1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Wigilijne potrawy dla najmłodszych

Tekst Joanna Szulc. Konsultacja: doc. dr hab. Janusz Książyk z CZD
21.12.2007 , aktualizacja: 21.12.2007 12:41
A A A Drukuj
Gwiazdeczki cynamonowe

Gwiazdeczki cynamonowe (Fot. Pawel Kiszkiel / AG)

Zbliża się pierwsza Wigilia twojego dziecka. Chciałabyś, by spróbowało świątecznych dań? Przygotuj je w wersji niemowlęcej.
To niezwykle wzruszający czas dla waszej powiększonej rodziny. Pierwszy raz ubierzecie dla swego dziecka choinkę, pierwszy raz zanucicie mu kolędę, pierwszy raz przełamiecie się z nim opłatkiem... Te święta, które opowiadają o cudzie narodzin, o miłości do dziecka, tak bardzo przemawiają do wyobraźni rodziców. Pewnie chcielibyście już teraz spełnić dziecięce marzenia (choć niemowlę jest przecież najszczęśliwsze, gdy obok jest mama i tata) - podarować mu prezenty, podsunąć smakołyki. Zwłaszcza gdy zabrzmią słowa kolędy: "Podobno Dzieciątko, że głodne płacze/dlatego tak z nami nierade skacze/Więc ja Mu dam kukiełeczkę/i masełka osełeczkę"...

Młodsze niemowlę w wigilijnej uczcie uczestniczyć będzie ssąc mleko, w pozie podobnej do tej uwiecznionej na płótnach Leonarda da Vinci czy Rembrandta.

Starsze może skosztować świątecznych dań, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim Wigilia nie może być odstępstwem od zasad rozszerzania diety - niemowlęciu nie podajemy na raz kilku nowych produktów. Po drugie - nie proponujemy (nawet tylko "na spróbowanie") dań ciężkostrawnych, tłustych, silnie alergizujących, grożących zakrztuszeniem; na indeksie są grzyby, mak, duże kawałki orzechów, miód (może go skosztować dziecko roczne, jeśli u niego, ani w rodzinie nie występuje alergia), marynaty, ryby smażone, wędzone, z zalewy.

Jeśli chcesz, by twoje maleństwo wzięło czynny udział w wigilijnej wieczerzy lub świątecznym obiedzie, możesz dla niego przygotować coś specjalnego. Zachowaj jednak umiar - dziecko będzie lekko wytrącone z równowagi świąteczną atmosferą, wizytami gości, niecodziennymi zapachami i dźwiękami i może nie mieć ochoty na poznawanie nowych smaków. Jeśli chcesz, przygotuj mu jedno nowe danie i miej pod ręką ulubioną kaszkę lub zupkę.

Szybka ryba po grecku (od 11. miesiąca)

filet z mintaja, dorsza lub innej chudej, delikatnej ryby, spora marchewka, średnia pietruszka, ćwierć średniego selera, 2 cm pora, 2-3 krążki cebuli cukrowej, 1-2 pomidory bez skórki, łyżeczka oleju rzepakowego, łyżka soku z cytryny, odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki

1. Marchew, pietruszkę, pora i selera obierz i lub zetrzyj na grubej tarce, cebulę obierz, posiekaj, pomidory pokrój na cząstki.

2. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, pomidory roztopią się na sos.

3. Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Barszcz postny (od 7. miesiąca)

pęczek włoszczyzny, dwa średnie buraki, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin, łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

1. Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki).

2. Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości.

3. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj olej lub oliwę. Buraki możesz odcedzić.

Bułeczki z kapustą (od 10. miesiąca)

Ciasto: 50 dag mąki, 2 łyżki cukru, 125 dag masła lub margaryny, 7-8 dag drożdży, 4 żółtka, szklanka mleka

Farsz: kilogram słodkiej, drobno poszatkowanej kapusty, spora cebula, łyżeczka oleju, 3 liście laurowe, sól, pieprz

1. Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do kapusty, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy.

2. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i ok. połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, dodaj mleko, ale pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż ciasto wyrośnie.

3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki ("szew" będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia.

4. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180 st. aż się zrumienią.

Bułeczek z tej proporcji wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.

Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)

kwaskowe jabłko, świeża słodka gruszka, 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów

Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki ugotuj w półtorej szklanki wody, aż staną się miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

Strucla mini (od 10. miesiąca)

Ciasto: 25 dag mąki, ćwierć szklanki cukru, 60 dag masła lub margaryny, 4 dag drożdży, 3 żółtka, pół szklanki mleka

Farsz: 3 kwaskowe jabłka, garść śliwek suszonych bez konserwantów, łyżka rodzynek

1. Ciasto przygotuj jak na bułeczki.

2. Jabłka obierz zetrzyj na tarce. Śliwki posiekaj, rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź, połącz z jabłkami

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj masą jabłkową (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnując, by farsz nie wypłynął. Powstanie niewielka strucla (być może łatwiej ci będzie zrobić dwie jeszcze mniejsze). Przełóż ją do formy keksowej wyłożonej pergaminem, pozostaw, aż jeszcze trochę wyrośnie. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 45 minut w temp. ok. 190 st.

Gwiazdeczki cynamonowe (od 10. miesiąca)

pół kostki masła, 2 żółtka, 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie), pół szklanki cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika

1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do zamrażalnika na godzinę.

2. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek...

3. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180 st. aż się lekko zrumienią (ok. 15-20 minut).

Zobacz więcej na temat:

  • Wigilijne potrawy dla najmłodszych olgacz2009 16.03.09, 20:37

    Odnośnie tej wigilijnej potrawy barszcz ukraiński. W składnikach użytych do tej potrawy jest sól i pieprz. Czy podanie soli i pieprzu jest dobre dla zdrowia 7 miesięcznego »

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl

Karolina Stępniewska

  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl

Joanna Biszewska-Miętka

  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com

Marcin Sztetter

  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com

Agata Podrażka

  • community menadżerka
  • agata.podrazka@agora.pl

Agnieszka Gil

  • administatorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl