Jeśli twoje dziecko dostawało już wcześniej małe dawki glutenu, możesz mu zaproponować glutenowego biszkopcika czy miękisz chleba. Jeśli dotąd glutenu unikaliście, trzeba go wprowadzać powoli, ostrożnie, małymi porcjami, najlepiej w postaci odrobiny kaszy manny dodanej do zupy.
W tym miesiącu w menu dziecka mogą się pojawić rośliny strączkowe: fasola, cieciorka, soja, bób (nie jeśli dziecko ma problemy z przewodem pokarmowym) - oczywiście w kilkudniowych odstępach. Dziecku można także zaproponować truskawki, poziomki, borówki, żurawiny, ananasa, papaję. Nawet jeśli maluch wcześniej nie zdradzał objawów alergii pokarmowej, uważnie go obserwuj - zwłaszcza truskawki i poziomki lubią uczulać.
Staraj się nadal podawać dziecku produkty żywnościowe z pewnego źródła - upraw ekologicznych, ściśle nadzorowanych. Jeśli nie masz w okolicy zaprzyjaźnionego sklepu z żywnością ekologiczną, postaw na gotowe dania w słoiczkach.
Maluch może teraz mniej przybierać na wadze - po prostu więcej się rusza i spala kalorie. Powoli z jego rączek, nóżek, brzuszka i szyi będą znikać niemowlęce fałdki.
Jeśli niemowlę mocno się poci, zaobserwuj, w jakich okolicznościach się to zdarza. Dziecko ma prawo pocić się podczas karmienia, ssania, płaczu, krzyku, intensywnej zabawy lub wtedy, gdy jest mu za gorąco. Jeśli pocenie nie ma związku z tymi sytuacjami, trzeba sprawdzić, czy nie ma innych objawów krzywicy.