1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania dla niemowląt, to nie muszą być mdłe papki!

Komponując menu dla niemowlaka, nie ograniczajmy się do mdłych i nijakich papek. Rozszerzanie diety to świetna okazja, by pokazać malcowi, jak smakowite i różnorodne może być jedzenie.
Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorkiem, grahamka,mleko modyfikowane od 11. miesiąca

•  jajo (z hodowli ekologicznej)

•  łyżeczka siekanego szczypiorku

•  mały kawałek grahamki

•  nieco masła

Umyte i sparzone jajko wbij do kubeczka, rozbełtaj. Na teflonową patelnię wylej łyżkę wody, a gdy zawrze - jajko. Mieszaj i podgrzewaj, dopóki jajko się nie zetnie. Wsyp szczypiorek, wymieszaj, odstaw. Podawaj z kawałkami grahamki bez skórki cienko posmarowanymi masłem oraz kubkiem mleka.

Drugie Śniadanie

Koktajl z borówek amerykańskich, malin i banana, biszkopcik od 10. miesiąca

•  łyżka borówek amerykańskich

•  5 malin

•  pół banana

•  biszkopciki

Owoce dokładnie umyj, banana obierz ze skórki i pokrój. Owoce zmiksuj razem w blenderze. Podawaj w postaci musu, do przegryzania zaproponuj biszkopt (najlepiej domowej roboty).

Obiad

Faszerowana cukinia od 7. miesiąca

•  mała cukinia

•  łyżka mielonego mięsa indyka

•  łyżka ugotowanego ryżu

•  pół miękkiego pomidora

•  łyżeczka siekanej cebulki dymki

•  oliwa z oliwek

•  zioła prowansalskie

Pomidora sparz, obierz, posiekaj, duś w rondelku, aż zmieni się w sos. Zagotuj wodę w rondlu. Cukinię wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół (wykorzystasz jedną połówkę). Wyjmij miąższ. Obgotuj cukinię, aż stanie się miękka. Na patelni rozgrzej kapkę oliwy, zeszklij cebulkę, dodaj mięso i obsmaż je, mieszając. Dodaj ryż i pomidorowy sos, dopraw ziołami. Nadzienie przełóż do wydrążonej cukinii. Na obiad podaj połowę porcji.

Podwieczorek

Morelowa kaszka krem od 7. miesiąca

•  kaszka mleczno-ryżowa

•  dwie miękkie morele

Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Morele umyj, wyjmij pestki, pokrój na kawałki. Kaszkę zmiksuj z morelami na puch.

Kolacja

Młode ziemniaczki z kefirem od 7. miesiąca

•  dwa młode ziemniaki

•  łyżeczka siekanego koperku

•  strużynka masła

•  filiżanka kefiru

Ziemniaki wyszoruj, obierz, ugotuj na miękko, rozgnieć widelcem, dodając koperek. Podawaj z kefirem (można jeść go łyżeczką lub pić z kubeczka).

Więcej o: