1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Rozszerzanie diety niemowlaka... od kuchni

25.10.2016 00:00
W gabinecie pediatry dowiadujemy się, kiedy należy zacząć rozszerzać dietę niemowlęcia i co podać najpierw. Potem wracamy do domu i pojawia się masa wątpliwości.


Teoria jest prosta: zgodnie z zaleceniami ekspertów wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Początkowo nowości podajemy w małej ilości (3-4 łyżeczki). Najpierw możemy podać przecier z marchewki, ziemniaka czy jabłka albo nieco kaszki na wodzie lub mleku (mamy albo modyfikowanym). Jeśli nic się nie dzieje po kilku dniach coraz większych porcji, dołączamy drugą nowość. A potem stopniowo kolejne warzywa, owoce, w drugim półroczu mięso, ryby, żółtko jaja, a pod koniec pierwszego roku przetwory z mleka krowiego (twarożek, jogurt, kefir) i białko jaja. Kolejność wprowadzania pokarmów nie ma większego znaczenia i można ją zmieniać. W praktyce sprawa jest bardziej skomplikowana. Oto częste pytania rodziców.

Maluch nie chce jeść nic nowego. Co robić?

Odczekać. Może nie jest gotowy na nowy smak albo wciąż ma odruch wypychania pokarmu językiem (to przydaje się przy ssaniu, ale utrudnia jedzenie łyżeczką). Po 1-2 tygodniach spróbujcie z czymś innym - bez presji i nerwów, najlepiej wtedy, gdy sami jecie posiłek. Nie należy zbyt wcześnie wprowadzać pokarmów uzupełniających - gdy dziecko jeszcze ich nie potrzebuje. Rzadkie przeciery i kaszki, które na początku są najłatwiejsze do zjedzenia przez malucha, mogą powodować sytość, ale nie dostarczają takiej samej ilości składników odżywczych jak podobna porcja mleka matki. Z mniejszą ilością mleka niemowlak otrzyma też mniej przeciwciał, co może zwiększyć ryzyko infekcji oraz biegunek.

Kształtowanie dobry nawyków żywieniowych zaczynamy już teraz!

Smak dziecka dopiero się kształtuje. To dorośli lubią wyraziste smaki i nie potrafią zrezygnować z soli czy cukru. Niemowlęciu dajemy pokarmy o naturalnych smakach - bez dosalania czy słodzenia. Może nie przypadła mu do gustu marchewka, ale jego uznanie wzbudzi np. brokuł? Maluch potrzebuje czasu, by oswoić się z nowymi smakami, konsystencją potraw i sztuką jedzenia z łyżeczki. Czasami należy podawać nowy produkt nawet kilkanaście razy, zanim dziecko zaakceptuje jego smak. Warto zachować cierpliwość.

O jakiej porze dnia podawać pierwsze dania?

Zwykle wybiera się południe, gdy dziecko nie jest senne ani zmęczone. Maluch nie powinien być bardzo głodny ani zbyt najedzony. Najlepiej podać mu nieco nowości, a potem mleko z piersi lub butelki do popicia. Stopniowo zwiększamy porcję posiłku i gdy będzie już spora, wycofujemy mleczną "popitkę".

Jak wprowadzać kolejne stałe posiłki?

Stopniowo i obserwując reakcje dziecka. W pierwszym roku życia nadal mleko mamy lub odpowiednie mleko modyfikowane jest podstawą jadłospisu niemowlęcia. Pod koniec pierwszego roku życia maluch powinien jadać 4-5 posiłków (3 większe: śniadanie, obiad i kolacja, oraz 2 mniejsze). Dzieci karmione naturalnie mogą ssać między nimi pierś, maluchy butelkowe lepiej przyzwyczajać do tego, że mleko wchodzi w skład większego posiłku. A więc mamy 4-5 miesięcy na wypracowanie rytmu posiłków. Np. gdy malec zacznie jadać już w południe zupkę, podajmy mu nieco kaszki na dobranoc. Gdy stopniowo zwiększymy jej porcję, zaproponujmy mleko z kleikiem na dzień dobry. Albo owocowy przecier na podwieczorek. 

Jaką porcję zupki powinno zjadać ośmiomiesięczne dziecko?

Taką, na jaką ma apetyt po kilku godzinach od poprzedniego posiłku i spacerze czy zabawie. Myśląc o jadłospisie dziecka, mniej sugerujcie się schematami i tabelkami, a bardziej apetytem malca. Zdrowe i dobrze rozwijające się dziecko wie, ile ma zjeść, i wmuszanie w niego posiłku działa wbrew dobrym nawykom żywieniowym. W przyszłości malec dokarmiany na siłę może wyrosnąć na niejadka, albo dziecko z nadwagą.

Kiedy można dać niemowlęciu skórkę chleba do pogryzienia?

Pieczywo najlepiej podawać dzieciom od 10. miesiąca, ale uwaga, malec może jeszcze nie radzić sobie z pogryzieniem tak twardego pokarmu i zakrztusić się. Lepiej dać mu więc do gryzienia miękisz chleba lub wafle zbożowe, które rozpływają się w ustach.

Do kiedy miksować posiłki dziecka?

Pierwsze posiłki z warzyw, owoców czy mięsa powinny być miksowane i mieć gładką, kremową konsystencję. Około 8. miesiąca życia nie musisz już dokładnie przecierać zupek. Z kolei około 9. miesiąca życia konsystencja podawanych dziecku potraw powinna zachęcać do gryzienia i żucia.

Czy niemowlęciu można dać domowy rosół?

Raczej nie.. Niemowlęta mają specjalne potrzeby żywieniowe i wymagają posiłków dostosowanych do ich wieku. Zamiast gotować ciężki wywar na lepiej do zup warzywnych dodać ugotowane osobno i odcedzone z wywaru mięso. 

Od kiedy można podawać dziecku jajecznicę?

Pod koniec pierwszego roku życia, zrobioną na parze i mocno ściętą. Żółtko jaja ugotowanego na twardo możemy wprowadzać już od 5.-6. miesiąca i jest to ważny składnik diety (bogaty w żelazo, witaminy, kwasy tłuszczowe).

W różnorodności siła

Dieta dziecka, także niemowlęcia, powinna być w miarę możliwości urozmaicona. Zastanów się, co jada w ciągu dnia i w ciągu tygodnia twój maluch. Czy dostaje warzywa i owoce, rozmaite zboża (najpierw w postaci kaszek, potem także pieczywa, makaronów, produktów mącznych), różne gatunki mięsa, ryb, jaja? Czy do dań obiadowych dodajesz mu nieco oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego? Czy jego posiłki nie są zbyt monotonne? Czy proponujesz mu różne smaki i stopniowo coraz mniej rozdrabniasz pokarmy, by uczył się żucia i gryzienia? Od tego, co dziecko jada teraz, bardzo wiele zależy. Rozsądnie układając menu niemowlaka, pracujesz na to, by w przyszłości twój przedszkolak czy uczeń jadł chętnie to, co zdrowe.

Zobacz także
  • Dlaczego warto serwować dziecku nowe dania?
  • Gluten w diecie niemowlęcia - czy później to lepiej?
  • Czym poić niemowlę?
Skomentuj:
Rozszerzanie diety niemowlaka... od kuchni
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX