1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Pora na zupę

Krok po kroku pokazujemy, jak przygotować zdrową zupkę dla debiutującego przy stole malca.
Pierwsze zupki pojawiają się w diecie niemowlęcia zwykle między 5. a 7. miesiącem życia. Jest to czas, w którym malec zaczyna jadać coś innego niż mleko, poznawać nowe smaki, oswajać się z półpłynną konsystencją. Wiele zależy od tego, czy dziecko chętne je nowości. Jeśli jest im niechętne, lepiej odczekać trochę i dopiero po pewnym czasie ponowić próbę - być może z nieco innym smakiem.

Zaczynamy od potraw jednoskładnikowych - przecieru z marchwi, ziemniaka czy dyni. Ważne, by warzywa te pochodziły z upraw ekologicznych. Wyszorowane i obrane warzywo drobno kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (najlepiej butelkowanej, niskozmineralizowanej wody źródlanej z pozytywną opinią CZD, IMiD lub PZH). Ugotowaną do miękkości jarzynkę miksujemy. Możemy dodać odrobinę wody, mleka lub oliwy z oliwek (extra vergine z pierwszego tłoczenia na zimno), bezerukowego oleju rzepakowego albo wysokiej jakości masła. Nie solimy jej ani nie dosładzamy.

Środki ostrożności

Nowość podajemy dziecku codziennie przez kilka dni, zaczynając od 3-4 łyżeczek i stopniowo zwiększając porcję. Jeśli malec nie ma objawów nietolerancji (takich jak wysypka, suchość lub łuszczenie się skóry, czerwone "lakierowane" policzki, czerwone suche placki na skórze, wodniste lub twarde, zbite albo "plastelinowe" stolce, kupki z pasmami śluzu lub krwi), możemy dołączyć drugie warzywo. Wybieramy te najmniej uczulające: marchew, ziemniaki, dynię, cukinię, brokuły. Kolejne nowości dodajemy do sprawdzonej już bazy również pojedynczo i w kilkudniowych odstępach.

Szczypta glutenu

Nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia dziecko powinno zacząć jadać niewielkie ilości kaszki glutenowej (manny). Wygodnie jest dodać odrobinę ugotowanej kaszki do zupki jarzynowej (pół łyżeczki na 100 ml). Mannę traktujemy jak każdą inną nowość - przez parę dni po jej wprowadzeniu obserwujemy dziecko. Jeśli nic się nie dzieje, utrzymujemy dodatek kaszki przez następne miesiące. W 8. miesiącu ilość zbożowej kaszki glutenowej dodawana do zupy jarzynowej zwiększy się do 6 g na 100 ml. Od 10. miesiąca będzie już można dawać dziecku więcej produktów - różne rodzaje kasz, pieczywo.

Zupa z wkładką

W 6. miesiącu u dzieci karmionych sztucznie i w 7. miesiącu u malców karmionych piersią do zupki zaczynamy dodawać mięso lub rybę (1-2 razy w tygodniu). Zapewnią cenną porcję żelaza, a także białko, witaminy i inne mikroelementy. Dobrze, jeśli mięso pochodzi z pewnego źródła, np. z hodowli ekologicznej. Gotujemy je osobno (mięsne wywary mogą alergizować!). Ugotowane mięso siekamy i miksujemy razem z ugotowaną zupką. Na porcję zupki na początku powinno przypadać około 10 g mięsa, a pod koniec pierwszego roku życia - dwa razy tyle. Podobnie postępujemy z mięsem ryby (przed zmiksowaniem bardzo dokładnie obieramy rybę z ości). W okresie niemowlęctwa dziecko dostaje mięso codzienie, w tym mięso ryb 1-2 razy w tygodniu.

W 7. miesiącu niemowlętom zaczynamy również dodawać do jarzynowej zupki co drugi dzień (a wkrótce potem - codziennie) pół żółtka jaja ugotowanego na twardo i rozdrobnionego. To ważne - żółtko to przecież koncentrat niezbędnych dla zdrowia witamin, mikroelementów i kwa-sów tłuszczowych.

Talerz rozmaitości

Gdy dziecko oswoi się z jedzeniem pierwszych zupek, zaczynamy je urozmaicać (dodając kolejno następne warzywa: pietruszkę, kapustę, cebulę, por, buraczki, warzywa strączkowe, pomidory, paprykę, kiszone ogórki) i coraz mniej rozdrabniać. Zupka przestaje przypominać mus - pojawiają się w niej cząstki miękkie, ale stymulujące rosnącego malucha do żucia i gryzienia.

Jarzynowa czy barszcz ukraiński?

Pod koniec pierwszego roku życia malec może jeść już potrawę przypominającą "dorosłą" zupę: drobniutkie kawałki warzyw, mięsa i produktów zbożowych zawieszone w warzywnym bulionie. Taką zupę można doskonale doprawić ziołami, sokiem z cytryny, ewentualnie zabielić odrobiną jogurtu naturalnego lub mleka modyfikowanego.

Podano do stołu

Zanim dziecko nauczy się, że jedzenie z łyżeczki trzeba zebrać, przeżuć i połknąć, minie trochę czasu...

Na początek przyda się dobrze wyprofilowana łyżeczka z tworzywa - bardziej miękka i ciepła od metalowej. Ząbkującemu maluchowi najwygodniej podawać jedzenie łyżeczką z sylikonu, miękko układającego się w buzi. Najbezpieczniej serwować dania w plastikowej miseczce. Możecie wybrać miseczkę z przyssawką w dnie, która dobrze trzyma się stolika. Potrzebny też będzie śliniaczek - miękki, łatwo zapinany (te na rzep są praktyczniejsze od wiązanych na kokardkę), z nieprzemakalną warstwą chroniącą ubranie.

Rosół i inne zupy gotowane razem z mięsem można podać dziecku dopiero w 2. Roku życia.

Więcej o: