Tydzień 41

Do niedawna produkty zawierające gluten podawało się dzieciom dziesięciomiesięcznym. Obecnie zalecenia specjalistów się zmieniły, kaszę mannę zaczynają jadać już półroczniaki - choć na początek w bardzo ograniczonych ilościach.

Jeśli twoje dziecko dostawało już wcześniej małe dawki glutenu, możesz mu zaproponować glutenowego biszkopcika czy miękisz chleba. Jeśli dotąd glutenu unikaliście, trzeba go wprowadzać powoli, ostrożnie, małymi porcjami, najlepiej w postaci odrobiny kaszy manny dodanej do zupy.

W tym miesiącu w menu dziecka mogą się pojawić rośliny strączkowe: fasola, cieciorka, soja, bób (nie jeśli dziecko ma problemy z przewodem pokarmowym) - oczywiście w kilkudniowych odstępach. Dziecku można także zaproponować truskawki, poziomki, borówki, żurawiny, ananasa, papaję. Nawet jeśli maluch wcześniej nie zdradzał objawów alergii pokarmowej, uważnie go obserwuj - zwłaszcza truskawki i poziomki lubią uczulać.

Staraj się nadal podawać dziecku produkty żywnościowe z pewnego źródła - upraw ekologicznych, ściśle nadzorowanych. Jeśli nie masz w okolicy zaprzyjaźnionego sklepu z żywnością ekologiczną, postaw na gotowe dania w słoiczkach.

Maluch może teraz mniej przybierać na wadze - po prostu więcej się rusza i spala kalorie. Powoli z jego rączek, nóżek, brzuszka i szyi będą znikać niemowlęce fałdki.

Jeśli niemowlę mocno się poci, zaobserwuj, w jakich okolicznościach się to zdarza. Dziecko ma prawo pocić się podczas karmienia, ssania, płaczu, krzyku, intensywnej zabawy lub wtedy, gdy jest mu za gorąco. Jeśli pocenie nie ma związku z tymi sytuacjami, trzeba sprawdzić, czy nie ma innych objawów krzywicy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA