1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kaszka z mleczkiem

Joanna Szulc, Konsultacja: prof. dr hab. Janusz Książyk z CZD
08.10.2007 , aktualizacja: 27.03.2013 12:12
A A A Drukuj
Kukurydziana z morelami

Kukurydziana z morelami (Fot. Marcin Klaban / AG)

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego, niż nakarmić niemowlę kaszką. A jednak...
Jeśli chodzi o kaszkę, każdy ma inne wspomnienia z dzieciństwa. Jedni do dziś na wspomnienie mdłej brei mają dreszcze, drudzy z rozrzewnieniem wspominają ciepłą, słodką mamałygę, serwowaną przez mamę lub babcię. Tak czy inaczej smaku tego dania zaznało chyba każde polskie dziecko.

Jednak przez dziesięciolecia zmieniały się zwyczaje żywieniowe, a z nimi czas i sposób wprowadzania kaszki do niemowlęcej diety. Zmieniło się także oblicze kaszek - w ofercie producentów żywności dla niemowląt są produkty doskonałej jakości, łatwe do przyrządzenia (lub wręcz gotowe do podania), smaczne, o rozmaitych smakach, z atrakcyjnymi dodatkami... Wśród akcesoriów znajdziemy spory wybór miseczek, łyżeczek i smoczków do podawania kaszki. Ten nadmiar może przyprawić o ból głowy. Nic dziwnego, że duża część pytań, które czytelnicy kierują do naszych ekspertów dyżurujących przy telefonie lub na forum edziecko.pl, dotyczy właśnie sposobu podawania dziecku kaszki. Spróbujemy rozwiać część wątpliwości.

Jaka i kiedy?

Jeszcze w zeszłym roku oficjalne stanowisko specjalistów od żywienia niemowląt było następujące: dzieciom karmionym piersią w siódmym miesiącu życia, a dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym w szóstym miesiącu życia wprowadza się do diety bezglutenową kaszkę (ryżową lub kukurydzianą), a z wprowadzeniem glutenu do menu czeka się do 10. miesiąca życia.

Jednak te ustalenia w 2007 r. zmieniły się (o przyczynach tej zmiany pisaliśmy w poprzednim, październikowym numerze Dziecka). Obecnie obowiązujący schemat zaleca wprowadzenie - jako pierwszej - niewielkiej ilości glutenowej kaszki (2-3 g ugotowanej kaszy manny) dodanej do przecieru jarzynowego. Ta nowość pojawia się w diecie dziecka karmionego piersią nie wcześniej niż w 5. miesiącu i nie później niż w 6. miesiącu. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dzieje się to w 6. miesiącu życia. Od 7. miesiąca niemowlęta (i te karmione piersią i butelkowe) zaczynają dostawać także niewielkie ilości kaszki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej) na mleku lub wodzie. Nadal także dostają przecier jarzynowy (z dodatkiem mięsa, ryby lub połowy żółtka jaja) z niewielką ilością kaszy manny (lub innej kaszki glutenowej).

Zasady rozszerzania diety zmieniły się, bowiem zmieniła się wiedza specjalistów - wydaje się, że nowa kolejność wprowadzania posiłków zbożowych lepiej chroni dzieci przed chorobą trzewną (celiakią). Ale oczywiście rodzice mogą uznać, że wolą postępować zgodnie z dawnym schematem.

Kleik czy kaszka?

W przypadku kaszki glutenowej sprawa jest raczej jasna - najprościej wybrać kaszę mannę, ogólnodostępną w sklepach spożywczych. Na razie w ofercie producentów żywności dla niemowląt nie ma glutenowych kaszek i kleików, które nadawałyby się na pierwsze posiłki - dostępne kaszki glutenowe zawierają dodatek owoców, które wprowadzamy do diety nieco później.

Wybór produktów bezglutenowych (kukurydzianych i ryżowych) jest znacznie bogatszy. Na początek najlepiej wybrać produkt bezmleczny i pozbawiony dodatków smakowych. Czy będzie to kleik czy kaszka, nie ma większego znaczenia. Ten pierwszy jest bardziej rozdrobniony i po rozmieszaniu ma bardziej gładką konsystencję. Niektóre dzieci wolą go, a niektóre chętniej jedzą kaszkę.

Smakowa czy neutralna?

Zasadą rozszerzania diety jest, by podawać dziecku jedną nowość przez kilka dni-tydzień i dopiero gdy przekonamy się, że nie powoduje ona objawów alergii czy nietolerancji, możemy włączyć do posiłków następny nowy produkt. A zatem zaczynamy od kaszek bez dodatków smakowych (np. owoców) i sprawdzamy, jak organizm poradził sobie z samym zbożem. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i rozmieszać ją z wodą, własnym pokarmem lub dobrze przez malucha tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Za jakiś czas, jeśli niemowlę dobrze zniesie taką nowość, możemy (choć wcale nie musimy) zaproponować mu kaszkę z dodatkiem jakiegoś owocu (np. ryżową z jabłkami). Na posiłki wieloskładnikowe z dodatkiem kompozycji owoców, a także jogurtu czy innych zbóż przyjdzie czas, gdy dziecko dobrze zniesie wprowadzanie do diety poszczególnych składników takiego dania.

Warto jednak spróbować podawać dziecku kaszki neutralne w smaku i z czasem dołączać do nich przeciery z owoców (słoiczkowe lub własnej roboty). Możemy wówczas komponować danie według własnego uznania i przyzwyczajać malca do mniej słodkich smaków.

Jak ją przygotować?

Kaszę mannę najlepiej przed podaniem namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie wlać na wrzątek i ugotować do miękkości. Trudno nam będzie ugotować tak małą, jak zalecana do jednego posiłku, ilość. Ale choćby reszta miała się zmarnować, podajemy ilość wskazaną w schemacie żywienia - na początku najwyżej pół małej, płaskiej łyżeczki.

Kaszki bezglutenowe produkowane przez firmy specjalizujące się w żywności niemowlęcej przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzoną ilość grysiku mieszamy z letnią wodą lub letnim mlekiem modyfikowanym (pokarmem, preparatem mlekozastępczym). W płynie o temperaturze ok. 36-38 st. rozmiesza się bez trudu, nie tworząc grudek. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

W sklepach są także specjalne płynne kaszki w kartonikach, gotowe do spożycia (można je przed podaniem lekko podgrzać).

Dla starszych niemowląt znajdziemy gęste i sycące kaszki w słoiczkach, np. z dodatkiem czekolady czy owoców. Przed podaniem można je podgrzać w wodnej kąpieli.

W jaki sposób podać?

Sposób podawania kaszki glutenowej został już określony - dodajemy ją do jarzynowego przecieru, który podajemy dziecku łyżeczką (początki zapewne będą trudne i większość posiłku wyląduje na ubranku/stole/podłodze/ścianach).

Kaszki na mleku możemy podawać na dwa sposoby: gęste jak krem lub półpłynne. Od konsystencji zależy technika jedzenia. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Warto przy tym pamiętać, że im wcześniej pozwolimy dziecku jeść samodzielnie, tym sprawniej i chętniej będzie ono jeść w przyszłości.

Kaszki półpłynne także możemy podawać łyżeczką - taki sposób jest najlepszy dla właściwego kształtowania się zgryzu. Jednak niektóre niemowlęta mają zdecydowany "pociąg do butelki". Jeśli maluch woli jeść półpłynną kaszkę przez smoczek, musimy kupić specjalny jego model - przez zwykły do mleka gęsty płyn nie przejdzie. W sklepach znajdziemy smoczki z nacięciem w kształcie krzyżyka, które podczas ssania otwiera się i zamyka jak zastawka, przepuszczając łyk pokarmu. Są też tzw. smoczki trójprzepływowe, z nacięciem w kształcie rowka. Ich konstrukcja pozwala stopniować przepływ pokarmu - od powolnego (do mleka) przez średni do szybkiego (ten wariant nadaje się właśnie do kaszki). Nigdy nie ulegajmy pokusie, by zwykły smoczek do mleka domowym sposobem "poszerzyć", np. za pomocą nożyczek. Niechcący możemy wyciąć otwór zbyt duży, ostro zakończony, z wystającym elementem, który dziecko może odgryźć.

Warto pamiętać, że kaszki bezmlecznej wcale nie musimy przygotować na mleku - równie dobrze bazą może być przegotowana i ostudzona woda źródlana. Taki wariant na pewno spodoba się mamom, które nadal karmią piersią i nie chcą wprowadzać do diety malca mleka modyfikowanego.

Ile razy dziennie?

Na początku rozszerzania diety przecier jarzynowy z połową łyżeczki manny podajemy raz dziennie. Podobnie rzecz się ma z wprowadzaną pomału kaszką bezglutenową - jeden posiłek w zupełności wystarczy. Z czasem dziecko może zjadać dwie, a nawet trzy porcje kaszki dziennie, pod warunkiem, że jego apetyt za tym nadąża i że w jego jadłospisie prócz posiłków mleczno-zbożowych są też inne pokarmy (warzywa, owoce, mięso, ryby, żółtko jaja, inne produkty zbożowe).

Co dla alergików?

W przypadku małych alergików, rozszerzanie diety ustala lekarz prowadzący. To on określi, w jakiej kolejności dziecko ma dostać pierwsze produkty stałe. Menu alergika rozszerzamy bardzo ostrożnie, uważnie obserwując, czy nie wystąpi reakcja uczuleniowa. Korzystamy z produktów jednoskładnikowych. Jeśli niemowlę jest uczulone na białko mleka krowiego, korzystamy z kaszek bezmlecznych. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest specjalny produkt zbożowy bezmleczny i bezglutenowy (Sinlac), który z powodzeniem zastępuje zwykłą kaszkę na mleku.

Zamiast kaszki

Zdarzają się dzieci, którym typowa mleczna, słodkawa kaszka zupełnie nie smakuje. Trudno, nic na siłę. Warto zadbać, by dziecko zjadało niewielkie ilości glutenowej kaszki na początku rozszerzania diety, ale takiej odrobiny (2-3 g na 100 g zupki) na pewno nie wyczuje. Z czasem, gdy maluch nauczy się lepiej żuć i gryźć pokarmy, a jego układ pokarmowy przywyknie już do trawienia bardziej skomplikowanych składników, w jego diecie mogą pojawiać się inne zdrowe produkty zbożowe - ryż (biały i brązowy), kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kus-kus), pieczywo (białe i razowe), kukurydziane i ryżowe wafle oraz chrupki. Kaszkę mannę, ryżową, kukurydzianą, pszenną można także dodawać do innych dań i w ten sposób "przemycać" do diety dziecka.

Przecier z manną od 5.-6. miesiąca

marchewka (z uprawy ekologicznej)

pół łyżeczki ugotowanej na miękko kaszy manny

Marchewkę wyszoruj dokładnie, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą źródlaną równo z powierzchnią marchewkowych kawałków. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw z ognia, przestudź do temp. ok. 40-50 st. C. Dodaj mannę. Całość zmiksuj.

Kukurydziana z morelami od 8. miesiąca

kaszka kukurydziana

mleko modyfikowane

4 dojrzałe morele

Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).

Morele wyszoruj, sparz, obierz ze skórki i pestki. Miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego. Morelowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.

Pianka bananowa od 8. miesiąca

kaszka ryżowa

mleko modyfikowane

dojrzały banan

Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.

Legumina śliwkowa od 9. miesiąca

3 łyżki kaszy manny

7 miarek mleka modyfikowanego

żółtko jaja

przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)

pół łyżeczki brązowego cukru

nieco masła

Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.

Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.

Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.

Kostka z kaszki manny od 10. miesiąca

4 łyżki kaszy manny

szklanka wody

pół łyżeczki masła

łyżeczka drobno posiekanego koperku

szczypta soli

Pół szklanki odlej do rondelka i zagotuj. W pozostałej części wody rozmieszaj kaszę mannę. Wlej zawiesinę na wrzątek, gotuj, aż kasza zupełnie rozmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, sól i koperek.

Gęstą masę wyłóż na półmisek zwilżony wodą i rozsmaruj szerokim nożem na grubość 1 cm. Gdy wystygnie i zastygnie, nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokrój masę na kostkę. Można ją dodać do zupy, podawać razem z potrawką mięsną lub samą.

Placuszki jabłkowe od 8. miesiąca

3 łyżki Sinlacu

2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)

4 łyżki wody

ćwierć kwaskowego jabłka

nieco oleju

Sinlac, mąkę ryżową i wodę zmieszaj - powinna powstać dość gęsta konsystencja.

Jabłko wyszoruj, obierz, wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych okach lub posiekaj w drobną kostkę. Zmieszaj jabłko z masą.

Na teflonowej patelni rozsmaruj (pędzlem lub ręcznikiem papierowym) kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.

Zdjęcie Nestle Sinlac kaszka dla alergików 500g Zdjęcie KASZKA NESTLE MLECZNO RYŻOWA 230G PO 4MCU Zdjęcie KASZKA BOBOVITA BEZMLECZNA MANNA WIELOOWOCOWA 180G (6MC)
Nestle Sinlac kaszka dla al... KASZKA NESTLE MLECZNO RYŻOW... KASZKA BOBOVITA BEZMLECZNA ...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
Podstawowe informacje
Producent Nestle LES 3 CHENES Bobovita
materiały partnera:


Zobacz także
  • 3
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl