1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zioła w kuchni dla najmłodszych

Zioła przydają się nie tylko w domowej apteczce. W kuchni pomogą ci wyczarować dla malucha potrawy o wyrazistym smaku i aromacie
Zioła są tajemnicą dobrej kuchni i to nie tylko tej dla dorosłych - wiele z nich, wprowadzanych ostrożnie, można zaproponować już niemowlętom. Na początku maluchy korzystają głównie z leczniczych właściwości ziół zaparzanych w postaci herbatek - np. rumianek, koper włoski czy anyż pomagają przy dolegliwościach brzuszka, melisa uspokaja, tymianek działa wykrztuśnie, a lipa - napotnie i przeciwgorączkowo. Ale wraz z rozszerzaniem diety do dań niemowlęcych mogą stopniowo wkraczać zioła jako przyprawy. Smak soków i deserów owocowych wzbogaci nuta mięty czy melisy, a dania mięsne, warzywne i rybne wiele zyskają dzięki majerankowi, tymiankowi i bazylii. Zioła pomagają zastąpić niezdrową sól, pobudzają apetyt (mogą więc okazać się dobrym sposobem na małego niejadka), a ponadto ułatwiają trawienie. Warto włączać je do diety najmłodszych, ale trzeba robić to bardzo ostrożnie i pojedynczo - czasem uczulają lub po prostu nie smakują maluchowi, a wtedy lepiej z takiej przyprawy zrezygnować.

Gdy malec skończy siedem miesięcy można zacząć doprawiać jego potrawy odrobiną majeranku, suszonego koperku, kminku i sezamu. Po dziewiątym miesiącu można sięgnąć też po tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn i oregano.

Dziesięciomiesięczne niemowlę to już niemal pełnoprawny stołownik. W jego daniach może się znaleźć szczypta czosnku, pieprzu, słodkiej papryki, kolendry, cynamonu, szczypiorku, natki, koperku.

Jedynie w przypadku alergików lepiej się nie spieszyć i pierwsze zioła zaproponować dziecku dopiero po pierwszych urodzinach. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku oregano i cynamonu, które często wywołują uczulenie.

Trzeba także pamiętać, że zioła, których używamy gotując dzieciom, muszą spełniać wszelkie normy jakościowe stawiane żywności. Trzeba je zatem kupować w wiarygodnych miejscach, by mieć pewność, że rośliny, z których je sporządzono, nie uległy zanieczyszczeniu chemicznemu. Można oczywiście wyhodować sobie miętę w ogródku czy bazylię w doniczce, ale nie warto ryzykować samodzielnym zbiorem dziko rosnących ziół łąkowych i leśnych ani zakupami na bazarach.

Kompot z rumiankiem

Po 5. miesiącu

saszetka herbatki rumiankowej

duże słodkie jabłko

woda mineralna

Jabłka wyszoruj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, zalej szklanką wody i ugotuj. Wyjmij jabłka z kompotu. Saszetkę rumianku zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem. Wymieszaj kompot z rumiankiem w proporcji 3:1 (np. szklanka kompotu i 1/3 szklanki herbaty rumiankowej). Możesz lekko osłodzić glukozą.

Makrela w ziołowej potrawce

Po 10. miesiącu

filet z makreli

mała cukinia

mały ząbek czosnku

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka oliwy z oliwek

czubata łyżka bułki tartej

pół łyżeczki suszonego tymianku

Czosnek wyciśnięty przez praskę, tymianek i oliwę z oliwek starannie wymieszaj, dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę (ze skórką), przecier pomidorowy i bułkę tartą - całość wymieszaj. Na papierze do pieczenia ułóż filet rybny, a na nim rozsmaruj masę cukiniową. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. i zapiekaj około 30 minut. Tymianek znakomicie usuwa przykry zapach morskich ryb, a przy tym poprawia trawienie.

Zielony twarożek

Po 12. miesiącu

kubeczek twarożku homogenizowanego

po pół łyżeczki świeżych drobniutko posiekanych ziół: szczypiorku, melisy, bazylii

Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Twarożek nadaje się do kanapek lub jako farsz do warzyw zapiekanych na ciepło (np. cukinia) lub podanych na zimno (np. pomidor).

Lody jagodowe z miętą

Po 12. miesiącu

szklanka mrożonych jagód

czubata łyżka cukru pudru

garść listków mięty

jogurt naturalny

Jagody wyjmij z zamrażarki. Lekko rozmrożone zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem i posiekanymi listkami mięty. Podawaj razem z jogurtem naturalnym. Mięta ma przyjemny, odświeżający zapach i chłodzący smak.

Więcej o: