1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Siara - kiedy się pojawia i jaki ma skład?

Siara to pierwsze mleko matki, które utrzymuje się zaledwie przez kilkanaście godzin po porodzie. Jest niezwykle cenna, bogata nie tylko w substancje odżywcze, ale przede wszystkim w przeciwciała, które będą budowały odporność dziecka w kolejnych dniach, tygodniach czy miesiącach.

Siara to gęsty, żółty płyn. Swój kolor zawdzięcza sporej zawartości beta-karotenów. Mimo że jest pierwszym mlekiem matki i z założenia powinno pojawić się już po porodzie, to u niektórych kobiet pojedyncze krople mleka pojawiają się jeszcze w ciąży. Pojawienie się siary przed porodem, jak i jej brak w czasie ciąży nie są powodami do niepokoju.

Czy istnieje dieta mamy karmiącej?

Siara - kiedy się pojawia

U części kobiet, wraz ze wzrostem aktywności gruczołów mlecznych (zazwyczaj między 16 a 23 tygodniem ciąży) kilka kropel siary faktycznie może pojawić na brodawkach, u pozostałych ciężarnych proces ten może powodować jedynie obrzmienie i ból piersi.

Warto też mieć na uwadze, że jej brak przed porodem wcale nie oznacza, że dziecko nie będzie mogło być karmione naturalnie.

Siara - dlaczego jest taka wartościowa?

Siara pojawia się tuż po porodzie i zazwyczaj utrzymuje się przez kilkanaście godzin. Jej największą wartością są leukocyty, czyli białe krwinki, które po wniknięciu do organizmu dziecka pomogą mu zbudować odporność. Wspomagają rozwój dobrych bakterii w jelitach, które także mają ogromny wpływ na to, jak dziecko będzie radziło sobie z infekcjami oraz przyśpieszają i ułatwiają wydalanie smółki, czyli pierwszego stolca w życiu noworodka.

Bardzo często siara ma nieprzyjemny zapach. Nie trzeba się tym martwić, to zupełnie naturalne. Jednak, aby czuć się bardziej komfortowo warto skorzystać z jednorazowych wkładek, które wchłoną płyn i zneutralizują zapach (pamiętaj, aby je często wymieniać).

Jak dbać o piersi?

O wkładkach, a także o właściwej higienie i pielęgnacji piersi powinny pamiętać te kobiety, u których siara pojawiła się jeszcze w czasie ciąży. Warto pomyśleć o kosmetykach, które złagodzą ból i obrzęk piersi, a także uchronią przed pojawieniem się rozstępów. Dobrze jest zaopatrzyć się w w dobry i wygodny biustonosz, który nie będzie podrażniał i tak bolących już piersi.

Każda przyszła mama powinna też dokładnie obserwować swoje piersi. Każda niepokojąca zmiana, zaczerwienienie, krwawienie powinna skłonić do jak najszybszej konsultacji z lekarzem. W czasie ciąży warto także wykonać USG piersi.

Kaloryczność siary

Wartość energetyczna pierwszego mleka matki waha się między 48-65 kcal, późniejsze mleka mają ok. 75 kcal.

Warto wykorzystać właściwości siary. Ze względu na zmiany hormonalne, które zachodzą w ciele kobiety już po porodzie, siara produkowana jest przez gruczoły do drugiej doby od porodu, później jest już mlekiem przejściowym. Tuż po porodzie przeciętny organizm wydziela jej ok. 80-100 ml na dobę.

Tak zwany nawał pokarmu zaczyna pojawiać dopiero po kilku dniach od porodu.

Jak zmienia się mleko matki?

Warto sobie zdawać sprawę, że wraz z rozwojem dziecka i zmianą jego potrzeb, zmienia się także mleko matki. Pierwsze mleko matki zawiera więcej przeciwciał, białka, tłuszczów, węglowodanów, mikroelementy oraz wodę. Już kolejnych dniach jego skład jest inny. Miejsce przeciwciał zaczynają wypierać tłuszcze oraz woda.

Co robić kiedy pokarmu jest za dużo?

Trudno przewidzieć, ile pokarmu "wyprodukuje" organizm, a ile będzie potrzebowało dziecko. Potrzeba chwili, aby wszystko się unormowało. Aby nie doprowadzić do problemów z piersiami i stanu zapalnego, należy regularnie odciągać nadmiar (zazwyczaj co trzy-cztery godziny, jedynie do uczucia ulgi, a nie do całkowitego opróżnienia piersi). Choć samo odciąganie może nie należeć do przyjemności, często jest jedynym rozwiązaniem. Aby przynieść ulgę zbolałym i ciężkim od pokarmu piersiom warto stosować okłady z liści kapusty, wcześniej rozbitych i dobrze schłodzonych w lodówce.

Kiedy pokarmu jest zbyt mało

Przede wszystkim - przystawiaj dziecko jak najczęściej do piersi. Nie jest to łatwym zadaniem, szczególnie, jeśli w domu jest też starszy maluch, ale wystarczy kilka dni, aby laktacja się rozkręciła. Mleko jest w głowie, najważniejsze to zachować spokój i - co jeszcze trudniejsze - przestać słuchać głosów "życzliwych".

To także może cię zainteresować:

Więcej o: