaściwszy skład dla dziecka, dlatego jest ono najlepiej trawione. A im lepsze trawienie, tym lepsze samopoczucie malucha. Ponieważ mleko sztuczne może być gorzej przyswajane przez niemowlaka, powinniśmy zwracać uwagę na to, czy nie powoduje ono u maluszka wzdęć, zaparć, biegunek lub też czy w kale nie pojawiają się śluz albo krew.

Jeżeli niemowlak cierpi z powodu różnego rodzaju problemów trawiennych, lepszym rozwiązaniem dla niego będzie mieszanka na bazie pełnego mleka koziego, a nie krowiego. Dlaczego? Jak pokazują badania, profil kazeinowy w mleku kozim bardziej przypomina kazeinę w mleku kobiecym. Kazeina, czyli główne białko mleka, w żołądku zamienia się w gąbczasty skrzep. Dla niedojrzałego układu pokarmowego strawienie go stanowi wyzwanie. Skrzep kazeiny z mleka kobiecego rozkłada się najłatwiej, jest delikatniejszy. Natomiast znaczniej trudniej jest małemu organizmowi poradzić sobie z kazeiną pochodzącą z mleka krowiego.

Smaki dziecka

Przy wyborze mleka zastępczego powinniśmy brać pod uwagę jeszcze jeden bardzo ważny czynnik - indywidualne preferencje smakowe dziecka. Często rodzice są sfrustrowani, bo pomimo wielogodzinnych analiz rynku i czytania recenzji w Internecie, ich pociecha zwyczajnie odrzuca wybrane z tak ogromnym pietyzmem "idealne" mleko. Bywa, że maluszek potrzebuje czasu na oswojenie się z nowym smakiem i po kilku dniach może przekonać się do mieszanki, czasem jednak może to w ogóle nie nastąpić. Niemowlęciu może po prostu coś przeszkadzać w smaku mleka i jeśli po kilku delikatnych próbach nadal mu ono mu nie smakuje, nie powinniśmy naciskać. Dla nikogo jedzenie pod przymusem, w dodatku czegoś niesmacznego, nie może skończyć się dobrze. Lepiej więc odpuścić i... po prostu szukać dalej - kolejnego ideału.