2 dojrzałe pomidory
kilka łodyżek szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
Pomidory zalej wrzątkiem, po minucie wyjmij i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj. Bazylię i szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Pulpę pomidorową przelej do miseczki, dodaj oliwę, zamieszaj i oprósz ziołami.
1 kg cukinii
50 dag pomidorów
20 dag fety
cebula, ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
gałązka świeżego rozmarynu
Cukinie umyj, odkrój końce i pokrój na plasterki. Opłucz rozmaryn, oberwij igiełki i drobno je posiekaj. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj cukinie i rozmaryn. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry, przekrój na pół, miąższ pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy warzywa zmiękną, a woda odparuje, przełóż masę do żaroodpornej formy. Na wierzchu połóż kawałki fety. Zapiekaj w 180°C przez 5-10 minut. Podawaj z chlebem. (Porcja dla rodziny)
kilka dużych rzodkiewek
kilka łyżek jogurtu naturalnego
gałązka koperku
Rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im końce. Zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z jogurtem naturalnym, oprósz opłukanym i posiekanym koperkiem. Podawaj na śniadanie lub na kolację, np. z waflem ryżowym albo kukurydzianym.
pietruszka, marchewka
1-2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Warzywa dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Następnie pokrój je w cienkie słupki (wielkości tradycyjnych frytek ziemniaczanych). Na patelnię teflonową wlej trochę oleju lub oliwy. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, wrzuć na patelnię pokrojone warzywa i smaż kilka minut, stale mieszając, aż zmiękną i lekko ściemnieją. Takie warzywne frytki możesz przyprawić ulubionymi ziołami. W ten sam sposób możesz przyrządzić również seler.
Do gotowanych warzyw dodawaj kapkę bezerukowego oleju rzepakowego, oliwy extra vergine lub świeżego masła. Tłuszcz ułatwia przyswajanie niektórych witamin. Potraw dla niemowlęcia nie należy solić.