1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zamiast jarzynowej papki

Potrawy dla niemowląt mogą być wykwintne. Choć robi się je w pięć minut.
Zauważyłaś, że twój maluszek coraz bardziej interesuje się tym, co wy, dorośli, macie na talerzu. Uśmiecha się, gdy stawiasz przed sobą talerz pełen kolorowych warzyw, zaczyna mlaskać na widok jedzenia, wyciąga raczki w kierunku twojego widelca... To znak, że już czas pomyśleć o nowych daniach dla niego. Nadal podstawa diety niemowlęcia (do końca pierwszego roku życia) powinno być mleko (mamine lub modyfikowane), ale powoli można zacząć rozszerzać jego dietę. Dla dzieci, szczególnie na początku, warto przygotowywać dania proste, niezbyt pracochłonne i w niewielkich ilościach. Maluch dopiero poznaje nowe smaki i nigdy nie wiadomo, czy bardziej się rozsmakuje w delikatnych jogurtowych musach owocowych czy bardziej wytrawnych daniach z mięsem czy ryba. A może jego ulubionym przysmakiem staną się gotowane i surowe warzywa do łapki albo kanapeczki o wymyślnych kształtach z różnymi dodatkami. Oto xx sprawdzonych przepisów, którymi nie jeden maluch się zachwycił.

Marchewka w sosie własnym

Dokładnie umytą marchewkę gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i miksujemy. Jeśli papka jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania.

Aksamitna brzoskwinia

Dojrzałą, słodką brzoskwinię obieramy ze skórki i miksujemy.

Ziemniaczane purée

Niewielkiego ziemniaka dokładnie myjemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Gdy jest już miękki, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Miksujemy z niewielką ilością mleka modyfikowanego.

Waniliowe jabłuszko

Obieramy jabłko ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy odrobinę wody i kawałeczek laski wanilii, następnie gotujemy pod przykryciem kilka minut. Nadaje się do jedzenia bez miksowania.

Pyszności buraczek

Dokładnie umyty burak gotujemy w skórce. Następnie obieramy i miksujemy z dodatkiem soku jabłkowego.

Krem z brokułów

Dokładnie myjemy brokuły. Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy.

Jarzynowe trio

Gotujemy pod przykryciem małego ziemniaczka, na ostatnie 10 minut wrzucamy do garnka kilka dokładnie umytych różyczek brokuł i tyle samo kalafiora. Gdy warzywa są miękkie, miksujemy je z dodatkiem odrobiny mleka modyfikowanego.

Jogurt marzenie

Garść słodkich dojrzałych malin miksujemy z łyżeczką cukru i przecieramy przez sito (żeby nie było w nim pestek). Sosem polewamy obficie gęsty naturalny jogurt.

Owocowa fantazja

Słodka gruszka i lekko kwaskowate jabłko w duecie. Dokładnie myjemy owoce, obieramy, ucieramy na drobnej tarce i mieszany.

Kurczak w sosie jogurtowym

Ugotowane i ostudzone mięso z kurczaka miksujemy z odrobiną miąższu z pomidora i jogurtu naturalnego. Znakomite danie zwłaszcza na upalne dni.

Koktajl bananowy

Dojrzałego banana myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy z małą szklaneczką mleka modyfikowanego. W razie potrzeby słodzimy do smaku.

Pyszności papryka

Przekąska dla smakoszy. Małą, słodką czerwoną paprykę oczyszczamy z nasion, zalewamy niewielką ilością gotującej wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Gdy jest zupełnie miękka, wyjmujemy, starannie obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.

Biało-zielona fantazja

Doskonałe zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie. Dokładnie myjemy kilka różyczek kalafiora i brokuła, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podajemy ułożone na przemian na talerzyku i polane odrobiną masła.

Ryba z pieca

Najlepiej łosoś albo sola, czyli duże, z dużymi ośćmi. Na obiad i nie tylko. Mięso z ryby (uwaga na ości, zdarzają się nawet w filetach, w których nie powinno ich być) pieczemy w piekarniku z dodatkiem odrobiny masła. Podajemy z ziemniakami i dowolną jarzynką.

Jarzynowe pałeczki

Znakomita przekąska dla świeżo upieczonego gryzonia. Małą marchewkę i ziemniaczek obieramy, kroimy na paski jak frytki i gotujemy na parze, aż będą miękkie. Podajemy po ostudzeniu, po kilka każdego rodzaju.

Ryż i jabłka w jednym

Gotujemy na sypko ryż, aż będzie zupełnie miękki. Jabłka (najlepiej winne) szatkujemy na grubej tarce, dodajemy szczyptę cynamonu, słodzimy do smaku i dusimy pod przykryciem. Następnie w żaroodpornej miseczce układamy na przemian cienkie warstwy ryżu i jabłek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny. Podajemy na ciepło, polane chłodnym, naturalnym jogurtem.

Różowy twarożek

Jest pyszny sam i jako dodatek do kanapek. Do zwykłego śmietankowego twarożku dodajemy kilka umytych, obranych z szypułek truskawek i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie miksujemy.

Potrawka z indyka

Doskonała zwłaszcza z ryżem. Mielone mięso z piersi indyka dusimy z dodatkiem jarzyn poszatkowanych na tarce do jarzyn: marchewki, pietruszki i selera oraz drobno posiekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodajemy trochę masła. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Ambrozja z jogurtem

Nie tylko dla maluchów. Dojrzałego banana i kilka słodkich truskawek kroimy w plasterki i mieszamy z naturalnym jogurtem.

Kanapka z posypką

Czyli zwykła kromka miękkiej bułki posmarowana masłem i posypana startym na tarce żółtym serem. Pod ser można położyć plasterek obranego ze skóry pomidora.

Indyk na wiosnę

I nie tylko. Gotujemy pierś indyka, a gdy ostygnie, drobno siekamy z dodatkiem twarożku i miąższu pomidora. Zamiast pomidora można dodać starty świeży ogórek. Ale tylko odrobinę - żołądki wielu maluchów nie reagują najlepiej na surowe ogórki.

Ryba w sosie serowym

Doskonała z ugotowanymi na sypko ziemniaczkami. Filety z ryby (uwaga na ości!) układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną mleka i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku, aż ryba będzie miękka.

Kurczę w paski

Najlepsze solo. Gotujemy na parze pierś kurczaka. Gdy ostygnie, kroimy na dość cienkie paski. Podajemy z jogurtem naturalnym doprawionym odrobiną curry. Maluchowi spodoba się, jeśli pozwolimy mu jeść własnoręcznie.

Koktajl palce lizać

Kubeczek jogurtu naturalnego miksujemy z łyżeczką cukru i kilkoma truskawkami (oczywiście mogą być z mrożonki).

Leśna kaszka

Przygotowujemy dość gęstą kaszkę na mleku modyfikowanym. Gdy nieco przestygnie, słodzimy i wsypujemy garść rozmrożonych owoców leśnych (malin, jagód, jeżyn). Jeśli maluch nie lubi całych owoców, możemy zrobić z nich sos, wystarczy dokładnie je zmiksować i przetrzeć przez sito (w ten sposób pozbędziemy się pestek).

Jogurtowe jabłuszko

Starte na tarce do jarzyn jabłko podajemy z jogurtem waniliowym.

Faszerowana papryka

Małą słodką czerwoną paprykę oczyszczamy z nasion i nadziewamy mielonym mięsem wołowym przyprawionym jak na pulpety. Otwór przykrywamy kawałkiem pomidora. Podlewamy paprykę wodą, dodajemy resztę pomidora pokrojonego na kawałki, łyżkę soku pomidorowego i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania wlewamy do sosu 1/4 szklanki śmietany zaprawionej mąką, dodajemy posiekany koperek. Przed podaniem zdejmujemy z papryki skórkę. Podajemy z ryżem lub drobnymi kluseczkami.

Kulki w jarzynach

Obrane jarzyny starte na tarce gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 15 min. Mięso wołowe przyprawione jak na pulpety formujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, wrzucamy do jarzyn i gotujemy następne 15 minut. Przed podaniem dodajemy odrobinę masła.

Pasta z jaj

Ugotowane na twardo jajko ścieramy na tarce, dodajemy odrobinę drobno pokrojonego szczypiorku, łyżeczkę masła i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Solimy do smaku. Uwaga, do kanapek nie dajemy już masła ani margaryny, po prostu dokładnie rozsmarowujemy pastę na chlebie, najlepiej razowym.

Więcej o: