1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Podgrzewanie pokarmu

Jak podgrzewać mleko i dania w słoiczkach, by nie tracić zawartych w nich witamin, związków mineralnych i innych wartości odżywczych? Oto kilka podpowiedzi.
Pierwszy pokarm, jaki spożywa dziecko, to mleko mamy. Ma idealną dla malucha temperaturę, temperaturę ludzkiego ciała. Jednak nie wszystkie niemowlęta dostają pokarm prosto z piersi - czasem jest on podawany w butelce i zwykle trzeba go lekko ogrzać. Starszym niemowlętom serwujemy także stałe posiłki, które powinny mieć odpowiednią ciepłotę.

Mleko mamy

Odciągnięty pokarm trzeba przechowywać w odpowiednich warunkach, a przed podaniem najlepiej podgrzać do temperatury ciała, czyli 36-37°C. Jeśli chcemy podać dziecku odciągnięte mleko mamy, wlewamy do butelki taką porcję, jaką zwykle wypija na jeden posiłek. Lepiej wlać za mało i dogrzać jeszcze dokładkę, niż zmarnować cenny pokarm - raz podgrzanego mleka nie można ponownie schłodzić i podgrzać, by podać dziecku.

Butelkę z mlekiem podgrzewamy w podgrzewaczu lub w rondlu wypełnionym ciepłą wodą. Mleka kobiecego nie wolno podgrzewać bezpośrednio na palniku kuchenki. Gotowanie czy choćby podgrzanie do temperatury wyższej niż temperatura ciała zniszczyłoby jego wartościowe składniki, np. przeciwciała.

Pokarm zamrożony można rozmrażać stopniowo i powoli, wstawiając do lodówki. Tak rozmrożone niepodgrzane mleko można w lodówce przechowywać 24 godziny. Mleko mamy można rozmrażać także w ciepłej kąpieli wodnej - wtedy trzeba je zużyć w ciągu 4 godzin.

Mleko modyfikowane

Powinno mieć 36-37°C, choć są maluchy, które wolą nieco chłodniejsze lub cieplejsze mleko. Szykując mieszankę, podgrzewamy wodę, a nie gotowe mleko. Warto przegotować ją wcześniej i później jedynie podgrzać do odpowiedniej temperatury. Najwygodniej jest to zrobić w butelce wstawionej do specjalnego podgrzewacza. Jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy podgrzać wodę w czajniku lub kuchence mikrofalowej. Wtedy jednak musimy koniecznie ją zamieszać i sprawdzić, czy nie jest zbyt gorąca. Jeśli od razu przegotowujemy wodę, musimy ją przestudzić do właściwej temperatury.

Dlaczego nie można rozpuścić mleka w gorącej wodzie i dopiero potem przestudzić mieszankę? Bo dodane do gorącej wody mleko modyfikowane traci cenne witaminy, w które jest wzbogacone. Nie należy też używać do przyrządzenia mieszanki zimnej wody, bo mleko modyfikowane źle się w niej rozpuszcza.

Gdy woda ma właściwą temperaturę (by to sprawdzić, wystarczy kapnąć kilka kropel na wewnętrzną część swego przedramienia; jeśli nie czujemy dyskomfortu, wszystko jest w porządku), dodajemy do niej odpowiednią ilość mlecznego proszku i mieszamy.

Gotową mieszankę od razu podajemy dziecku.

Jeżeli maluch wolno je i mleko nieco wystygnie, nie trzeba się tym przejmować. Wypicie chłodnej mieszanki dziecku nie zaszkodzi. Jeżeli jednak po 30 minutach niemowlę nie wypije wszystkiego, resztę należy wylać. Po kontakcie ze śliną w mleku szybko mnożą się szkodliwe drobnoustroje. Ważne też, by mleka modyfikowanego nie gotować. Jeśli chcemy użyć go do zrobienia jakiejś potrawy, musimy przyrządzić ją na wodzie i na końcu, gdy już przestygnie, dodać do niej mleko w proszku.

Dania w słoiczkach

Przecier z owoców, warzyw czy kaszkę ze słoiczka maluch może zjeść w temperaturze pokojowej. Zupkę lub obiadek warto jednak podgrzać. Najlepiej wstawić słoiczek z przecierem do podgrzewacza lub podgrzać go w garnku z ciepłą wodą. Lepiej nie podgrzewać niemowlęcych dań w kuchence mikrofalowej, grozi to bowiem poparzeniem malca (często przecier, który na wierzchu wydaje się letni, pod spodem jest bardzo gorący). Jeśli już podgrzewamy jedzenie w mikrofalówce, koniecznie dokładnie je wymieszajmy i sprawdźmy, czy nie jest zbyt gorące.

Po podgrzaniu dania lepiej nie karmić dziecka bezpośrednio ze słoiczka, tylko przełożyć trochę do miseczki. Jeżeli maluch nie zje swojej porcji, resztę - która miała kontakt z obślinioną łyżeczką - trzeba wyrzucić. Nietkniętą część posiłku możemy w zamkniętym słoiczku przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Jak przechowywać odciągnięte mleko?

W temperaturze pokojowej pokarm kobiecy może stać do 8 godzin (byle nie w słońcu ani przy kaloryferze). W lodówce (w temperaturze 3-5°C) - 2-5 dni. W zwykłym zamrażalniku (przy temperaturze -10°C) - dwa tygodnie. W zamrażarce, gdzie temperatura spada poniżej -14°C - nawet trzy miesiące.

MiniLand Podgrzewacz do butelek ML89013
w okazje.info


Więcej o:
Komentarze (1)
Podgrzewanie pokarmu
Zaloguj się
  • karolciaak_p

    Oceniono 1 raz 1

    My używamy Yoomi - podgrzewa mleczko i wodę do bezpiecznej temperatury 32-34 stopni Celsjusza. Bez utraty cennych składników odżywczych czy poparzeń. Co więcej, mleczko jest aktywnie podgrzewane w trakcie karmienia, także utrzymuje stałą temperaturę do 1 godziny. Nie to co zwykłe żelowe podgrzewacze, albo długie sprawdzanie temperatury mleka jak podgrzewamy we wodzie...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX