1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przysmaki na jesień - dania dla niemowląt

Robi się chłodniej i coraz bardziej szaro, ale w kuchni jeszcze pełno kolorów, smaków, aromatów. Korzystajmy z darów jesieni, póki warzywa i owoce są pełne witamin.
ŚNIADANIE

•  KASZA JAGLANA Z RENKLODAMI od 8. miesiąca

filiżanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

2 dojrzałe śliwki renklody

Renklody sparz, obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój i podduś w małym rondelku, podlewając łyżką wody. Ciepły mus renklodowy wymieszaj z zimną kaszą (zanim podasz dziecku, sprawdź, czy danie nie jest za ciepłe lub za zimne). Do popicia podaj mleko.

DRUGIE ŚNIADANIE

•  ZIEMNIACZKI Z TWAROŻKIEM od 11. miesiąca

2 małe ziemniaczki

2 łyżki twarożku naturalnego

pół ząbka czosnku

łyżeczka siekanego świeżego oregano (lub szczypta suszonego)

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w wodzie lub na parze. Twarożek zmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Przestudzone ziemniaki przekrój na połówki i przykryj kleksem twarożku. Wybieraj ziemniaka z łupinki wraz z twarożkiem.

OBIAD

•  POMIDOROWA Z OSTATNICH POMIDORÓW od 7. miesiąca

2 duże dojrzałe pomidory

mała marchewka

pół pietruszki

pół żółtka ugotowanego na twardo

oliwa z oliwek

bazylia świeża lub suszona (odrobina)

Jarzyny umyj, obierz, pokrój na kawałki. Duś w rondelku, podlewając odrobiną wody. Dodaj żółtko, kapkę oliwy i bazylię. Zmiksuj na krem.

•  SYCĄCA PAPRYKA od 10. miesiąca

pół strąka sporej zielonej papryki

1-2 łyżki mielonego mięsa indyka

2 łyżki podgotowanego ryżu

łyżeczka siekanej dymki lub cebuli cukrowej

łyżeczka siekanej świeżej mięty (lub szczypta suszonej, na przykład z torebki do zaparzania)

Mięso wymieszaj z ryżem, cebulką i miętą. Paprykę dokładnie opłucz, oczyść z nasion i wypełnij ją mięsną masą. Gotuj na parze ok. 25 minut.

PODWIECZOREK

•  PLACUSZKI Z GRUSZKI od 10. miesiąca

filiżanka mąki pszennej

filiżanka mąki kukurydzianej (możesz użyć kleiku kukurydzianego)

żółtko

mleko modyfikowane

dojrzała gruszka

Gruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie półksiężyce. Oba rodzaje mąki zmiksuj z żółtkiem i mlekiem modyfikowanym, dodając go tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gruszkowe półksiężyce maczaj w cieście i smaż z obu stron na teflonowej patelni (możesz na niej wcześniej rozsmarować i rozgrzać kapkę oliwy). Letnie racuszki połóż na talerzyku dziecka - niech samo sięga po nie łapkami.

KOLACJA

•  KANAPKA Z PASTĄ Z BAKŁAŻANA od 11. miesiąca

2-3 plastry dojrzałego bakłażana

mały kawałek ugotowanego selera

oliwa z oliwek, zioła prowansalskie

kromka miękkiej bułki bez skórki

Plastry bakłażana posyp solą i odstaw na pół godziny. Opłucz dokładnie. Ugotuj na parze lub usmaż na teflonowej patelni, podlewając wodą.

Bakłażana i selera zmiksuj, dodając łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę ziół prowansalskich. Pastą smaruj bułkę, podawaj kromkę pokrojoną na kawałeczki. Do picia podaj kefir.



Więcej o: