1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kasza smaczna na wiele sposobów

Często zapominamy, że pierwszym prawdziwym posiłkiem, który jemy w dzieciństwie jest... zwykła kaszka.
Zazwyczaj pierwszym po mleku posiłkiem dziecka jest zupa czy przecier jarzynowy. Czasami jednak pediatrzy radzą zacząć od kaszki - polecają ją zwłaszcza niemowlętom, które nie najlepiej przybywają na wadze. Najmłodszym podaje się kaszkę bezglutenową. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i rozmieszać ją z wodą, własnym pokarmem lub dobrze przez malucha tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Za jakiś czas, jeśli niemowlę dobrze zniesie taką nowość, możemy (choć wcale nie musimy) zaproponować mu kaszkę z dodatkiem jakiegoś owocu (np. ryżową z jabłkami). Na posiłki z dodatkiem wielu owoców, jogurtu czy innych zbóż przyjdzie jeszcze czas.

Warto na początku próbować podawać dziecku kaszki neutralne w smaku i z czasem dołączać do nich samodzielnie przeciery z owoców (np. słoiczkowe). Możemy wówczas komponować danie według własnego uznania i przyzwyczajać malca do mniej słodkich smaków.

Jak przygotować?

Kaszki bezglutenowe produkowane dla niemowląt przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzoną ilość grysiku mieszamy z letnią wodą lub letnim mlekiem modyfikowanym (pokarmem, preparatem mlekozastępczym). W płynie o temperaturze ok. 36-38 st. rozmiesza się bez trudu, nie tworząc grudek. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

W sklepach są także specjalne płynne kaszki w kartonikach, gotowe do zjedzenia (można je przed podaniem lekko podgrzać).

Dla starszych niemowląt znajdziemy gęste i sycące kaszki w słoiczkach, np. z dodatkiem czekolady czy owoców. Przed podaniem można je podgrzać w wodnej kąpieli.

Jak podawać?

Kaszki mleczne możemy podawać na dwa sposoby: gęste jak krem lub półpłynne. Od konsystencji zależy technika jedzenia. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Warto przy tym pamiętać, że im wcześniej pozwolimy dziecku jeść samodzielnie, tym sprawniej i chętniej będzie ono jeść w przyszłości. Kaszki bezmlecznej wcale nie musimy przygotować na mleku - równie dobrze bazą może być przegotowana i ostudzona woda źródlana. Taki wariant na pewno spodoba się mamom, które nadal karmią piersią i nie chcą wprowadzać do diety malca mleka modyfikowanego.

Na początek jeden posiłek w zupełności wystarczy. Z czasem dziecko może zjadać dwie, a nawet trzy porcje kaszki dziennie, pod warunkiem, że jego apetyt za tym nadąża i że w jego jadłospisie prócz posiłków mleczno-zbożowych są też inne (warzywa, owoce, mięso, ryby, żółtko jaja, inne produkty zbożowe).

Co dla alergików?

Dla małych alergików, rozszerzanie diety ustala lekarz prowadzący. To on określi, w jakiej kolejności dziecko ma dostać pierwsze produkty stałe. Menu alergika rozszerzamy bardzo ostrożnie, uważnie obserwując, czy nie wystąpi reakcja uczuleniowa. Korzystamy z produktów jednoskładnikowych. Jeśli niemowlę jest uczulone na białko mleka krowiego, korzystamy z kaszek bezmlecznych. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest specjalny produkt zbożowy bezmleczny i bezglutenowy (Sinlac), który z powodzeniem zastępuje zwykłą kaszkę na mleku.

Gdy brak entuzjazmu

Niektórym dzieciom słodkawa mleczna kaszka nie smakuje. Trudno, nic na siłę. Z czasem, gdy maluch nauczy się lepiej żuć i gryźć, a jego układ pokarmowy przywyknie już do trawienia bardziej skomplikowanych składników, w jego diecie mogą pojawiać się inne zdrowe produkty zbożowe - ryż (biały i brązowy), kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kus-kus), pieczywo (białe i razowe), kukurydziane i ryżowe wafle oraz chrupki. Kaszkę mannę, ryżową, kukurydzianą, pszenną można tez przemycać jako dodatek do innych dań.

Kukurydziana z jagodami

od 6 miesiąca

kaszka kukurydziana

mleko modyfikowane

garść jagód z mrożonki

Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).

Jagody umyj i pozostaw do rozmrożenia. Następnie dokładnie zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego, i przetrzyj jagody przez sito. Jagodowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.

Pianka bananowa

od 6 miesiąca

kaszka ryżowa

mleko modyfikowane

dojrzały banan

Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.

Legumina śliwkowa

od 9 miesiąca

3 łyżki kaszy manny

7 miarek mleka modyfikowanego

żółtko jaja

przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)

pół łyżeczki brązowego cukru

nieco masła

Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.

Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.

Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.

Placuszki jabłkowe z Sinlacu

od 9 miesiąca

3 łyżki Sinlacu

2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)

4 łyżki wody

ćwierć kwaskowego jabłka

nieco oleju

Sinlac, mąkę ryżową i wodę zmieszaj - powinna powstać dość gęsta konsystencja.

Jabłko wyszoruj, obierz, wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych okach lub posiekaj w drobną kostkę. Zmieszaj jabłko z masą.

Na teflonowej patelni rozsmaruj (pędzlem lub ręcznikiem papierowym) kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.

Różowa kaszka

od 9. miesiąca

kaszka ryżowa

mleko modyfikowane

garść malin z mrożonki

Przygotuj gęstą kaszkę ryżową według przepisu na opakowaniu.

maliny umyj i rozmroź. Następnie dokładnie zmiksuj z kaszką. Danie będzie miało delikatną konsystencję i piękny różowy kolor.

Więcej o: