1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przy stole

Niezależnie od tego czy rozpoczynasz karmienie butelką czy właśnie rozszerzacie dietę - nadchodzi czas wspólnego odkrywania nowych smaków, a z czasem nauki samodzielnego jedzenia. Oprócz doboru właściwych pokarmów zadbaj również o odpowiednią higienę i bezpieczeństwo posiłków. Przypominamy kilka podstawowych zasad.
1. Nigdy na leżąco

Zadbaj o właściwą pozycję w czasie karmienia, tak aby było wygodnie tobie i dziecku. Jeżeli karmisz butelką pamiętaj o podstawowej zasadzie, by główka i tułów malucha tworzyły jedną, prostą linię. Wtedy dziecko lepiej oddycha i łatwiej połyka. Niemowlęcia nigdy nie należy karmić w pozycji leżącej, ponieważ łatwo wtedy o zakrztuszenie. Pamiętaj o odbiciu. Po jedzeniu maluszkowi może się jeszcze ulewać, dlatego ważne jest, aby bezpośrednio po posiłku nie kłaść go płasko na wznak (może się wtedy zakrztusić). Najlepiej, gdy ułożysz go na boku.

Jeżeli jesteście już na etapie rozszerzania diety i wprowadzasz posiłki o bardziej stałej konsystencji, jest to moment, od którego dziecko powinno jadać zawsze w pozycji pionowej - najlepiej siedzącej.

2. Miejsce posiłków

Zadbaj o bezpieczne i komfortowe (dla malucha i dla ciebie) miejsce posiłków. W przypadku starszych dzieci doskonale sprawdzają się krzesełka do karmienia. Dziecko siedzi w nich wygodnie i wysoko, co znacznie ułatwia karmienie. Co ważne, są one dodatkowo wyposażone w specjalne szelki, którymi możesz przypiąć malucha i w ten sposób mieć pewność, że nie wypadnie. Są one szczególnie przydatne na przykład, gdy musisz na chwilę spuścić siedzącego na krzesełku malucha z oka (np. gdy jesteś zajęta przygotowywaniem posiłku, a dziecko towarzyszy ci w kuchni). Jednak nigdy nie zapinaj dziecka pasami w trakcie jedzenia. W razie zakrztuszenia odpinanie szelek znacznie opóźnia moment udzielenia maluszkowi pomocy!

3. Zawsze w towarzystwie dorosłego

Przygotuj się po rozszerzeniu diety twoje dziecko może jeść naprawdę długo - zwłaszcza gdy podrośnie i będzie uczyło się robić to samodzielnie. Na porządku dziennym będzie zabawa jedzeniem, branie go do rączek i oglądanie ze wszystkich stron, a potem radosne wcieranie we włosy i wszystko co znajdzie się w zasięgu. To może być frustrujące, ale jest koniecznym etapem w nauce samodzielnego jedzenia. Dlatego pozwól maluchowi na te eksperymenty, pamiętając, żeby nigdy nie zostawał sam w trakcie posiłku. Zwalcz pokusę pozostawienia go samego "na chwileczkę". Ta "chwileczka" może wystarczyć, aby maluch zachłysnął się lub podjął samodzielną próbę opuszczenia krzesełka.

4. Higiena przede wszystkim

Przygotowując i podając posiłki pamiętaj o zachowaniu higieny. Przed przystąpieniem do pracy dokładnie umyj ręce. Pamiętaj również o umyciu rąk dziecka przed posiłkiem - szczególnie, gdy próbuje ono jeść samodzielnie rączkami. Zadbaj o czystość naczyń i sztućców. Akcesoria do karmienia maleńkich dzieci należy starannie wyparzać, natomiast w przypadku starszych dzieci wystarczy dokładne mycie gorącą wodą lub w zmywarce. Systematycznie myj również krzesełko do karmienia. Zapytaj w sklepie z artykułami dla dzieci o preparaty do tego celu - mają one silne właściwości bakteriobójcze, a jednocześnie są całkowicie bezpieczne dla dzieci i w kontakcie z żywnością.

Zawsze sprawdzaj datę ważności używanych produktów. Do przygotowywania napojów używaj wody wyłącznie przygotowanej lub mineralnej, a posiłki przygotowuj zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniach (mleko, słoiczki itd.). Uważaj z surowymi jajkami i mięsem - kontakt dziecka (jak i innych domowników) z nimi to ryzyko poważnych chorób - salmonelli czy zakażenia pasożytem. Dlatego mięso i jajka zawsze dokładnie myj przed przyrządzeniem, a po skończonej pracy dokładnie umyj ręce i blat. Surowe mięso najlepiej kroić na oddzielnej, przeznaczonej tylko do tego desce i z użyciem oddzielnych noży.

Pamiętaj, że dziecko powinno jeść wyłącznie świeżo przyrządzone posiłki, dlatego nie karm go resztkami z poprzedniego karmienia. Pod żadnym pozorem nie podgrzewaj ponownie wcześniej przyrządzonego mleka.

5. Odpowiednia temperatura

Niemowlętom podajemy płyny (mieszankę mleczną itd.) i pokarmy o temperaturze zbliżonej do temperatury ciała, czyli ok. 36-37oC, choć tak naprawdę wszystko zależy od preferencji twojego dziecka. Każda mama szybko orientuje się, czy jej dziecko woli cieplejsze czy chłodniejsze posiłki - zazwyczaj jeżeli temperatura nie będzie mu odpowiadać, po prostu nie będzie chciał jeść. Pamiętaj jednak, aby zawsze przed podaniem sprawdzić czy płyn lub jedzenie nie jest zbyt gorące, tak aby przypadkowo nie oparzyć delikatnego podniebienia maluszka. Najlepszą metodą sprawdzania temperatury mleka jest polanie kilku kropel na swój nadgarstek - powinnaś czuć ciepło, ale nie gorąco.

6. Zaprzyjaźnij się z tarką

Zanim odżywiany dotąd płynami maluch nauczy się jeść stale pokarmy powinien nastąpić okres przejściowy. Sprzymierzeńcami będą wtedy tarka o drobnych oczkach i mikser oraz dania ze słoiczków dla dzieci (o papkowatej konsystencji). Ucieraj dziecku surowe jabłuszko czy marchewkę, a zupy zawierające gotowane warzywa i mięsko miksuj na papkę. Dzięki temu przełyk stopniowo będzie przyzwyczajał się do bardziej "treściwych" potraw, a z czasem gładko nauczy się radzić sobie z posiłkami stałymi. Gdy maluszek będzie miał około roku i pierwsze zęby, to już najwyższy czas, aby zaprzestać miksowania i podawać mu pokarmy w normalnej postaci (pokrojone tak, aby nie miał problemów z ich pogryzieniem).

7. Uwaga na niektóre pokarmy

Rodzynki, winogrona czy czereśnie to ulubione przekąski naszych dzieci. Trzeba jednak na nie uważać. Drobne pokarmy wymagają starannego przeżucia, z czym dzieci nie od razu sobie radzą. Dlatego zjedzenie rodzynki, zwłaszcza w biegu w trakcie zabawy, może wiązać się z ryzykiem zakrztuszenia. Podobnie w przypadku owoców zawierających pestki (wiśnie, czereśnie) - dzieci próbują zjadać je w całości i wtedy łatwo mogą zachłysnąć się pestką. Uważaj również na twarde przekąski i słodycze takie jak cukierki, dropsy, suchary czy chrupkie pieczywo.

Dzieci z większym apetytem mają często tendencję do wkładania do buzi zbyt dużej ilości pokarmu. W rezultacie nie są w stanie go pogryźć, zatykają się i krztuszą. Dlatego jeżeli widzisz, że maluch "zapchał się", każ mu natychmiast wypluć jedzenie lub sama wyciągnij je palcem.

8. W razie zakrztuszenia

Co zrobić, gdy dojdzie do zakrztuszenia? Podtrzymując klatkę piersiową pochyl dziecko do przodu tak, aby głowa była niżej niż tułów (niemowlę trzymaj na rękach, małe dziecko możesz przełożyć je przez swoje kolano, starsze natomiast pochyl z pozycji stojącej). Chodzi o ustawienie dziecka w pozycji, w której przyczyna zadławienia nie będzie miała problemów z wypadnięciem z jego ust. Energicznie, posuwistym ruchem uderzaj nasadą dłoni między łopatki. To zazwyczaj wystarcza, aby dziecko wypluło kawałek jedzenia wywołujący zakrztuszenie. Uwaga! Nie należy klepać po plecach dziecka, które jest w pozycji pionowej (stoi lub siedzi), ponieważ przyczyna zadławienia zamiast w górę przesunie się w dół.

Inną powszechnie znaną metodą jest również tzw. chwyt Heimlicha - stań lub klęknij za dzieckiem i dłoń zaciśniętą w pięść przystaw do dolnej części mostka. Chwyć pięść drugą ręką i uciśnij mocno ruchem do siebie i do góry. Czynność powtarzaj kilka razy w tempie jedno uciśnięcie na 3 sekundy. Uwaga! Ta metoda niesie za sobą ryzyko uszkodzenia narządów wewnętrznych, dlatego należy stosować ją tylko w ostateczności. Nie wolno jej również stosować u dzieci, których nadbrzusze (odległość od zakończenia mostka do pępka) jest mniejsze od naszej pięści - grozi to uszkodzeniem wątroby dziecka.

Może się zdarzyć, że gdy dziecko wykaszle przyczynę zadławienia, zaczyna wymiotować. Przytrzymaj je wówczas tak, aby mogło swobodnie wszystko z siebie wyrzucić. Potem połóż na boku i obserwuj. Gdyby zaczęło się nadmiernie ślinić, pokładać, zasypiać, mieć problemy z oddychaniem wezwij pogotowie.

9. Obrusy, gorące potrawy i ostre sztućce

Oparzenia wrzątkiem czy gorącymi napojami to jedna z najczęstszych przyczyn wzywania pogotowia do małych dzieci. Zwykle powstają w wyniku ściągnięcie przez dziecko na siebie obrusu wraz ze stojącymi na stole naczyniami lub pociągnięcia przewodu czajnika. Dlatego jeśli masz w domu malucha, albo zrezygnuj zupełnie z obrusów albo bądź niezwykle czujna. Czajnik staraj się trzymać w głębi blatu, poza zasięgiem małych rączek (podobnie garnki z gorącymi potrawami), a przewód poprowadź tak, aby nie zwisał nisko. Zwróć uwagę na ostre sztućce (noże, szpikulce do mięsa itd.) - przy wspólnym biesiadowaniu łatwo o nich zapomnieć, co może wykorzystać twoja ciekawska pociecha.

Więcej o: