1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Gluten w diecie niemowlęcia - czy później to lepiej?

Tekst JOANNA SZULC Konsultacja: dr PIOTR ALBRECHT
27.09.2010 , aktualizacja: 22.09.2010 15:15
A A A Drukuj
Wokół wprowadzania do diety niemowlęcia glutenu wciąż toczy się wiele dyskusji. Jak mają się w nich połapać zdezorientowani rodzice?
Gluten to białko znaj-dujące się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Przez wiele lat w Polsce obowiązywała zasada późnego wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że to białko może powodować alergię, a u niektórych (nielicznych) dzieci wyzwala celiakię, poważne i trwające całe życie schorzenie. Dlatego z glutenem postępowano ostrożnie, a zawierające go produkty podawano dopiero niemowlętom dziesięciomiesięcznym lub (w przypadku alergii pokarmowej albo zwiększonym ryzyku celiakii) jeszcze starszym dzieciom.

CZY PÓŹNIEJ TO LEPIEJ?

W niektórych krajach niemowlęta dostawały jednak produkty glutenowe dużo wcześniej. Ich przykład skłonił lekarzy do postawienia pytania, czy na pewno opóźnienie podawania glutenu jest korzystne. Niektóre obserwacje wskazywały wręcz, że wczesne podawanie niewielkich ilości glutenu, gdy mama karmi jeszcze dziecko piersią, może w pewnym stopniu zapobiegać wystąpieniu celiakii. Nie było wystarczających dowodów, by stwierdzić to z całą pewnością. Jeden wniosek jednak nasuwał się sam: opóźnianie wprowadzania glutenu sensu nie ma.

Pediatrzy długo dyskutowali (i dyskutują do dziś), czy są wystarczające przesłanki, by w kwestii wprowadzania glutenu zmieniać obowiązujące w Polsce wytyczne, ujęte w schematach rozszerzania diety niemowląt. Podjęto decyzję, by schemat zmienić, choć nie wszyscy pediatrzy są do tej zmiany przekonani.

DECYZJA RODZICÓW

Schemat jest zbiorem zaleceń, ale decyzję o trybie wprowadzania glutenu rodzice muszą podjąć sami, najlepiej w oparciu o opinię pediatry, który zna dziecko. Jeśli mama i tata nie są przekonani do nowych zaleceń, mogą dawnym zwyczajem rozpocząć rozszerzanie diety od podawania kaszek bezglutenowych, a na zjedzenie odrobiny manny, chleba czy niemowlęcego herbatnika pozwolić maluchowi, gdy będzie miał 10 miesięcy.

Tym, którzy wolą zawierzyć nowym zaleceniom, należą się bardziej dokładne wyjaśnienia, bowiem wczesne wprowadzanie glutenu to sprawa dość złożona.

PÓŁ ŁYŻECZKI DZIENNIE

Dla dzieci karmionych naturalnie schemat przewiduje obecnie takie postępowanie: mama nadal karmi piersią na żądanie, ale w 5.-6. miesiącu zaczyna podawać maluchowi jarzynową papkę z dodatkiem niewielkiej ilości manny. Najpierw należy dziecko "oswoić" z warzywami, wprowadzając do jego menu pojedynczo i stopniowo niewielkie ilości marchwi, ziemniaka, dyni, brokułów. Gdy dziecko dobrze zniesie rozszerzanie diety o warzywa, dołączamy do nich odrobinę - pół łyżeczki na 100 ml posiłku - ugotowanej osobno na wodzie kaszy manny. Zupę z dodatkiem manny podajemy przez całe drugie półrocze życia, stopniowo zwiększając porcję, dodając nowe smaki i zmieniając konsystencję posiłku. Owe dawki manny można podawać także z odciągniętym pokarmem mamy. Pomału wprowadzamy także inne rodzaje kaszek, ale bezglutenowych: ryżową lub kukurydzianą (bez dodatków smakowych).

Maluchowi karmionemu butelką w 5. miesiącu wprowadzamy nieco jarzynowej papki z marchewki, dyni lub ziemniaka, a także skrobane jabłko bądź sok jabłkowy. W 6. miesiącu możemy dołączyć pół łyżeczki kaszki manny na 100 ml jarzynowej zupy. Stopniowo dodajemy posiłki z kaszkami bezglutenowymi i zwiększamy ilość manny.

W STRONĘ CHLEBA

Dziecku oswojonemu z niewielkimi porcjami glutenu ok. 10. miesiąca zaczynamy podawać produkty zbożowe. Maluch może spróbować kaszki pszennej, miękkiej bułki, chleba bez skórki, drobnego makaronu, domowego biszkoptu. Jednak ów 10. miesiąc przestał być tak wyraźną granicą, od której to dopiero można dziecku podać gluten. Jeśli dziecko skosztuje go wcześniej, nic się nie stanie. Ważniejsze, by wokół kwestii tego, co maluch wpakował do buzi, nie narosło napięcie i niepokój rodziców. Jedzenie ma przecież nie tylko dostarczać dziecku odpowiedniej dawki kalorii, ale także sprawiać mu przyjemność.

Glutenie, gdzie jesteś?

Gluten znajduje się w chlebie, ciastach, makaronach, kaszach, pieczywie.

Może też wchodzić w skład wielu produktów spożywczych, nawet takich, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali: parówek, pasztetów, batoników i cukierków. Jego źródłem są także wypełniacze zbożowe i mączne, emulgatory, substancje zapachowe, hydrolizowane białka roślinne, stabilizatory, słód i skrobia (chyba że w składzie produktu podano, iż jest to skrobia ziemniaczana lub kukurydziana).

ALERGIA A CELIAKIA

•  Uczulenie na gluten może się pojawić nawet u niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią albo u nieco starszego dziecka, które zaczęło jeść produkty zbożowe. Najlepszym sposobem leczenia jest zastosowanie ścisłej diety. Wystarczy na ogół rok lub półtora diety, aby choroba minęła samoistnie.

•  Groźniejsza jest celiakia, która prowadzi do uszkodzenia i całkowitego zaniku błony śluzowej jelita cienkiego. Objawy pojawiają się u dzieci w 2. roku życia lub starszych (dziecko źle przybiera na wadze, chudnie, przestaje rosnąć). Po ustaleniu rozpoznania trzeba dziecku na zawsze wyłączyć gluten z diety.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • joanna.biszewska@agora.pl
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl