1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Warzywne triki

Znudziło ci się robienie wciąż papki z marchewki? Zaproponuj dziecku cukinie, szparagi, dojrzałe pomidory.
CHŁODNIK POMIDOROWY

2 dojrzałe pomidory

kilka łodyżek szczypiorku

kilka listków świeżej bazylii

łyżeczka oliwy

Pomidory zalej wrzątkiem, po minucie wyjmij i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj. Bazylię i szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Pulpę pomidorową przelej do miseczki, dodaj oliwę, zamieszaj i oprósz ziołami.

CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI I FETĄ

1 kg cukinii

50 dag pomidorów

20 dag fety

cebula, ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

gałązka świeżego rozmarynu

Cukinie umyj, odkrój końce i pokrój na plasterki. Opłucz rozmaryn, oberwij igiełki i drobno je posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj cukinie i rozmaryn. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry, przekrój na pół, miąższ pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy warzywa zmiękną, a woda odparuje, przełóż masę do żaroodpornej formy. Na wierzchu połóż kawałki fety. Zapiekaj w 180°C przez 5-10 minut. Podawaj z chlebem. (Porcja dla rodziny)

RZODKIEWKI NA BIAŁO

kilka dużych rzodkiewek

kilka łyżek jogurtu naturalnego

gałązka koperku

Rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im końce. Zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z jogurtem naturalnym, oprósz opłukanym i posiekanym koperkiem. Podawaj na śniadanie lub na kolację, np. z waflem ryżowym albo kukurydzianym.

WARZYWNE FRYTKI

pietruszka, marchewka

1-2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie słupki (wielkości tradycyjnych frytek ziemniaczanych). Na patelnię teflonową wlej trochę oleju lub oliwy. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż kilka minut, stale mieszając, aż zmiękną i lekko ściemnieją. Takie warzywne frytki możesz przyprawić ulubionymi ziołami. W ten sam sposób możesz przyrządzić również seler.

OLIWA - TAK, SÓL - NIE

Do gotowanych warzyw dodawaj kapkę bezerukowego oleju rzepakowego, oliwy extra vergine lub świeżego masła. Tłuszcz ułatwia przyswajanie niektórych witamin. Potraw dla niemowlęcia nie należy solić.