1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kupka niemowlęcia, czyli temat z pieluszki

Wprowadzane do diety nowości wpływają na wygląd i konsystencję kupki niemowlęcia.
Przez pierwsze dwa dni po urodzeniu dziecko wydala tak zwaną smółkę - bezwonną, kleistą, czarnozieloną maź. W trzecim, czwartym dniu życia pojawiają się tzw. stolce przejściowe. Kupki stają się luźniejsze i stopniowo zmienia się ich kolor (od brunatnego poprzez zielony, do żółtego). Pod koniec tygodnia pojawia się typowa kupka niemowlęca.

Mleczne początki

Dzieci karmione wyłącznie mlekiem matki robią kupkę o zapachu lekko kwaśnego mleka czy serwatki. Jej kolor może mieć wiele odcieni - od żółtego, żółtobrązowego, żółtopomarańczowego, złotożółtego, żółtozielonego do seledynowego. W zetknięciu z powietrzem kupka zielenieje. Konsystencją przypomina rzadkie ciasto naleśnikowe (wtedy mamy wrażenie, że cała wsiąka w pieluchę, tylko ją zabarwiając), musztardę, twarożek czy przecieraną zupę.

Z początku maluch może robić kupę przy każdym karmieniu, a nawet częściej. Od ok. 3. tygodnia liczba stolców może zmniejszyć się do jednego, dwóch dziennie. Niektóre niemowlęta robią kupkę rzadziej - raz na kilka czy kilkanaście dni. Rzadsze wypróżnienia biorą się stąd, że pokarm kobiecy jest przyswajany nieomal bez reszty, a układ enzymatyczny malucha zdążył tymczasem nieco dojrzeć.

Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym robią kupki o lekko zgniłym zapachu, jasnożółte lub jasnobrązowe (im więcej białka, a szczególnie kazeiny, tym jaśniejsze), lepiej uformowane, od jednej do czterech na dobę. Miewają często skłonność do zaparć. Można temu zaradzić, dodatkowo pojąc dziecko wodą. Lekarz może też zalecić nieco wcześniejsze wprowadzenie soków owocowych. Czasem warto zmienić mieszankę, np. na hipoalergiczną. Dziecku może pomóc ciepły okład i masaż brzuszka pobudzający perystaltykę jelit. Uwaga, miękka kupka co kilka czy kilkanaście dni to nie zaparcie. O zaparciu mówimy, gdy stolec jest zbity, twardy, suchy.

Idzie nowe

Kiedy zaczynamy dziecku rozszerzać dietę, jego przewód pokarmowy musi się przyzwyczaić do nowych rodzajów pożywienia. Pojawiają się enzymy do ich trawienia (zanim to nastąpi, po kupce malca można poznać, co zjadł). Jeśli było dotąd karmione tylko piersią, może zacząć teraz robić kupki gęściejsze, o mniej przyjemnym zapachu. Ich liczba też zbliży się do przeciętnej (od jednej na kilka dni do kilku dziennie). Jeśli kupki przypominją plastelinę albo kozie bobki, to znak, że maluch nie dojrzał do nowości w diecie. Wycofajmy się więc, poczekajmy, aż wszystko wróci do normy, i dopiero wtedy eksperymentujmy z czymś nowym.

Z rzeczą podejrzaną wstrzymajmy się na kilka tygodni. Ważne, by nowości wprowadzać do diety niemowlęcia pojedynczo. Szybciej wtedy zauważymy, co działa niekorzystnie, a co maluchowi służy.

Menu na zdrowie

Czasem po wzbogaceniu diety malca zaczyna męczyć zaparcie lub rozwolnienie.

•  Jeśli zauważymy, że kupki dziecka zrobiły się twarde, z umiarem proponujmy mu tarte jabłko, przecier z jagód, a także gotowaną marchew, ryż. Te produkty, choć zdrowe, mogą działać zapierająco. Lepsze będą brzoskwinie, morele, śliwki serwowane w postaci przecieru lub w kawałkach. Dla dzieci ze skłonnością do zaparć wskazane są także gotowane brokuły i buraki. Większym dzieciom podawajmy pieczywo pełnoziarniste.

•  Jeśli po rozszerzeniu diety maluch ma lekkie rozwolnienie, wycofajmy nowość, po której pojawiły się rzadkie kupki. Częściej serwujmy dziecku kaszki i kleiki. Z warzyw i owoców wybierajmy te, które działają lekko zapierająco, np. gotowana marchew, pieczone lub gotowane jabłko.

•  Podawajmy maluchowi soki, ale nie przesadźmy z ich ilością. Zdaniem dietetyków dziecku poniżej roku wystarczy 150 ml dziennie (czyli mniej niż mała buteleczka). Soki są zdrowe, bo zawierają wiele potrzebnych organizmowi witamin i związków mineralnych, ale w nadmiarze mogą być przyczyną rozwolnienia, osłabienia apetytu. Sprzyjają też nadwadze.

•  W 11. miesiącu życia dziecka wprowadźmy do jego diety fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, zsiadłe mleko), które bardzo dobrze wpływają na proces trawienia.

Warto wiedzieć

•  Jeżeli brzuszek niemowlęcia jest twardy i napięty, a malca męczą gazy, nie musi to świadczyć o zaparciu, znaczniej częściej przyczyną takich problemów jest kolka, przykry ból brzuszka, który dokucza wielu dzieciom w pierwszych miesiącach życia.

•  Jeśli dziecko przyjmuje preparaty żelaza, kupka jest prawie czarna (może też być twardsza).

•  Zmianę zabarwienia stolców powodują też niektóre produkty, np. buraki i szpinak.

•  Leki, które bierze matka karmiąca lub dziecko, mogą zmieniać wygląd i zapach stolca.

•  Ciemnozielone, spienione kupki mogą świadczyć o nietolerancji lub alergii pokarmowej. Jest to prawdopodobne, zwłaszcza gdy towarzyszy im kolka albo wysypka.



Odpowiedzi lekarzy na Wasze pytania o zaparcia u dziecka, karmienie piersią i mleko modyfikowane:

Więcej o: